Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Branden razen door de grootste wetlands ter wereld, waardoor veel dieren gevaar lopen

Branden razen door de grootste wetlands ter wereld, waardoor veel dieren gevaar lopen

De Pantanal, het grootste moerasland ter wereld, is in de greep van verschillende hevige branden. De wilde dieren die daar leven lopen een groot risico en worden bedreigd door rook en honger.

Het grootste moerasland ter wereld is door brand verwoest. De Pantanal, een doorgaans groene regio in het uiterste westen van Brazilië, is al enkele dagen getuige van hevige bosbranden. Dit fenomeen vernietigt ook veel lokale dieren, waaronder tijgers, toekans, apen en zelfs grote reptielen.

Locatie van de Pantanal-regio in Brazilië, slachtoffer van grote branden in november 2023. – Google Maps

Ruim 260.000 hectare vegetatie is al verbrand, terwijl de vlammen blijven groeien als gevolg van extreem hevige wind en hoge temperaturen – meer dan 40 graden Celsius aan het eind van de ochtend. Deze factoren, gecombineerd met de grote droogte op het zuidelijk halfrond, hebben ervoor gezorgd dat het aantal branden is gestegen.

‘Veel branden zijn niet natuurlijk’

Dat blijkt uit berichtgeving van het Braziliaanse Ruimteonderzoeksagentschap (INPE). CBS-nieuwsTijdens de eerste 13 dagen van november waren er 2.387 branden in de Pantanal, een stijging van ruim 1.000% vergeleken met de hele maand november 2022.

Bioloog Gustavo Figueroa, voorzitter van de milieuvereniging SOS Pantanal, legt aan de Amerikaanse zender uit: “De Pantanal is een regio die gewend is aan branden. Meestal regenereren ze op natuurlijke wijze. Maar veel branden zijn niet natuurlijk.”

Al in 2019 werd het gebied verwoest door brand. Deskundigen vrezen dat deze verschijnselen te dicht bij elkaar liggen om het ecosysteem weer op de been te laten komen.

READ  Ondanks het verbod van de Taliban ging een video viraal van een student die buiten haar universiteit protesteerde

Volgens klimaatexperts leidt klimaatverandering tot een intensivering van extreme gebeurtenissen zoals bosbranden, maar ook droogte. Het laatste rapport van IPCC-experts benadrukt dat de kans op ‘catastrofale bosbranden’ tegen het einde van deze eeuw naar verwachting met 30% tot 60% zal toenemen.

Openlucht begraafplaats

De grote dieren in het wild die in dit gebied leven, worden bedreigd. Duizenden dieren zijn al gestorven als gevolg van de brand, terwijl “anderen stierven door het inademen van rook”, legt dierenarts Araceli Hamann uit.

Een dode krokodil wordt gezien terwijl een bosbrand woedt in de Pantanal-wetlands in Porto Joffre, in de staat Mato Grosso, Brazilië, op 11 november 2023. – Rogerio Florentino/AFP

Directe blootstelling aan vuur en rook is niet de enige die verantwoordelijk is voor de komende ramp voor dit ecosysteem. De resulterende hongersnood dreigt ernstige schade aan te richten. De dierenarts zag veel dode dieren, waaronder insecten, reptielen, amfibieën en kleine zoogdieren.

“Een deel van de onzichtbare voedselketen” wordt vernietigd. De natuur loopt daarom het risico van een “domino-effect”, een ineenstorting van onderaf, waardoor de jaguarpopulatie mogelijk in gevaar komt.

Letitia Rossi met Tom Kerkor

Belangrijkste artikelen