Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Blijft de hitte?

Wat is het verwachte lot voor het einde van de maand en voor het begin van juli, na een bijzonder hete en vooral zeer droge start van juni in de regio? Zijn er herstellende regenbuien te verwachten na zo’n lange periode van droogte? Is de temperatuurdaling begonnen na maanden van overschot? Week na week proberen we, op basis van de scenario’s die CEP en CFS hebben ontwikkeld, deze vragen te beantwoorden.

Week van maandag 13 juni tot maandag 20 juni 2022:

Volgende week spreken alle modellen een uitzonderlijke hitteperiode af met zeer positieve temperatuurafwijkingen. In West-Europa worden zelfs brede hogedrukruggen verwacht, die de bodems boven Scandinavië en Rusland evacueren. Een koude druppel bungelt van het Iberisch schiereiland en het is de laatste die fungeert als een warmtepomp en zeer hete lucht uit de woestijn spuwt. Er wordt dus over de hele regio een zonnige, droge en warme periode verwacht met waarden die kunnen oplopen tot 40°C.

Kaart: Geopotentialen – GFS-druk (Meteociel)

Week van maandag 20 juni tot maandag 27 juni 2022:

Het regime moet worden gewijzigd volgens de CEP- en CFS-modellen met een bekken afkomstig uit Groenland, dat langs de jetstream naar de Britse eilanden probeert te glijden. In dit type configuratie verliest de barometer in de loop van dagen een paar hectopascals naarmate de oceaanstroom tot stand komt. Terwijl in de noordelijke helft van Frankrijk bij koeler weer enkele fronten mogelijk zijn, zal Zuid-Frankrijk ook lagere temperaturen te zien krijgen. Als de perifere invloed niet gelokaliseerd is, staat niets de hoop op een regenachtige en stormachtige achteruitgang onder een kleine verminderde druk in de weg.

READ  Een bekend antibioticum dat het "bij de bron" kan doden

Kortom, de stroming van deze thalweg richting West-Europa brengt in heel Frankrijk een einde aan de periode van opwarming. In Noord-Frankrijk worden lage temperaturen verwacht, in de buurt van de seizoensnormen in onze regio. Aan de regenkant wordt een lichte stijging verwacht in de noordelijke helft van Frankrijk, aangezien de temperaturen in het zuiden bijna normaal zijn.

Kaart: CEP/ECMWF . neerslagafwijkingen

Week van maandag 27 juni t/m maandag 4 juli 2022:

Voor de week erop, die de officiële start van de zomervakantie aankondigt, verschuift de bodem in West-Europa richting Centraal-Europa. Op de Azoren begint een anticycloon te zwellen, met de terugkeer van de zon verschijnen er meer zeldzame wolken. Dit droge weer kan een factor zijn in het licht van de huidige droogte, als de regens van de vorige week niet voldoende waren (grote kans…). Door de west/noordwesten stroming hebben de temperaturen moeite om te stijgen ten opzichte van de vorige week.

Concluderend wordt een overgangsweek verwacht met hogere atmosferische druk dankzij (of door) anticycloon azuurblauwe zwelling. In heel Frankrijk wordt zonnig en droog weer (geen neerslag) verwacht en vrij koel (over het algemeen dalende temperaturen). Een andere factor die de droogte verergert, is het ontstaan ​​van sterke Tramontane- en Tramontane-potentieel in Zuid-Frankrijk, die enkele bosbranden zou kunnen veroorzaken.

Kaart: CFS-temperatuurafwijkingen (TropicalTidbits)

Lange termijn trend:

De cycloon van de Azoren zal optrekken richting West-Europa. In een langdurige periode van hitte en droogte zal een enorme bergkam ontstaan, een zeer zorgwekkend scenario maar niet 100% zeker. Sommige onweersbuien kunnen hoogstens op grotere hoogte losbarsten. Kijk regelmatig op onze pagina en website voor eventuele wijzigingen die tijdens deze periode kunnen worden aangebracht.

READ  Het Longuet-Villani-rapport: waarom waterstof geen wonderoplossing is