Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bitcoin, diem, NFT, metaverse…: wat te verwachten voor cryptocurrencies in 2022?

Nationale digitale valutaprojecten vermenigvuldigen zich. China ligt op schema om officieel zijn eigen doelstellingen en doelstellingen voor 2026 voor de eurozone te lanceren om de digitale euro in omloop te brengen. Is dit een echte revolutie of een manier voor landen om hun monetaire soevereiniteit te behouden in het licht van de cryptocurrency-rage?

Digitale versies van fiat-valuta’s brengen weinig innovatie met zich mee voor wat al is gedaan (de meeste euro’s die we gebruiken zijn al virtueel). Ik zie veel marketing van centrale banken in de hoop dat het er niet uitziet als verouderde instellingen. Deze projecten dragen de traditie met zich mee: “Bitcoin is slecht, maar blockchain is goed.” Het sterke punt van Bitcoin is echter niet de blockchain (waarvan de theorie teruggaat tot 1982), maar het feit dat we een ononderbroken consensus in zijn protocol opmerken. Dat is het ! Met de digitale euro op zijn plaats, is het moeilijk voor te stellen dat de Europese Centrale Bank de controle verliest over de valuta die zij uitgeeft.

Persoonlijk zie ik in deze digitale valuta’s van de centrale bank een gevaar voor individuele vrijheden: alle transacties, zelfs de kleinste, zullen worden gevolgd. Het is absoluut beter om in een omgeving met contant geld te blijven om misbruik te voorkomen dat leidt tot zwaar toezicht op burgers. In het geval van het Chinese project zou het een manier kunnen zijn om de dominantie van de dollar in de internationale handel aan te vechten.

De digitale yuan, die gemakkelijk via internet kan worden ingewisseld, zal een interessant alternatief bieden, waardoor het mogelijk wordt om af te zien van het dollarsysteem dat onderworpen is aan de Amerikaanse wetgeving die zelfs buiten de grenzen van toepassing is. We herinneren ons in het bijzonder de boete van $ 9 miljard die BNP Paribas in 2014 betaalde voor het gebruik van dollars in landen onder Amerikaans embargo. Het is misschien logisch om iets anders dan dollars te gebruiken voor vrijheid, maar je kunt ook bitcoin gebruiken, zodat je niet onder druk wordt gezet door Peking.

READ  Brandstof: Zie je deze nieuwe hulp?