Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bezorgd over inflatie heeft de Europese Centrale Bank haar monetaire steun verlaagd

Christine Lagarde droeg een gele en blauwe broche en drukte het uit “Volledige steun voor het Oekraïense volk”. Maar de president van de Europese Centrale Bank besloot donderdag 10 maart door te gaan “normalisatie” Monetair beleid alsof de Russische invasie niet heeft plaatsgevonden. Ze kondigde aan dat de Europese Centrale Bank geleidelijk een einde zal maken aan het beleid om activa op de financiële markten op te kopen: van momenteel ongeveer 60 miljard euro per maand zal de Frankfurt Foundation toenemen tot 40 miljard in april, 30 miljard in mei en 20 miljard in Juni. Het doel is om het in het derde kwartaal volledig af te werken. Er kan een stijging van de belangrijkste rente zijn “De volgende keer” (” later “).

Als de ECB erin slaagt haar activa-aankopen te stoppen, zou dat het einde betekenen van een lange interventieperiode: ze begon staatsschuld op te kopen in 2014 en is sindsdien niet meer gestopt (behalve voor een periode van elf maanden in 2019). De rentevoet is sinds 2014 negatief en sinds september 2019 op -0,5%.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees De onmogelijke vergelijking van de Europese Centrale Bank in het licht van de risico’s van stagflatie

De Europese Centrale Bank zat gevangen tussen twee tegengestelde invloeden. Aan de andere kant zal de Russische invasie, door een aanzienlijke stijging van de grondstofprijzen te veroorzaken, de groei belemmeren. Aan de andere kant zal de inflatie toenemen. Geconfronteerd met deze twee gevaren was de raad van bestuur, bestaande uit zes leden van de raad van bestuur en negentien centralebankpresidenten van de eurozonelanden, verdeeld. “De gesprekken waren heel intens.”M erkent.mij bewaken. Maar uiteindelijk overheerste de bezorgdheid over de inflatie.

READ  Per 1 januari kunnen onverkochte NFI's niet meer vernietigd worden.

3,7% groei verwacht in 2022

mmij Lagarde verklaart deze beslissing op basis van de nieuwe officiële prognose van de Europese Centrale Bank, die een groei van 3,7% in 2022 verwacht, die nog steeds erg sterk is. Natuurlijk zal de Russische invasie een negatieve economische impact hebben, maar tegelijkertijd lijkt de COVID-19-pandemie een oude geschiedenis te zijn geworden en worden gezondheidsbeperkingen geleidelijk afgebouwd. Bovendien is de steun van de staat de afgelopen twee jaar groot geweest, en veel gezinnen hebben Geaccumuleerde besparingen.

Integendeel, de signalen over inflatie zijn zorgwekkend, vindt de Europese Centrale Bank. De prijsindex in de eurozone is in februari al met 5,8% gestegen en zal de komende maanden fors blijven stijgen. Al met al zou u over het hele jaar een tarief van 5,1% moeten behalen. Dit is ruim boven het mandaat van de centrale bank, die van plan is de langetermijninflatie op 2% te houden.

Je hebt nog 59,1% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.