Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Belastingen op bankwinsten hebben het imago van Italië aangetast

Belastingen op bankwinsten hebben het imago van Italië aangetast

De Italiaanse regering onder leiding van Giorgia Meloni heeft de situatie misschien rechtgezet door de belastingen op de “superwinsten” van banken te verlagen, maar de schade is al aangericht: het vertrouwen van buitenlandse investeerders, verbijsterd door deze plotselinge aankondiging, heeft een deuk opgelopen.

Morningstar-analist Johann Schultz zei dat de “meest schadelijke gevolgen” niet de impact op de inkomsten van banken zouden zijn, maar de “hogere risicopremie” die wordt geëist door investeerders die bang zijn voor andere dergelijke interventies.

Het besluit van de ultraconservatieve regering om een ​​belasting van 40% te heffen op de “overwinsten” van banken als gevolg van de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) veroorzaakte dinsdag een beurscrash.

Zo zagen de Italiaanse banken in één sessie een kapitalisatiepiek van € 9,5 miljard, een bedrag dat veel hoger was dan de belastingopbrengsten waarop Rome had gehoopt.

Op donderdag zetten de bankeffecten van de Milan Stock Exchange het voorzichtige herstel voort dat de dag ervoor was begonnen, met stijgingen van 1,5% voor Intesa Sanpaolo en 0,7% voor UniCredit.

De sector werd enigszins gerustgesteld door dinsdagavond aan te kondigen dat er een belastingplafond zou komen, op voorwaarde dat de bijdrage niet meer bedraagt ​​dan “0,1% van de totale activa” van een bank.

De belasting “verlaagt” de winstgevendheid van banken in Italië aanzienlijk en vertegenwoordigt “ongeveer 15%” van hun nettowinst in 2022, schatte het financiële bureau van Moody’s afgelopen donderdag en waarschuwde dat het een “negatieve” impact zou hebben op de rating van de sector.

Alleen de CEO van Intesa Sanpaolo, Carlo Messina, kondigde in mei aan dat hij bereid was een mogelijke bankenbelasting te accepteren, waarbij hij beloofde “elke beslissing van de uitvoerende macht te respecteren”.

READ  Wat zijn de veranderingen in de nieuwe formule voor nulrenteleningen, verlengd tot 2027?

– Klimaat van verwarring –

Een opmerking die de regering van Meloni wellicht tot actie had kunnen bewegen, zonder voorafgaande waarschuwing aan de banken van deze belasting, die maandag duidelijk geïmproviseerd en in de grootste verwarring werd aangekondigd.

“De willekeurige aard van de aankondiging, met een regering die de belastingvoorwaarden minstens drie keer per dag wijzigt, zal weinig doen om het vertrouwen van investeerders te herstellen”, zei Schultz.

“Veel investeerders zien Europese banken al als semi-genationaliseerde instellingen”, voegde hij eraan toe.

De regering van Meloni, die sinds oktober 2022 aan de macht is, heeft haar eerste confrontatie met de markten.

Terwijl Georgia Meloni Europa probeerde gerust te stellen door het economische beleid van haar illustere voorganger Mario Draghi, voormalig hoofd van de Europese Centrale Bank, te volgen, begon er op de markten een gebrek aan vertrouwen in stabiliteit te ontstaan.

De leider van de postfascistische Fratelli d’Italia-partij bekritiseerde “oneerlijke winstmarges” en verdedigde woensdag de belasting, die volgens haar werkt om “steunmaatregelen voor huishoudens en bedrijven te financieren” in het licht van een recordinflatie.

Italiaanse banken hebben hun rente-inkomsten zien stijgen als gevolg van hogere rentetarieven, zonder de bonussen op de lopende rekening van hun klanten te verhogen.

– ‘Sovjetschaal’ –

Volgens de Italiaanse pers heeft mevrouw Meloni een overeenkomst gesloten met vice-premier Matteo Salvini, voorzitter van de Liga (uiterst rechts), om deze maatregel “anti-rijken” bekend te maken en zo haar kiezers te vleien.

Nadat ze het “staatsburgerschapsinkomen” voor de armen had geschrapt en de door de centrumlinkse oppositie bepleite invoering van een minimumloon had geblokkeerd, wilde ze haar imago herstellen.

READ  Pensioenspaarplan: hoe eruit te komen

“Banken zijn een gemakkelijke prooi voor populisten, en alleen door politieke steun voor hen te krijgen, kunnen ze in diskrediet worden gebracht”, zegt Lorenzo Codogno, de voormalige hoofdeconoom van Italië.

Hij waarschuwde dat deze “Sovjetbelasting op overwinsten van banken” het risico liep “permanente schade toe te brengen aan de aantrekkelijkheid van de Italiaanse economie”.

Minister van Economie en Liga-lid Giancarlo Giorgetti, die in juni een “demagoog” een potentiële belasting op banken had genoemd, boycotte maandagavond de persconferentie om de maatregel aan te kondigen.

En Francesco Giavazzi, voormalig economisch adviseur van Mario Draghi, besloot dat “de minister van Economie die bij zo’n gelegenheid geen persconferentie bijwoont een heel slecht beeld geeft van het land”, verwijzend naar “het schaden van de geloofwaardigheid van het land”. .

Geplaatst op 10 augustus om 15:35 uur, AFP