Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Begrijp alles over de aardbeving veroorzaakt door vastgoedgigant Evergrande

Zal het Evergrande-rijk instorten? China ? Grote promotor
onroerend Het land, dat 200.000 werknemers in dienst heeft, zit opgezadeld met een enorme schuld van 260 miljard euro. Deze dinsdag gaf hij voor het eerst toe dat hij misschien niet al zijn schuldeisers kan terugbetalen, vooral niet alle kleine Chinese eigenaren die hem vertrouwden. Het faillissement van de groep zal dus zeer ernstige gevolgen hebben, althans in het land. Om duidelijker te zien, 20 minuten Neem contact op met verschillende specialisten over dit onderwerp en zij geven u een eenvoudig overzicht.

Hoe bouwde Evergrande zijn fortuin op en waarom zit het nu vast?

“Evergrande toont een geldig model voor de hele Chinese economie, namelijk groei door schulden”, legt Jean-Francois Dufour, directeur van adviesbureau DCA Chine-Analyze, uit. De private groep stapte in de vastgoedsector en wist banken lange tijd over te halen om deze permanent te financieren. Zolang de dynamiek er was, werkte het.”

Het probleem is dat dit model erg gevoelig is voor economische neergang. De covid-19-pandemie, en vooral de nieuwe Chinese vastgoeddeal, bracht Evergrande een fatale slag toe. “Aan het begin van het jaar heeft de regering strengere regels voor schulden ingevoerd”, herinnert Marie-Francoise Renard zich, een professor aan de Clermont Auvergne University en een econoom die gespecialiseerd is in China. Evergrande voldeed niet aan de voorwaarden en moest de woningen verkopen om er zeker van te zijn dat er liquiditeit was.” Maar ook de rijksoverheid besloot enkele maanden geleden dat de groep al haar woningen moest afbouwen voordat ze ze konden verkopen.

READ  Antoine de Saint-Africa is de nieuwe president van Danone

Evergrande kan niet langer rekenen op nieuw geld van toekomstige eigenaren om reeds in aanbouw zijnde appartementen te financieren. Tegelijkertijd zou het volgens een schatting van het AFP moeten betalen voor bouwplaatsen om 1,4 miljoen woningen te voltooien. De val sluit. “Omdat schulden zo belangrijk waren, hebben ratingbureaus de rating drastisch verlaagd, waardoor het erg moeilijk was om banken over te halen geld uit te lenen”, zegt Marie-Francoise Renard.

Wat zijn nu de opties?

“Als Evergrande failliet gaat, zijn er twee grote gevaren in het land”, zegt Jean-Francois Dufour. Ten eerste de economische risico’s. Chinese banken kunnen zien dat het land niet langer wil ingrijpen als laatste redmiddel en kunnen besluiten de toegang tot krediet aan te scherpen, wat kan leiden tot een forse vertraging van de economie. Dan het sociale risico: als de mensen die alles hebben geïnvesteerd morgen op straat staan, willen ze misschien het systeem in twijfel trekken.” Miljoenen Chinese eigenaren hebben echter in het bedrijf geïnvesteerd.

Om deze redenen geloofden de geïnterviewde professionals van wel Peking U zult niet werkeloos blijven zitten. China zal Evergrande waarschijnlijk onder staatscontrole brengen, door de verkoop van activa en de overname van vastgoedprogramma’s door andere bedrijven. Jean-François Dufour schat dat het bij aankomst de Chinese banken zijn die de kosten van dit verbruik zullen dragen.

Is er een gevaar voor de wereldeconomie?

De nederlaag van de Chinese vastgoedgroep kan enkele verrassingen aan het licht brengen. “Het is mogelijk dat een Amerikaans hedgefonds schuld heeft gekocht van Evergrande en andere posities zou moeten verkopen om te hedgen, wat een domino-effect zou kunnen veroorzaken”, zegt Alexandre Paradis, analist bij IG France, in een AFP-interview. Voor de analist herinnert de situatie ons eraan Archegos. schandaalEind maart verloor een New Yorkse investeringsmaatschappij meerdere banken miljarden dollars door bijzonder risicovolle posities in te nemen.

READ  Op vrijdag 22, zaterdag 23 en maandag 25 oktober worden er verstoringen van het bus- en tramverkeer verwacht

“Zelfs als we voorzichtig moesten zijn, denk ik niet dat de problemen van Evergrande wereldwijd tot systemische effecten zouden leiden”, voegt Jean-Francois Dufour toe. Dit zal waarschijnlijk een impact hebben op buitenlandse investeerders die wedden op Evergrande, die hun geld nooit terug zullen krijgen. Ze hadden een soort blind vertrouwen in het Chinese model.”