Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Begrijp alles – 4000 doden per dag, 92 variabelen: hoe Brazilië de controle over de Covid-19-pandemie verliest

Begrijp alles – 4000 doden per dag, 92 variabelen: hoe Brazilië de controle over de Covid-19-pandemie verliest

Elke dag sterven meer dan 4.000 mensen door Covid-19 in de hoogste macht in Zuid-Amerika, omdat de extreemrechtse president Jair Bolsonaro weigert inperkingsmaatregelen te nemen.

Dit is het meest alarmerende geval op dit punt van de epidemie. Elke dag sterven er in Brazilië tot 4.000 mensen aan Covid-19, oftewel drie mensen per minuut. Een jaar na het uitbreken van de epidemie is het dodental in het land gestegen tot meer dan 355.000, terwijl het aantal gevallen toeneemt door de nieuwe varianten. Dit is een punt van zorg voor landen als Frankrijk, waar burgers die in Brazilië hebben gewoond elke dag terugkeren – in kleine aantallen natuurlijk.

Geconfronteerd met deze tragedie, weigert de gevestigde autoriteit, belichaamd door de extreemrechtse president Jair Bolsonaro, maatregelen te nemen om te controleren, laat staan ​​te beheersen. Bovendien benadrukt de federale structuur van het land, de vijfde grootste ter wereld en de leidende macht in Latijns-Amerika, de grote sociaaleconomische verschillen die de verspreiding van het virus vergemakkelijken.

Wat zijn de variabelen in Brazilië?

Niet alleen Brazilië, maar het hele Zuid-Amerikaanse continent wordt geconfronteerd met varianten van de oorspronkelijke stam van Covid-19. Ten eerste was er de gevreesde “P1” Amazone-variabele, beschreven als “verontrustend” in de terminologie van verschillende volksgezondheidsinstanties over de hele wereld, samen met de varianten die werden ontdekt in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Het gebeurde in december in Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas, en P1 richtte grote schade aan in het noordwesten van Brazilië.

“Deze variabele is alomtegenwoordig, ook al is een bepaald aantal van de bevolking al aangetast (door Covid-19), we zien dat deze het potentieel heeft om opnieuw te infecteren, en dat is niet noodzakelijk het geval bij andere varianten,” legde dit uit. Dinsdag op BFMTV Benjamin Davido, patholoog Veerboot in het Raymond Poincaré-ziekenhuis in Garches.

Dan is er de “P2” -mutant, naast degene die werd ontdekt in Belo Horizonte, de hoofdstad van Minas Gerais, ten noorden van Rio de Janeiro, die “P4” zou kunnen worden genoemd. Volgens wat werd gemeld door een Braziliaanse krant GazzettaBelo Horizonte verzamelt minimaal 18 transfers.

“Sommige daarvan zijn in de Braziliaanse varianten P1 en P2, evenals in B.1.1.351 (Zuid-Afrika) en B.1.1.7 (Brits)”, kunnen we lezen.

Viroloog Renato Santana, van de Federale Universiteit van Minas Gerais, legde onlangs uit in het plaatselijke dagblad St 1 De Belo Horizonte-variant “heeft kenmerken gemeen” met die welke al in Brazilië in omloop zijn, met de introductie van “nieuwe kenmerken”. Net als de zogenaamde Britse en Zuid-Afrikaanse varianten, verspreiden de Belo Horizonte-varianten zich sneller.

READ  Justitie schorst procedure tegen Catalaanse leider Carles Puigdemont, in afwachting van Europese beslissing

In totaal , Fiucrose Instituut voor Volksgezondheid – Het equivalent van het Pasteur Instituut – er zijn bijna 92 ​​nieuwe stammen van Coronavirus geïdentificeerd in Brazilië.

“De epidemie kan de hele maand april op een kritiek niveau blijven, wat de gezondheidscrisis en de ineenstorting van gezondheidsdiensten en -systemen verlengt”, lezen we in de publicatie die het instituut op 6 april publiceerde.

Wat zijn de onmiddellijke gevolgen?

Zoals onlangs het geval was in veel Amerikaanse staten, zoals New York of Californië, zijn veel Braziliaanse ziekenhuizen verzadigd met Covid-19-patiënten. De doodscurve is behoorlijk alarmerend in Chili, waar de ontdekte varianten ook verspreid zijn in zijn enorme buur, meer dan 1.400 kilometer verderop.

“Er staan ​​dagelijks 500 patiënten op wachtlijsten van ziekenhuizen in Rio en 800 in Sao Paulo. Hier heerst chaos”, klaagt hij. Parijse Dr. Mary Christine Duniau is medisch adviseur bij het consulaat-generaal van Frankrijk in Rio.

Mensen die in Brazilië in het ziekenhuis worden behandeld, worden steeds jonger. Bovendien nemen ernstige vormen van ziekte toe, die leiden tot ademhalingsfalen, embolie of hartaanvallen. “Veel jonge mensen tussen de 35 en 40 jaar hebben ernstigere vormen, en dit is zeker te wijten aan P1”, vervolgt Dr. Mary Christine Duniao in Parijse

Het alternatief heeft de epidemie een flinke boost gegeven. Alleen al in maart stierven 66.800 patiënten aan Covid-19. Dit is meer dan het dubbele van het aantal in februari. volgens Modellen van de Universiteit van WashingtonAls het besmettingspercentage met 10% toeneemt, kan het dodental in Brazilië op 1 juli oplopen tot 600.000.

READ  Rusland verbiedt BBC-reporter voor het aan de kaak stellen van 'persvrijheid'

Verslaggever Wetenschapper In Brazilië meldde het onlangs dat de bezettingsgraad van ICU’s momenteel meer dan 90% bedraagt ​​in 17 van de 26 staten. Honderden Brazilianen die een ernstig Covid-virus opliepen, zijn overleden in afwachting van een beschikbaar ziekenhuisbed.

“Het is erg tragisch. Het gezondheidssysteem is bijna overal in het land ingestort”, vertelde Paulo Menezes, een epidemioloog aan de Universiteit van São Paulo, aan de krant.

Wat is het antwoord van de autoriteiten?

Ten eerste zijn er die, publiekelijk en notoir, van Jair Bolsonaro zelf. Begin maart, toen het land meer dan 260.000 doden als gevolg van de epidemie overtrof, berispte de Braziliaanse president zijn volk tijdens de opening van een spoorwegafdeling in de staat Guaís.

Hij zei: “Stop met zeuren.” “Genoeg met deze verhalen … hoelang ga je huilen?”

Het doel van zijn woede, zei hij, was om een ​​”staat van beleg” door de gemeenten te vestigen. In feite compliceert het federale systeem het idee van een gecoördineerde strategie, waarbij elke staat voldoende onafhankelijke bevoegdheden heeft om maatregelen te nemen die noodzakelijk worden geacht. In sommige gebieden zijn in een zeer religieus land uitgaansverboden, opsluiting en vroegtijdige sluitingen van niet-essentiële activiteiten, waaronder gebedshuizen, ingesteld.

Met uitzondering van Donald Trump, die niet langer verantwoordelijk is, is Jair Bolsonaro ongetwijfeld, bij de partij van grote naties, het staatshoofd dat ‘het meest sceptisch staat tegenover de verspreiding van Corona’. Dit betekent dat de president van meet af aan weigerde de epidemie serieus te nemen en hij er constant bij de Brazilianen op aandrong normaal te blijven leven en werken. Maar in maart keurde hij de vorming van een crisismanagementcomité goed.

Jair Bolsonaro heeft de beroemde dokter Marcelo Quiroga aangesteld bij het ministerie van Volksgezondheid. Die kondigde maandag de lancering aan van de nationale griepvaccinatiecampagne, die volgens hem de druk op het volksgezondheidssysteem zal verlichten. Het spoorde de bewoners die de eerste injectie van het Covid-19-vaccin hadden gekregen ook aan om de tweede dosis te bestellen.

“Kunnen we meer doen? Ja, dat kunnen we. Maar we hebben meer doses nodig, en dit is een dagelijkse inspanning van ministeries met de landen die vaccins produceren”, zei hij. selon Agência BrasilOverheidspersbureau.

Is de situatie onder controle?

In Frankrijk en in andere landen neemt de bezorgdheid toe over de hoge vervuilingscapaciteit van de P1-variant en de neiging om Brazilië te verlaten. In Frankrijk, waar langeafstandsroutes met Sao Paulo en Rio de Janeiro zeer beperkt zijn, lijkt hun aanwezigheid erg zwak.

Alain Ducardonet, een gezondheidsadviseur bij BFMTV, waarschuwde: “Op dit moment, geen paniek, in Frankrijk is het tarief erg laag, voor 0,1%, maar het moet in de gaten worden gehouden.”

En om toe te voegen: “We moeten waakzamer zijn voor inkomende vluchten, maar in werkelijkheid moeten we ons realiseren dat het mogelijk is dat er al een alternatief is. Het is noodzakelijk om passagiers een quarantaine op te leggen.”

READ  In Madrid demonstreerden 150.000 boeren en veeboeren tegen stijgende brandstofprijzen

In Noord-Amerika is het een ander verhaal. Bij Parijse Maandag herinnert professor Remy Salomon, doktersvertegenwoordiger van de Assisstance Public – Hospitals of Paris, eraan dat de P1 “zeer goed ingeburgerd is in Zuid-Amerika, Chili”, maar beweert dat het “logisch” is voor het continent. Bijna 800 gevallen zijn ontdekt in British Columbia, een provincie in het westen van Canada.

“Je komt aan in de Verenigde Staten, in Massachusetts, in Florida … De les die we moeten leren is dat het heel snel kan vertrekken, ook in Europa! Natuurlijk is het aantal binnenkomsten op het grondgebied drastisch verminderd met de aankomst van ongeveer 1.000 mensen per week. “Maar een uitbraak zou zich kunnen voordoen met een paar dozijn gevallen, denk aan Grand-Est of Noord-Italië een jaar geleden! ”

Jules Benard BFMTV-verslaggever