Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

BAT-tabakswinkel in Boncourt sluit ondanks personeelsvoorstellen – rts.ch

BAT-tabakswinkel in Boncourt sluit ondanks personeelsvoorstellen – rts.ch

Het zit erop voor de oude Boros-fabriek: het management van British American Tobacco (BAT) heeft voorstellen van werknemers en vakbonden afgewezen om de Jura-site geheel of gedeeltelijk te redden. De Boncourt Column, die 220 mensen tewerkstelt, sluit in 2023.

Tijdens het overleg toonden de medewerkers zich bereid om de hele werking van de Boncourt-fabriek te reorganiseren om de marges te verbeteren: als het Britse management van de groep zei dat ze het leuk vonden, veranderden ze niet al te veel van gedachten. Dit alles zal dus voor niets zijn.

De beslissing van de groep is onomkeerbaar, met een wereldwijde strategie worden andere locaties in Europa beïnvloed.

Op 27 oktober maakte het tabaksbedrijf bekend de vestiging in Boncourt te willen sluiten. Maar wettelijk gezien moest hij een inspraakperiode openen. De personeelscommissie en vakbonden Samen hebben 36 mensen ruim 3 weken gewerkt om te proberen de BAT op haar voornemens te laten heroverwegen.

>> Lees ook: Vakbonden willen vechten om de BAT-banen van Boncourt te redden

Verschillende golven van ontslagen

“De ontslagen zullen het komende jaar in verschillende termijnen worden aangekondigd”, zei Yves Deferard van Unionia woensdag ter bevestiging van informatie van RTS. Werknemersvertegenwoordigers merkten echter op dat er “aanzienlijke” verbeteringen waren bereikt op sociaal vlak, “zelfs als een groep als BAT meer had kunnen doen”.

Het sociaal plan bevat waarborgen voor de uitbetaling van toeslagen, omvat anciënniteitsjaren, biedt vervroegd pensioen, houdt rekening met de gezinssituatie en vergemakkelijkt het zoeken naar een nieuwe job.

Een 13-koppige delegatie werkte aan dit doel, door middel van 16 onderhandelingsronden. “Het is een heel goed sociaal plan”, lichtte Yves Deferard toe, terwijl hij erkende dat de teleurstelling overheerste.

READ  Karel III ziek? Foto's van King's gezwollen handen hebben de Britten ongerust gemaakt

>> Lees ook: De historische tabaksfabriek Boncourt dreigt haar deuren te sluiten

De klap komt ook hard aan bij de overheid, aangezien BAT een van de grootste belastingbetalers is in het kanton Jura. Ook de gemeente Boncourt, met 1.200 inwoners, heeft de ontwikkeling van haar begroting voor 2023 uitgesteld, in afwachting van de beslissing van de BAT. De burgemeester van de stad heeft aangegeven dat als BAT zou verdwijnen, er een gat van 25% van het budget zou moeten worden opgevuld.

>> Luister ook naar La Matinale:

Boncourt Village in Fiscaal / La Matinale / 2 min. / vrijdag om 06:27

Burrus, dat zo BAT werd, werd opgericht in 1814. Tussen Cigarette en Boncourt duurde het liefdesverhaal meer dan twee eeuwen.

Olivier Court en Celia Berthoullet