Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bacteriële infectie is wereldwijd de op één na belangrijkste doodsoorzaak

7,7 miljoen doden in 2019

Deze metingen worden gedaan in het kader van Global Burden of Disease. Dit uitgebreide onderzoeksprogramma, gefinancierd door de Bill Gates Foundation, heeft een ongeëvenaarde reikwijdte en er zijn duizenden onderzoekers in de meeste landen van de wereld bij betrokken.

Uiteindelijk concludeerden de auteurs dat “sterfgevallen in verband met deze bacteriën wereldwijd de tweede belangrijkste doodsoorzaak vormen” na coronaire hartziekten, waaronder met name hartaanvallen. Met 7,7 miljoen sterfgevallen als gevolg van een bacteriële infectie, kan één op de acht sterfgevallen hieraan worden toegeschreven, ook al dateren die cijfers uit 2019, vóór de Covid-pandemie.

Staphylococcus aureus en Escherichia coli…

Van de dertig geselecteerde bacteriën zijn er vijf alleen al verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle sterfgevallen: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pneumococcus, Klebsiella pneumoniae en Bacillus pyocyanins. Volgens de studie was Staphylococcus aureus de “belangrijkste bacteriële doodsoorzaak in 135 landen”. Op de jongste leeftijd – jonger dan vijf jaar – is pneumokokkeninfectie de dodelijkste gebleken.

READ  Weer komend weekend: heet voor onweersbuien!