Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Astronomen hebben een zeer snel draaiende gasbel opgemerkt in het centrum van onze melkweg

Astronomen hebben een zeer snel draaiende gasbel opgemerkt in het centrum van onze melkweg

Deze waarneming kan helpen om het gedrag van zwarte gaten te begrijpen. Het fenomeen zal magnetisch zijn, volgens de auteurs van de studie die de ontdekking van deze bubbel onthult.

Astronomen hebben de vluchtige verschijning waargenomen van een gasbel die met een “verbijsterende” snelheid rond het zwarte gat in het centrum van onze melkweg wervelt, volgens Een wetenschappelijke studie die donderdag is gepubliceerd.

De ontdekking van deze bubbel, die nog maar een paar uur oud is, zou informatie kunnen opleveren over het gedrag van zwarte gaten. Deze astronomische objecten zijn nog mysterieuzer omdat ze letterlijk onzichtbaar zijn, de kracht van hun zwaartekracht waaraan zelfs licht niet kan ontsnappen.

Sagittarius A*, het superzware zwarte gat dat op de loer ligt in het hart van de Melkweg, bevindt zich op ongeveer 27.000 lichtjaar van de aarde. Het werd ontdekt dankzij de beweging van de sterren die eromheen draaien. De EHT-samenwerking, een wereldwijd netwerk van radiotelescopen, publiceerde afgelopen mei het eerste beeld van de ring van materiaal rond een zwart gat voordat het erin werd gezogen.

Een afbeelding van een superzwaar zwart gat in het hart van onze melkweg, uitgebracht op 12 mei 2022.
Afbeelding van een superzwaar zwart gat in het hart van ons melkwegstelsel, vrijgegeven op 12 mei 2022. © EHT COLLABORATION

‘Geweldig’ teken

ALMA, een van deze radiotelescopen in Chili, ving een “zeer verrassend” signaal op in de waarnemingsgegevens van Sagittarius A*, legde AFP-astrofysicus Masek Wilgus van het Duitse Max Planck Instituut voor Radioastronomie uit.

Een paar minuten voordat ALMA deze gegevens verzamelde, detecteerde de Chandra-ruimtetelescoop een “massale emissie” van röntgenstraling van boog A*, legde hij uit.

De uitbarsting van energie, die leek op zonnestormen van de zon, zorgde ervoor dat een gasbel op volle snelheid rond het zwarte gat vloog, volgens de studie, gepubliceerd in het Journal of Astronomy and Astrophysics.

READ  Hoe verklaren we het verlies van reukvermogen?

Het fenomeen, dat ongeveer anderhalf uur werd waargenomen, maakte het mogelijk om te berekenen dat de gasbel in slechts 70 minuten een volledige baan om het zwarte gat maakte, en dus met een snelheid gelijk aan 30% van de lichtsnelheid, wat bedraagt ​​300.000 km per seconde. Snelheid “daagt de verbeelding uit”, aldus Masek Wilgus.

fenomeen van magnetische oorsprong

Het fenomeen zal van magnetische oorsprong zijn, volgens de theorie die door de wetenschapper is onthuld. Het magnetische veld van het zwarte gat is zo sterk dat het voorkomt dat een deel van de materie die eromheen circuleert, wordt geabsorbeerd.

Maar deze opeenhoping van materiaal leidt tot een “flux-uitbarsting”, die het magnetische veld doorbreekt en een uitbarsting van energie vrijgeeft, in de vorm van een gasbel, volgens de astrofysicus.

Waarnemingen van deze magnetische velden zouden moeten helpen begrijpen hoe zwarte gaten werken. Ze kunnen ook aangeven hoe snel deze zwarte gaten om zichzelf draaien.