Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Aspartaam ​​is door het IARC geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend

Aspartaam ​​is door het IARC geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend

Aspartaam, een zoetstof die al bijna 40 jaar algemeen wordt gebruikt, wordt geadverteerd in duizenden alledaagse consumentenproducten over de hele wereld. ‘Misschien kankerverwekkend’. De aankondiging, vrijdag 14 juli, van het International Agency for Research on Cancer (IARC), het WHO-bureau dat verantwoordelijk is voor het inventariseren van de oorzaken van kanker, draagt ​​op beslissende wijze bij aan de controverse die deze chemische stof al tientallen jaren omringt.

Aspartaam, ook herkenbaar aan de code “E951” op de achterkant van producten, sluit zich aan Groep “2B” in de classificatie opgesteld door IARC, samen met 322 andere middelen met verschillende effecten en oorsprong, zoals voorbehoedsmiddelen die progestageen, benzeen, chloordecon of aloë vera bevatten. Dit is het derde niveau van gevaar na kankerverwekkende stoffen “Mogelijk”, Zoals rood vlees of glyfosaat, en stoffen die geclassificeerd zijn als kankerverwekkend voor de mens, zoals alcohol of tabak.

Concreet betekent dit dat het niveau van wetenschappelijk bewijs op dit moment onvoldoende is om aspartaam ​​definitief te karakteriseren als een kankerverwekkende stof, maar er zijn serieuze aanwijzingen. Vijfentwintig onafhankelijke experts onderzochten een verzameling van 1.300 wetenschappelijke studies over aspartaam ​​die de afgelopen jaren zijn gepubliceerd. Degenen die de werkingsmechanismen van de stof in het lichaam onderzoeken, hebben aanwijzingen gevonden voor oxidatieve stress, chronische ontsteking of opname van voedingsstoffen, maar hebben geen uitsluitsel gevonden over de genotoxiciteit ervan, dat wil zeggen het vermogen om onomkeerbare laesies in het genoom te veroorzaken.

Bewezen verhoogd risico op leverkanker

Wat dierproeven betreft, Verschillende studies van het Ramazzini Instituut in Italië, toonde een toename in de aanwezigheid van tumoren bij muizen en ratten die hoge doses aspartaam ​​binnenkregen. Bewijs wordt overwogen “Beperkt” door experts vanwege enkele vooroordelen die, naar hun mening, aanwezig zijn in dit werk.

READ  COVID: de drie scenario's van de wetenschapsraad voor dit najaar

Ten slotte toonden drie grote epidemiologische cohortstudies in Europa en de Verenigde Staten een verband aan met een verhoogd risico op leverkanker, meer specifiek hepatocellulair carcinoom, bij regelmatige consumenten van kunstmatig gezoete dranken. Opnieuw werd het bewijsniveau beoordeeld ” Begrenzing ” – wegens te weinig studies. “Deze bevindingen moeten worden geïnterpreteerd als een oproep aan de onderzoeksgemeenschap om te proberen de kankerverwekkende risico’s die al dan niet optreden bij de consumptie van aspartaam ​​te verduidelijken en te begrijpen.”aldus Marie Shobur-Berigan, waarnemend voorzitter van het IARC-studieprogramma.

Je hebt nog 66,73% van dit artikel te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.