Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Amerikaanse onderzoekers beweren een deel van een asteroïde te hebben ontdekt dat dinosaurussen zou hebben gedood

Amerikaanse onderzoekers beweren een deel van een asteroïde te hebben ontdekt dat dinosaurussen zou hebben gedood

Een stuk barnsteen dat is ontdekt op de Amerikaanse site van Tanis, North Dakota, bevat mogelijk een deel van een asteroïde die 66 miljoen jaar geleden met de aarde in botsing kwam.

Een klein deel van de asteroïde die 66 miljoen jaar geleden de aarde insloeg en waarvan wordt aangenomen dat hij het uitsterven van de dinosauriërs heeft veroorzaakt, is ontdekt in een stuk barnsteen in North Dakota (VS), volgens een documentaire die werd uitgezonden op de Amerikaanse televisie en verzonden door CNN.

Het nieuws wordt gerapporteerd in de documentaire getiteld dinosaurus apocalyps op PBS USA. Deze ontdekking vond plaats op de fossielensite van Tanis, met de Hell Creek Formation, waar veel fossielen werden ontdekt die dateren uit het Hoog Krijt (tussen 100 miljoen en 66 miljoen jaar voor onze jaartelling).

Tijdens nieuwe opgravingen door paleontoloog Robert de Palma – neef van Brian de Palma – werden fossielen ontdekt, waaronder een stuk barnsteen met daarin een fragment van een asteroïde die neerstortte op het schiereiland Yucatan, op 3.000 km van de plaats Tanis. . Hier werden de vissen ontdekt die tijdens de ramp het explosieve puin hebben opgezogen.

Interessante chemische elementen

De indrukwekkende afstand tussen de twee plaatsen getuigt van de gewelddadige impact die de asteroïde had toen hij op aarde viel. De paleontoloog en zijn medewerkers zeggen dat ze de bollen (gesmolten overblijfselen van gesteente) van de asteroïde hebben ontdekt die in boomhars terechtkwamen en vervolgens in barnsteen veranderden.

Eenmaal gedetecteerd, kan de barnsteen voor analyse naar een laboratorium worden gestuurd. De resultaten onthulden de aanwezigheid van chroom en nikkel, twee chemische elementen die te vinden zijn in de asteroïde die de Chicxulub-krater vormde, in de provincie Yucatan.

READ  Tabak en alcohol zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaken van kanker

Het binnendringen in de atmosfeer en het op de grond vallen van deze rots wordt beschouwd als een van de meest plausibele redenen voor het uitsterven van de dinosauriërs, hoewel er andere theorieën zijn zoals Enorme vulkaanuitbarstingen Ze worden ook naar voren geschoven om hun verdwijning te rechtvaardigen.

Een “geweldige” ontdekking indien bevestigd

Informatie die Robert de Palma ertoe bracht zijn werk vorige maand te presenteren in het Goddard Center van NASA.

“Dat beetje dat een kleine fractie, misschien zelfs maar een microgram, van een aarde-botsende asteroïde zou kunnen zijn, en het zou behouden, zou geweldig zijn”, zegt Jim Garvin, hoofdwetenschapper bij het Goddard Center.

Robert de Palma, van zijn kant, zei dat hij er vertrouwen in had dat “de komende maanden” van zijn werk in een wetenschappelijk tijdschrift zouden worden gepubliceerd.

Hughes Garnier BFMTV-journalist