Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Amber onthult een nieuw type hagedis

In maart 2020 kondigden wetenschappers en wetenschappers de ontdekking aan van een van de kleinste fossiele vogels Het werd niet gedetecteerd en de grootte was niet groter dan vijf centimeter. Het is een schedel bewaard in Birmese barnsteen die 99 miljoen jaar oud is, wat de identificatie mogelijk maakte van deze nieuwe soort genaamd Oculudentavis khaungraae. Maar het verhaal is uiteindelijk niet zo eenvoudig…

Nieuwe schedel bevestigt vermoedens

Onmiddellijk na de publicatie van het onderzoek naar deze vogel uitten sommige specialisten twijfels over deze identificatie. Dus die recensie natuur Zijn publicatie werd na een paar maanden ingetrokken. Vandaag heeft een team van het Florida Museum of Natural History de ontdekking aangekondigd van een nieuwe schedel, opnieuw gevangen in barnsteen, met kenmerken die vergelijkbaar zijn met de andere. Zijn analyse gepubliceerd in het tijdschrift huidige biologie, besloot dat het tot hetzelfde geslacht behoorde, maar van de nieuw genoemde soort was Dragon Oculudentavis.

Fossiel bewaard gebleven in barnsteen van Oculudentavis naga. aan hem toegeschreven: Adolphe Peretti / Stichting Peretti Museum / Huidige biologie.

Bovenal benadrukken onderzoekers dat het geen vogel is maar een hagedis met zeer ongebruikelijke eigenschappen. Om de controverse op te lossen, bestudeerden ze de twee schedels en de daaraan bevestigde kleine stukjes ruggengraat op een scanner en reconstrueerden ze elk van hun botten digitaal. Details zoals de aanwezigheid van schubben en een schedelbot in de vorm van een hockeystick, die alle koepels delen, maakten het mogelijk om te bepalen dat dit inderdaad de overblijfselen waren van twee hagedissen, geen vogels.

Reconstructie van de schedel van Oculudentavis naga (boven) en de schedel van Oculudentavis khaungraae (onder). Credit: Edward Stanley van het Florida Museum of Natural History/Pereti Museum Foundation/Current Biology.

valse snavel

Het team stelde ook vast dat de schedels van beide soorten waren vervormd tijdens de bewaring. maskerOculudentavis khaungraae gecomprimeerd, waardoor het het uiterlijk van een snavel krijgt en de vroege ontdekkers ervan worden misleid. Aan de andere kant, als ze positief waren over het identificeren van stochastiek, waren ze er niet in geslaagd deze hagedissen in de evolutionaire boom te lokaliseren. Het zou een nieuwe, tot nu toe onbekende groep kunnen zijn. Het Krijt, 145,5 tot 66 miljoen jaar geleden, bracht talloze groepen hagedissen en slangen voort, maar het was niet eenvoudig om de geschiedenis van fossielen uit deze tijd te traceren tot hun naaste levende verwanten.

READ  Covid-19: een ommekeer gemaakt door een lager infectiepercentage in Cher dan in de rest van de regio