Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Advies voor het maken van een antioxidant smoothie met deze vier ingrediënten

Advies voor het maken van een antioxidant smoothie met deze vier ingrediënten

Om de hart-gezonde antioxidant luteïne te maximaliseren, vindt een nieuwe studie in spinazie-groen sap, probeer kokosmelk of koemelk toe te voegen. Ksenia Ovchinnikova / Getty Images

Een nieuwe studie constateert dat om de meeste antioxidanten uit spinazie in een groene smoothie te krijgen, kokosmelk of medium- of vetrijke melk in de drank moet worden gebruikt.

Een bijzonder gunstige antioxidant is luteïne, een carotenoïde die verband houdt met een verbeterde oog- en hartgezondheid, die uit spinazie moet worden vrijgegeven om door het spijsverteringsstelsel te worden opgenomen.
Volgens de resultaten van het onderzoek scheiden sojamelk, slagroom en Griekse yoghurt geen luteïne uit. Spinazie is een van de meest populaire bronnen van het “groen” in een groene smoothie.

Naast een breed scala aan voedingsstoffen bevat spinazie belangrijke plantaardige stoffen zoals het antioxidant luteïne. Luteïne draagt ​​bij aan de gezondheid van ogen en hart door zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Een nieuwe studie vergeleek 14 vloeistoffen die vaak in smoothies worden gebruikt om de beste luteïne uit spinazie te vinden voor opname door de menselijke darm. Het onthulde dat niet alle groene smoothies gemaakt met spinazie gelijk zijn gemaakt.

De resultaten toonden aan dat spinaziesappen met kokosmelk met of zonder toevoegingen, evenals vetrijke en halfvette koemelk, luteïne beter uitscheiden. Kokosmelk zonder toevoegingen verhoogde de uitscheiding van luteïne met 42% en melk met toevoegingen met 25%. Vetrijke koemelk verhoogde de beschikbaarheid van luteïne met 36%, terwijl halfvette koemelk het met 30% verhoogde.

Sojamelk had verrassend genoeg het tegenovergestelde effect en verminderde de uitscheiding van luteïne met 61%. Voor sappen op basis van sojamelk en additieven was de score beter (40%).
Amandelmelk en havermelk hadden geen significant effect op de luteïnesecretie. De studie is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift MDPI.

READ  Hier zijn de 10 astronomische gebeurtenissen die je in 2023 niet mag missen

Waarom is spinazie zo gezond?

Spinazie is rijk aan nitraten in de voeding die helpen de slagaders te verwijden, waardoor een betere bloedsomloop mogelijk wordt en de bloeddruk wordt verlaagd. Spinazie bevat vitamine C en K, evenals carotenoïden, waaruit het lichaam vitamine A aanmaakt. Deze donkergroene groente bevat naast luteïne ook ijzer, foliumzuur en calcium, evenals verschillende plantaardige stoffen. Deze omvatten kaempferol, nitraten, quercetine en zeaxanthine. Spinazie koken kan de voedingswaarde verminderen, net als invriezen. Dit is de reden waarom rauwe, ongekookte spinazie de meeste gezondheidsvoordelen bevat.

Voordelen voor de gezondheid van luteïne

Een studie toonde aan dat voldoende hoeveelheden luteïne leeftijdsgebonden maculaire degeneratie kunnen voorkomen of verbeteren. Het is de belangrijkste oorzaak van leeftijdsgebonden blindheid en andere zichtproblemen. Verschillende onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat luteïne het belangrijkste ontstekingsproces kan dempen, dus het verhogen van de dagelijkse inname van luteïne kan gunstig zijn voor mensen met chronische ontstekingen, zoals coronaire hartziekten.

Om effectief door het spijsverteringsstelsel te worden opgenomen, heeft luteïne een minimale hoeveelheid vet nodig. Over het algemeen eten we echter niet genoeg luteïnerijk voedsel om voldoende luteïne in ons systeem te krijgen om enig merkbaar gezondheidsvoordeel te hebben. Het bepalen van optimale hoeveelheden luteïne voor de gezondheid van ogen en hart is een onderwerp voor toekomstig onderzoek.

Hoe zit het met vruchtensappen?

Vruchtensappen, die vaak in smoothies worden gebruikt, hebben de onderzoekers niet getest als onderdeel van het onderzoek. Luteïne is onoplosbaar in water, terwijl onze voeding en darmomgeving vol water zitten. Aangezien de secretie van luteïne emulgering door vetten vereist, is het onwaarschijnlijk dat componenten van vruchtensappen en fruit de secretie van luteïne beïnvloeden.

READ  Leptospirose: drie keer meer gevallen dan in voorgaande jaren op Réunion, en er is één sterfgeval vastgesteld

De vetrijke vloeistoffen die in het onderzoek werden getest, bleken de uitscheiding van luteïne echter niet te verhogen. Het bestaat uit slagroom en Griekse yoghurt.
Slagroom en Griekse yoghurt worden heel anders gemaakt, met dramatisch andere texturen dan koemelk. De reden waarom slagroom en Griekse yoghurt minder effectief zijn in het vrijmaken van luteïne, is omdat de melkvetten in deze twee producten de neiging hebben om samen te klonteren, waardoor hun vermogen om luteïne op te lossen wordt aangetast. Melkvet heeft de neiging zich in hoge concentraties op te hopen (slagroom) en na fermentatie (yoghurt).

Bepaalde soorten noten, zoals walnoten en amandelen, bevatten bepaalde soorten oplosbare vezels die de vetopname kunnen verminderen. Theoretisch zou luteïne ook kunnen worden beïnvloed door de gecombineerde consumptie van deze noten. Deze hypothese moet nog worden bevestigd door verder onderzoek.

Moet plantaardige melk worden vermeden in smoothies?

Hoewel de aanwezigheid van een vetrijke vloeistof in het sap contra-intuïtief lijkt, zijn de vetten essentieel om de latere opname te vergemakkelijken. Hoewel deze studie aantoonde dat plantaardige melk luteïne verminderde, is het belangrijk op te merken dat luteïne een in vet oplosbare antioxidant is. Dit betekent dat het vet nodig heeft om te worden opgenomen. Je kunt deze plantaardige melk dus consumeren zolang je hart-gezonde vetten toevoegt om de opname van luteïne te vergemakkelijken.

Bovendien zorgt de vrucht naast het afscheiden van luteïne ook voor nuttige voedingsstoffen in het sap. Hele vruchten die rijk zijn aan vitamine C, zoals kiwi’s, mango’s en aardbeien, kunnen de opname van het plantaardige ijzer in spinazie verhogen. Het is het beste om hele voedingsmiddelen te gebruiken in plaats van vruchtensap om overtollige suiker te vermijden die de ontsteking in het lichaam kan verhogen.

READ  Hoe 3 kilo afvallen in 60 jaar?

Maak beter sap

De sleutel tot het verkrijgen van meer antioxidanten uit het voedsel dat u eet, is ook de manier waarop u het consumeert. Onderzoekers hebben al ontdekt dat consumptiemethoden een enorm verschil kunnen maken in het luteïnegehalte van spinazie. Dit onderzoek kan mensen helpen meer aandacht te besteden aan deze twee belangrijke factoren: consumptiemethoden en voedselgenoten bij het maken van een goede smoothie.

* Presse Santé streeft ernaar gezondheidskennis over te brengen in een taal die voor iedereen toegankelijk is. In ieder geval kan de verstrekte informatie het advies van een gezondheidsprofessional niet vervangen.