Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Aankondiging van een uitbarsting van een vulkaan bij Nyiragongo was een ‘vals alarm’

Het ministerie van Communicatie meldde aanvankelijk een vulkaanuitbarsting van “lage intensiteit”, die geen enkel bevolkt gebied aan de noordkant van deze vulkaan bedreigt.

Artikel door

gepubliceerd

Bijwerken

leestijd : 1 minuut.

Geen nieuwe uitbarsting in de Democratische Republiek Congo. De aankondiging door de regering van de uitbarsting van een kleine vulkaan bij Nyiragongo, in het oosten van het land, was een teken van “vals alarm”, die kort na dezelfde regering, zaterdag 29 mei, werd aangekondigd.

“Vals alarm in Nyamuragira. Er is zojuist een vliegtuig over het hele gebied van de zijkanten van deze vulkaan gevlogen. Er is geen uitbarsting waargenomen”Het ministerie van Communicatie zei op Twitter, na het melden van de uitbarsting van een vulkaan “lage intensiteit” En niet om een ​​bevolkt gebied aan de noordkant van dezelfde vulkaan te bedreigen. “Het waren nogal intense activiteiten om het hout tot houtskool te verkolen, en de rook ervan werd gezien als vulkanische activiteit”Ministerie uitgelegd.

De regeringswoordvoerder citeerde Murara, een secundaire krater in Nyamuragira, een zeer actieve vulkaan waarvan de lava nog steeds stroomt in het Virunga National Park.

De regio Goma is een gebied met intense vulkanische activiteit, met zes vulkanen, waaronder Nyiragongo en Nyamuragira, met een piek van respectievelijk 3.470 en 3.058 meter.

De uitbarsting van Nyiragongo op 22 mei brak uit zonder enige waarschuwingssignalen. Twee enorme lavastromen ontsnapten aan de zijkanten van de vulkaan, en een ervan vestigde zich in de noordoostelijke buitenwijken van Goma. Minstens 34 mensen werden gedood en tussen de 900 en 2500 huizen werden verwoest.

Ongeveer 400.000 mensen zijn momenteel ontheemd in de aangrenzende provincie Zuid-Kivu, de regio Masisi en het noorden sinds de evacuatie “preventief” beslist door de regering. Ook in Rwanda hebben enkele duizenden mensen hun toevlucht gezocht. De kritiek op de autoriteiten is toegenomen sinds deze plotselinge explosie en de plotselinge en chaotische evacuatie van Goma.