Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Aangetrokken tot bepaalde kleuren, sluw gedurende de dag… wat recente studies over muggen zeggen

primair
Verschillende recente onderzoeken geven een beter inzicht in het gedrag van muggen, die de afgelopen dagen broeden als de temperatuur stijgt.

Stijgende temperaturen, zoals elk jaar, duiden op een terugkeer van muggen. Drie recente onderzoeken die over de hele wereld zijn uitgevoerd, stellen ons nu in staat hun gedrag beter te begrijpen.

De eerste, uitgevoerd door onderzoekers van de Princetown University in de Verenigde Staten, houdt zich bezig met de eetlust van muggen voor mensen. Met behulp van medische beeldvorming met hoge resolutie verzamelden de wetenschappers geurmonsters van ongeveer vijftien vrijwilligers die enkele dagen niet hadden gebaad. Tegelijkertijd gebruikten ze ook monsters van veren en haar om de geur van honden, schapen, ratten en zelfs vogels op te halen.

Vervolgens ademden de onderzoekers deze twee geuren in op de muggen en gingen ze hun hersenen in de gaten houden. Als gevolg hiervan worden verschillende zenuwcentra in muggen geactiveerd in aanwezigheid van menselijke geuren, maar niet in aanwezigheid van dierlijke geuren.

Gepubliceerd in het beroemde tijdschrift de natuur temperenDe conclusies van de onderzoekers zijn duidelijk: muggen zijn biologisch toegerust om menselijke geur te detecteren, afhankelijk van ons zweet en de CO2 die ze uitstoten.

.’s favoriete kleuren

Uit een ander onderzoek bleek ook dat muggen voorkeurkleuren hebben. Onderzoekers van de Universiteit van Washington bespoten verschillende oppervlakken bedekt met verschillende kleuren met menselijke geur. Ze merken op dat muggen systematisch de voorkeur geven aan de kleuren rood, oranje en zwart. De reden: de golflengte die door deze kleuren wordt uitgezonden, herinnert ons aan de golflengte die door de menselijke huid wordt uitgezonden. Draag in plaats daarvan groene, paarse of blauwe kleding om te voorkomen dat je gebeten wordt.

READ  Iets meer dan 8.000 nieuwe gevallen in 24 uur, tegen ongeveer 11.000 vorige week

Tot slot blijkt uit een derde studie, die op maandag 16 mei is gepubliceerd door het Instituut voor Onderzoek en Ontwikkeling (IRD) en het Pasteur Instituut in Bangui in de Centraal-Afrikaanse Republiek, dat muggen overdag veel vaker steken dan we dachten. Volgens deze onderzoekers vindt 20-30% van de muggenbeten overdag plaats. Zelfs als de meeste beten altijd vroeg in de avond of ’s nachts plaatsvinden, maakt deze bevinding het mogelijk om de bestrijding van muggen beter te begrijpen.