Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

8 miljard mensen op een planeet met inelastische hulpbronnen – 22-07-20 22:02

Pasgeborenen in een kraamkliniek in Sofia, Bulgarije, 14 oktober 2022 (AFP / Nikolai Duchynov)

Pasgeborenen in een kraamkliniek in Sofia, Bulgarije, 14 oktober 2022 (AFP / Nikolai Duchynov)

Op 15 november zijn we officieel met 8 miljard mensen op aarde, is dat teveel? Niet per se, antwoorden experts, die eerder waarschuwen voor de overmatige consumptie van de hulpbronnen van de planeet door het rijkste deel van de mensheid.

“Acht miljard is een belangrijke mijlpaal voor de mensheid”, zegt UNFPA-chef Natalia Kanem, die de stijging van de levensverwachting en de daling van de zuigelingen- en moedersterfte verwelkomt.

“Ik realiseer me echter dat dit niet een moment is dat iedereen per se viert. Sommigen maken zich zorgen over een wereld die overvol is met te veel mensen en onvoldoende middelen om van te leven”, voegt ze eraan toe en roept op om niet “bang” te zijn voor het aantal.

Dus, zijn er velen van ons op deze aarde? Volgens veel experts is dit de verkeerde vraag.

Zoveel voor wie, zoveel voor wat?

“Ik zie de vraag hoeveel mensen de aarde kan ondersteunen als een tweezijdige vraag: natuurlijke beperkingen of limieten, en keuzes die mensen maken.”

– ‘veelvraat’ –

Keuzes die inhouden dat we veel meer biologische hulpbronnen verbruiken (bossen, vissen, land, enz.) dan de aarde elk jaar kan regenereren en dat overmatig verbruik, vooral van fossiele brandstoffen, altijd leidt tot meer CO2-uitstoot die verantwoordelijk is voor de opwarming.

Een grafiek met de evolutie van de wereldbevolking en verschillende voorspellingen, volgens de Verenigde Naties (AFP /)

Een grafiek met de evolutie van de wereldbevolking en verschillende voorspellingen, volgens de Verenigde Naties (AFP /)

Volgens het niet-gouvernementele Global Footprint Network en het World Wide Fund for Nature zou het 1,75 aardes kosten om op een duurzame manier in de behoeften van de bevolking te voorzien.

Wat het klimaat betreft, merkte het laatste rapport van klimaatexperts van de Verenigde Naties (IPCC) op dat de bevolkingsgroei al een van de belangrijkste aanjagers is van de toenemende uitstoot van broeikasgassen, maar minder dan de economische groei.

Joel Cohen houdt vol: “We zijn vaak dom. Het ontbrak ons ​​aan visie. We zijn vraatzuchtig. Dat is waar het probleem en de keuzes liggen”, en roept ondanks alles op om de mensheid niet als een “plaag” te beschouwen.

“Onze impact op de planeet wordt veel meer bepaald door ons gedrag dan door onze aantallen”, voegt Jennifer Sciopa, een ingezetene onderzoeker bij het Wilson Research Center, toe.

“Het is lui en schadelijk om de aandacht te blijven vestigen op overbevolking”, vervolgde ze, wijzend op het gevaar dat rijke landen, in plaats van hun gedrag te veranderen, de ontwikkelingslanden de schuld geven van het stimuleren van de bevolkingsgroei.

Terwijl als iedereen zou leven zoals India, de mensheid volgens het Global Footprint Network en het World Wide Fund for Nature slechts 0,8 planeten per jaar nodig zou hebben, vergeleken met meer dan 5 planeten voor de bevolking van de Verenigde Staten.

Groot of niet, deze 8 miljard mensen bestaan ​​al, en de bevolking zal blijven groeien, waarbij de Verenigde Naties 9,7 miljard in 2050 voorspellen, wat aangeeft dat door het grote aantal jongeren een groot deel van deze groei het zou gebeuren zelfs als de landen met de hoogste vruchtbaarheidscijfers vandaag zouden dalen tot twee kinderen per vrouw.

– Vrouwenrechten –

Kaart met bevolkingsdichtheid over de hele wereld (AFP /)

Kaart met bevolkingsdichtheid over de hele wereld (AFP /)

De kwestie van vruchtbaarheid houdt rechtstreeks verband met vrouwenrechten, wat onmiddellijke defensieve reacties oproept, zelfs van degenen die geneigd zijn “ja” te zeggen op de vraag “zijn er velen van ons op deze aarde”.

Zo pleit de NGO Population Matters voor een vermindering van de wereldbevolking, maar “alleen met positieve, vrijwillige en rechten respecterende middelen”, zoals directeur Robin Maynard aan AFP uitlegt, tegen elke “politiek van controle”. Door de staat gemandateerde geboorte.

Project Pull maakt van onderwijs en gezinsplanning een van de ongeveer 100 oplossingen om de opwarming van de aarde tegen te gaan: “Wereldwijd zou het hebben van minder mensen met een duurzaam consumptieniveau de vraag naar energie, transport, materialen, voedsel en natuurlijke hulpbronnen verminderen.”

“Elke persoon die op deze aarde is geboren, voegt extra stress toe aan de planeet”, zegt Vanessa Perez, een analist bij het World Resources Institute.

“Er zijn er al jaren velen van ons”, maar “dit is een zeer netelige vraag”, geeft ze toe aan AFP, en ze weigert dat “elites dit verhaal beheersen om een ​​einde te maken aan de demografische groei in de landen van het Zuiden. ”

Een baby krijgt borstvoeding op 13 september 2022 in een ziekenhuis in Gabrovo, Bulgarije (AFP/Nikolai Duchynov)

Een baby krijgt borstvoeding op 13 september 2022 in een ziekenhuis in Gabrovo, Bulgarije (AFP/Nikolai Duchynov)

Een verhaal dat zich bij voorkeur richt op “gelijkheid” en “verdeling” van middelen, met name toegang tot voedsel.

Net als Joel Cohen. Hij benadrukt dat zelfs als er wiskundig genoeg voedsel zou zijn om 8 miljard mensen te produceren, “800 miljoen mensen, één op de tien mensen op aarde, chronisch ondervoed zijn.”

“Het concept van ’te veel’ leidt af van de echte problemen met betrekking tot het welzijn van de mensheid en de soort waarmee we de planeet delen.”

READ  Wat is passief agressief gedrag? Typische zinnen en voorbeelden