Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

4500 les begint op maandag Experiment op het punt georganiseerd door Thomas Bisket

Een ongekend initiatief. Van maandag 11 oktober tot 17 oktober beginnen meer dan 4.500 klassen in heel Frankrijk aan een experiment georganiseerd door Thomas Pesquet vanuit de ruimte en uitwerpen. door CNES (Nationaal Centrum voor Ruimtestudies). Het zal bestaan ​​uit het vergelijken van het gedrag van het punt op aarde en gewichtloosheid, op een hoogte van 400 km.

Van de tweede tot de twaalfde klas zullen duizenden studenten deze vreemde eencellige wezens opmerken. Zodra ze aan het begin van het schooljaar “blotclusters” ontvingen, begonnen de leraren zich te vermenigvuldigen en, als reactie op de wetenschappelijke naam “Physarum polycephalum”, die in de struiken leeft, op magische wijze ontdekt.

Dit wezen, dat tussen 1 miljard en 700 miljoen jaar geleden op aarde verscheen – lang voor de dinosauriërs – bestaat uit een enkele cel en meerdere kernen die zich kunnen voortplanten. Net als de gele sponsachtige massa, heeft het geen mond, maag, benen of hersenen… maar het eet (veel), beweegt (langzaam) en heeft verbazingwekkende leervaardigheden.

Het punt kan naar believen splitsen, met anderen versmelten en verdwijnen als het uitgedroogd raakt, waardoor het bijna onsterfelijk wordt. In deze droge staat, bekend als sclerotia, werden delen van de punt in augustus richting het internationale ruimtestation ISS geduwd. Daarbij kwamen duizenden klonen van hetzelfde ras als hun soortgenoten in de ruimte, in enveloppen, op scholen terecht.

Beetje bij beetje veranderden de grondlagen in kleine laboratoria. Het was eerst nodig om de droge punten met een paar druppels water te wekken en ze in petrischalen, beschermd tegen licht, op een agarbed te plaatsen totdat ze zich ontwikkelden. “Ze neemt! Je moet voor haar zorgen, de agar om de twee dagen verversen en ze voeren…” Cecile Lefebvre, een SVT-leraar aan een universiteit in Saint-Arnoult-en-Yvelines, vertelde AFP. Zijn verharding groeide op volle toeren: “Ik ben nu bijna 20!” Ze verwelkomt de lerares, die samen met haar collega’s een interdisciplinair project heeft opgezet (wiskunde, natuurkunde, Engels…).

READ  Quantum Fault duurt langer op Xbox vanwege "langzamere SSD" dan PS5| Xbox One

De anderen begonnen vervelend. “Onze eerste betaling is rot, omdat we de huur niet genoeg veranderden”zegt Alexandra da Paz, die lesgeeft aan de Paul Bert Primary School in Saint-Mande (Val-de-Marne). Dit kleine incident stelde hem in staat zijn studenten uit te leggen dat het punt, hoewel bijna onsterfelijk, “Hij was niet onoverwinnelijk”, herinnert zich deze onderwijzer, die sindsdien floreerde in andere sclerose die in reserve werd gehouden.

Vergeleken met de gebruikelijke culturen van insecten of slakken, schommelt het eencellige organisme de codes zo sterk dat het alarm kan veroorzaken. “Sommigen hebben sciencefictionbeelden in hun hoofd, van iets geels dat in hun gezicht springt.”, zegt Emmanuelle Bohbot, CM1-CM2 minnares in het noorden van Parijs. De naam blob is een verwijzing naar de horrorfilm uit 1958 met Steve McQueen in de hoofdrol, waarin een vreemd, slijmerig wezen de aarde binnendringt.

werkgelegenheid Facebook-groep “Raise the point””, delen meer dan 7000 docenten tips over hun polycephalum, versierd met allerlei bijnamen (“Blob Marley”, “Blob Dylan”, “Bloby-Wan Kenobi …”): hoe maak je agar (met behulp van agar-agar) , ik voed hem (havermout) … de leraar plaatste zelfs een video van het proberen om de klodders te proeven – hij spuugde snel.