Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

40 jaar geleden en vooral na 75 jaar is het gevaar ook aanwezig

40 jaar geleden en vooral na 75 jaar is het gevaar ook aanwezig

Geplaatst op zaterdag 24 sep 2022 om 10:32

Op de leeftijd van 40 of ouder dan 75 zijn vrouwen minder op de radar voor de detectie van borstkanker, hoewel er risico’s zijn voor oudere volwassenen, waarschuwen specialisten, die pleiten voor betere monitoring.

Borstkanker is wereldwijd de meest voorkomende en dodelijkste onder vrouwen, met ongeveer 54.000 nieuwe gevallen per jaar en meer dan 12.000 sterfgevallen in Frankrijk.

Maar professor Emmanuel Baranger, directeur-generaal van het Antoine Lacasani Center in Nice, bevestigde dat “het sterftecijfer is gedaald dankzij behandelingen en onderzoeken”, tijdens een persconferentie van de Franse Vereniging voor Gerontologie en Borstziekten.

Hoe eerder de kanker wordt ontdekt, hoe groter de overlevingskansen, hoe minder agressief de behandeling en hoe agressiever deze is.

Daarom voeren veel rijke landen een gestructureerd screeningbeleid, dat ook elk jaar in Frankrijk wordt gepromoot door Pink October, een variant van de National Angelsaksische Breast Cancer Awareness Month-campagne.

In Frankrijk worden sinds 2004 vrouwen van 50 tot 74 jaar uitgenodigd voor screening inclusief een mammogram om de twee jaar – 100% dekking – om een ​​mogelijke tumor op te sporen.

Après une forte progression les premières années, ce dépistage a marqué le pas et concerne eviron la moitié des femmes ciblées, inquiétant zekers specialistes dans un contexte o la fréquence des cancers du sein augmente-ge uteque des feque des 55 fe.

Maar bovenal rijst de vraag welke strategie je moet volgen als je te jong bent om te profiteren van zo’n gestructureerd onderzoek. Er is ook een risico op ‘overdiagnose’: tumoren kunnen worden geïdentificeerd, terwijl ze zich nooit tot kanker zouden hebben ontwikkeld, met het risico op een zware en nutteloze behandeling.

READ  Covid of een simpele verkoudheid? Testen is de enige manier om erachter te komen

Voor de Franse Vereniging voor Gerontologie en Borstziekten “wordt de kwestie van screening voor vrouwen onder de 40 jaar niet aan de orde gesteld, behalve voor vrouwen met een hoog risico op het ontwikkelen van kanker (genetische aanleg, familiegeschiedenis van borstkanker)”, maar het is “complexer voor vrouwen van 40 tot 50 jaar, omdat 15% van de kankers in deze leeftijdsgroep voorkomt.”

Om “meer en betere kankers op te vangen”, heeft de Europese Commissie dinsdag onder meer aanbevolen om de leeftijd van vrouwen die in aanmerking komen voor gereguleerde borstkankerscreening in de Europese Unie te verlagen naar 45 jaar.

– 3 cm krabben –

Onder de 40, enig toezicht?

“Je zou al, samen met een gezondheidswerker, een risicofactor moeten identificeren of niet,” en “er is geen reden om een ​​mammogram onder de 40 jaar te hebben anders”, zei Luc Suignart, voorzitter van de SFSPM en chief medical officer van de Imaging Center in Oscar Center op donderdag -Lambret in Lille.

De waakzaamheid van een vrouw is ook belangrijk. Bijvoorbeeld: “Als er zwelling in de borst is, het uiterlijk van de borst is veranderd en het blijft bestaan ​​​​na een verandering in je menstruatie, moet je worden gecontroleerd” en “Steek je kop niet in het zand”, drong hij aan. .

De prognose is groter voor vrouwen ouder dan 75 jaar, zelfs als een hogere levensverwachting en veroudering het risico op kanker verhogen.

“Een aanzienlijk aantal vrouwen ouder dan 74 jaar is van mening dat follow-up niet langer nodig is, wat resulteert in kankerbehandeling in een laat stadium”, maakt de SFSPM zich zorgen in een persbericht. “We zien soms 80-jarige vrouwen die aankomen met een kanker van 3 centimeter die geen mammogram hebben gehad omdat ze niet langer een uitnodiging voor screening krijgen”, zegt professor Paranjit.

READ  De 6 beste kazen met de laagste calorieën

Bij een grote tumor, geïnfecteerde lymfeklieren of zelfs kanker met uitzaaiingen neemt het risico toe. En hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om te herstellen van bijvoorbeeld chemotherapie.

Moet systematische screening worden uitgebreid tot deze oudere patiënten? Nee tegen specialisten, maar ze willen patiënten en artsen stimuleren om individueel te blijven monitoren.

Voor 75-plussers pleit de SFSPM voor een “aanzienlijke contactinspanning” en mammogrammen, op recept, om de twee jaar.

Jaarlijks klinisch onderzoek (palpatie) is volgens haar ook wenselijk, maar “wordt zelden uitgevoerd, vooral vanwege de demografisch-medische crisis maar ook door een gebrek aan informatie van gezondheidswerkers”.