Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

120 jaar geleden de grootste vulkanische ramp van de twintigste eeuw!

U zult ook geïnteresseerd zijn


[EN VIDÉO] Worden we bedreigd door gigantische vulkanen?
Vulkanen die in staat zijn tot uitzonderlijk massieve en destructieve uitbarstingen worden supervulkanen genoemd. Hun ernst varieert, maar is voldoende om op continentale schaal schade aan te richten. Futura-Sciences interviewde vulkanoloog Dr. Jacques Marie Bardentzeff om meer te weten te komen over deze gevaarlijke vulkanen.

Aan het begin van 1902 was de Pelete-berg stil, met een paar fumarolen die in de krater van de bergtop verschenen. vulkaan Gedurende de afgelopen twee jaar. Aan de voet van de vulkaan, in het zuiden, strekt de stad Saint-Pierre zich enkele kilometers langs het strand uit en heeft een totale bevolking van ongeveer 26.000. De echte economische en culturele hoofdstad van Martinique, bijgenaamd het “Kleine Parijs van West-Indië”, Saint-Pierre was in die tijd niet zoals een dorp vandaag.

Aanvankelijk, phryatec-activiteit …

Sinds begin maart stinkt het lucifers Ze worden vaak gevoeld in kustdorpen en op 25 april veroorzaakten uitbarstingen in sommige steden wat as. Er heerst echter verwaarlozing, en het lijdt geen twijfel dat de activiteit op dit moment vergelijkbaar is met die van de laatste vulkaanuitbarsting van 1851. Het is een activiteit grondwatergeassocieerd met de hitte Van het diepe magma dat de waterstanden in de vulkaan destabiliseert. Bovendien, een reis op 27 april naar de krater van de top van de vulkaan, die later werd genoemd vulkanische krater Vanaf de Dry Pond is het toegestaan ​​om het meer te observeren dat gedeeltelijk uitmondt in de White River, een vallei aan de zuidwestkant van de vulkaan.

READ  Waarom slapen levende wezens?

In de nacht van 2 op 3 mei vormde zich een dikke pluim van as getint met bliksem, waardoor as over een groot deel van Martinique viel. Saint-Pierre wordt wakker om mist Ash en enkele bewoners van de strip begonnen te vluchten… In de volgende dagen, uitstoot Uit de as blijft, evenals de overstromingen van de White River. Toen, op de middag van 5 mei, veroorzaakte de breuk van de muur van de droge vijvercaldera drie indrukwekkende modderstromen, de een na de ander in deze rivier, en in een tijdsbestek van twee of drie minuten bereikte ik het fabrieksniveau. Een suikerboerderij is niet ver van haar mond. De golven De hoogte van de modder in deze plaats is meer dan 10 meter en ongeveer vijftig slachtoffers!

De grootste ramp in XXEn een eeuw !

Magma bereikt de volgende dag de oppervlakte, zoals blijkt uit dichtere aspluimen en schijnend aan de basis daarvan. Vanaf deze datum is een lavakoepel Mogelijk gevormd in de krater, is de krater nu open in de richting van Saint-Pierre na de gebeurtenissen van de vorige dag. De activiteit is continu, verbazingwekkend en lawaaierig, maar de commissie die de geleerden verzamelde op 7 mei schatte het “De relatieve ligging van de kraters en valleien die uitkomen in de richting van de zee stelt ons in staat te bevestigen dat de veiligheid van Saint-Pierre nog steeds perfect is.”. Nog 400 mensen vertrokken die dag vanuit Saint-Pierre op een stoomboot naar Fort-de-France. Op dezelfde dag kostte de uitbarsting van Soufriere de Saint Vincent, een vulkaan honderd kilometer verderop, meer dan 1.500 mensen het leven en werd gehoord in Saint-Pierre. Voorgevoel.

READ  Covid: opeenvolgende golven, ernstige vormen bij kinderen, een nieuwe variabele ... deze vijf scenario's over de toekomst van de pandemie

In de nacht van 7 op 8 mei was het erg sterk onweersbuien Vulkaanuitbarsting vergezelt en veroorzaakt overstromingen in verschillende rivieren. Ze vernietigden verschillende dorpen, waaronder het dorp Le Prêcheur, waar ongeveer 400 slachtoffers werden geregistreerd.

In de ochtend gaan 34 passagiers naar Fort-de-France, wanneer veel nieuwsgierigen van boord gaan in Saint-Pierre. Het is Hemelvaartsdag en velen van hen zitten in de kerk… gewelddadige explosie Het komt voor aan de voet van de lavakoepel en draait zijwaarts naar het zuidwesten, waar de krater open is. Het is een bestand lava stroomwolk van Gas en brandende as, die met een snelheid van meer dan 400 km/u aan de zuidwestkant van de vulkaan afdaalde en om 8.02 uur Saint-Pierre bereikte. muren In het zuidelijke deel staat nog overeind. Van de 28.000 mensen in de stad overleven er slechts twee: een schoenmaker genaamd Léon Compère en Louis-Auguste Cyparis, een gevangene die werd beschermd door de dikke muren van zijn cel! Plotseling overleven de matrozen die onder water kwamen te staan, evenals de matrozen die erin slaagden te vertrekken. Maar 28.000 slachtoffers In een paar seconden… Het is de grootste vulkanische ramp van de 20e eeuwEn een eeuw !

Na deze aanval ging de rush intens door. Andere krachtige uitbarstingen vinden nog steeds plaats en de lavakoepel die zich in de krater heeft gevormd, heeft ook een aantal vurige wolken gegenereerd.LawineafstandInstorten Bepaalde delen van deze koepel. Half augustus mochten de vluchtelingen terugkeren naar hun stad, maar op de 30e van dezelfde maand bereikte een vurige wolk het dorp Morne Rouge, ten zuidoosten van de vulkaan, waarbij nog eens 1.000 slachtoffers vielen …

READ  Op woensdag 2 februari treft een zonnestorm de aarde: wat zijn de verwachte gevolgen

De explosie ging door juni 1905, maar de bewoners keerden pas vele jaren later terug naar Saint-Pierre. Tegenwoordig is het een bescheiden dorp waar littekens Van de in het oog springende ramp op bepaalde plaatsen…

Dit artikel is grotendeels gebaseerd op het uitstekende werk van Solange Contour en Simone Chrétien, gepubliceerd in het Syndicate Journal. wassen Nr. 96 dateert van mei 2002. Voor degenen die meer willen weten, raad ik ten zeerste aan om te lezen De berg Pele wordt wakker »een boek van Simon Chretien en Robert the Bruce en uitgegeven door Beaubet.

Geïnteresseerd in wat je net hebt gelezen?