Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zoom in op een dieet low in FODMAPS

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) veroorzaakt dagelijks allerlei gastro-intestinale symptomen (krampen, branderig gevoel, opgeblazen gevoel, constipatie, diarree, enz.). Het extra spijsverteringsgebied kan ook worden beïnvloed door aanvallen van hoofdpijn, spierpijn of verhoogde vermoeidheid.

Deze ziekte, ook bekend als functionele colonopathie, treft 5% van de Franse bevolking. Dit is een schatting, aangezien therapeutische walkthrough geassocieerd met maagpijn er nog steeds toe doet: veel patiënten verhuizen van de spreekkamer naar de spreekkamer voordat wordt ontdekt dat ze IBS hebben.

“Naast het dragen van veel psychologische vooroordelen (stress en angst als een factor bij maagpijn), kan IBS nog niet worden genezen”, zegt Dr. Pauline Jowett, MD, gastro-enteroloog bij Ambroise Barry Hospital (APHP). Voor pijnverlichting is “het beheer van IBS altijd afhankelijk van eerstelijns krampstillers, zelfs als het niveau van bewijs erg laag is”, identificeren professoren Benoit Coffin (Columbus) en Jill McCain (Marne La Valley) op de website van de Association for Continuing Medisch Onderwijs in Geneeskunde Lever en spijsverteringsstelsel.

Kool, knoflook, kers, pesto…

Met betrekking tot niet-farmacologische strategieën vinden we “voedingsadviezen op basis van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet”, vervolgt Dr. Jewett. Veel patiënten beschrijven zelfs een verband tussen voeding en een verergering van hun symptomen. Een eenvoudige voedingsbalans alleen kan patiënten echter niet bevrijden van het ongemak dat gepaard gaat met IBS.

Op dit niveau kan een dieet met weinig FODMAPS worden aangeboden aan patiënten van wie het dieet als verontrustend wordt beschouwd. FODMAPS, verschenen in 2000, is een acroniem voor “Oligo-, Di-, Monosaccharides and Polyols”: een hele groep koolhydraten waarvan de malabsorptie bij ten minste één ervan frequent is bij IBS-patiënten.

READ  Weersvoorspelling: Sneeuw komt in de bergen!

Dit dieet, naar voren gebracht door Australische onderzoekers van Monash University, wordt vaak als complex omschreven. Eén feit: FODMAPS zit in zijn natuurlijke staat eigenlijk in veel voedingsmiddelen verborgen: het wordt aangetroffen in bepaalde soorten fruit (meloen, vijgen, kersen, enz.) en groenten (Brusselse kool, champignons, asperges, bieten, groene prei, enz.). , uien…), in sommige peulvruchten (kikkererwten, bonen…), kruiden (sojabonen, pesto, kikkererwten…) en dranken (zoete wijn, rum…). Het komt ook voor in veel voedingsmiddelen (honing, frisdrank, producten op basis van zoetstoffen). Om je weg te vinden, ga je naar Fodmapedia die een zeer complete lijst biedt van voedingsmiddelen die FODMAPS bevatten (vooral afhankelijk van het seizoen en gekoppeld aan receptideeën).

Hoe zit het met de effectiviteit van dit dieet? waarschijnlijk volgens verschillende onderzoeken, die resulteerden in een duidelijke verbetering van de symptomen. In Frankrijk is het werk aan dit onderwerp nog timide. “In de praktijk zien we dat dit dieet de kwaliteit van leven kan verbeteren. Pijn en transitproblemen kunnen worden verminderd. We zien transpatiënten”, zegt dr. Jewett. We kunnen niet speculeren over de effectiviteit ervan, maar het is de moeite waard om te suggereren. Zelfs als het nodig is om in gedachten te houden dat het het sociale leven kan bemoeilijken, “identificeert Dr. Jewett.

begeleid worden

Voor een FODMAP-arm dieet is voedingsadvies van onschatbare waarde. “Patiënten die door een gastro-enteroloog naar mij zijn verwezen, komen met grote nieuwsgierigheid naar dit dieet dat bestaat uit het verwijderen van enkele FODMAPS gedurende 4 weken voordat ze geleidelijk opnieuw worden geïntroduceerd”, legt Laurie Hertz, een geregistreerde diëtist bij Sigean (Aude), uit. Als de symptomen in de loop van meer dan 6 tot 8 weken significant verbeteren met dit dieet, is persoonlijk management door voedseltypes één voor één opnieuw te introduceren, zeer nuttig.

READ  Deze voedingsmiddelen en dranken helpen het cholesterolgehalte te verlagen

Deze observatie is belangrijk om niet terrein te verliezen. Het nadeel is dat er in Frankrijk maar heel weinig diëtisten zijn die een FODMAP-arm dieet volgen. Hieronder vindt u de goedgekeurde lijst op de Monash University-website.

Let op: “De enige contra-indicatie voor een FODMAP-arm dieet is de aanwezigheid of voorgeschiedenis van een eetstoornis”, maar ook bij significant onder- of ondergewicht. Ontbering, zelfs tijdelijk, kan leiden tot gewichtsverlies of bepaalde pathologische reacties verergeren of reactiveren, zoals eetaanvallen of episodes van anorexia.

*Volgens de ROME IV-criteria (die teruggaat tot 2016), is de diagnose van PDS gebaseerd op “buikpijn die al minstens 6 maanden aanwezig is en minstens 1 dag per week optreedt gedurende de laatste 3 maanden. Minstens twee moet in verband worden gebracht met Van de volgende drie criteria voor pijn: de relatie tussen pijn en ontlasting, een verandering in de frequentie van de ontlasting en een verandering in de consistentie van de ontlasting, gemeten met de Bristol-schaal. fmcgastro.org البيانات gegevens

Paracetamol met de nodige voorzichtigheid

Bron: Bestemming Santé