Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Moeten we ons zorgen maken over het toenemende besmettingspercentage in Frankrijk?

Gedurende enkele weken daalde het aantal Covid-19-infecties weer, waardoor de vrees voor een nieuwe golf van vervuiling toenam.

Het besmettingspercentage, dat sinds half augustus daalt, is de afgelopen dagen licht gestegen. Landelijk steeg het van 43 per 100.000 inwoners op 7 oktober tot meer dan 48 volgens cijfers van 14 oktober. Deze opwaartse trend moet nauwlettend in de gaten worden gehouden, zoals in eerdere tijden, het zou een nieuwe golf kunnen inluiden. Ter herinnering: de eerste gezondheidswaarschuwingsdrempel voor het infectiepercentage is vastgesteld op 50 per 100.000 inwoners.

Minister van Volksgezondheid Olivier Veran waarschuwde vorige week dat “we het virus nog niet hebben uitgeroeid en het een vergissing zou zijn om te denken dat de epidemie zal voortduren”, en riep de Fransen op “voorzichtig te zijn”.

Kaart met infectiepercentages per afdeling in Frankrijk vanaf 14 oktober
Kaart met infectiepercentages per afdeling in Frankrijk op 14 oktober © BFMTV

In veel afdelingen neemt het aantal besmettingen toe

Op meer dan 60 afdelingen is de incidentie de afgelopen dagen flink gestegen. Op het grondgebied van de Maas ging het van 7,2 op 7 oktober naar 33,6 op 14 oktober, een stijging van 368%. Hetzelfde fenomeen werd vorige week waargenomen in Luzer. Hoewel deze percentages over het algemeen stijgen, blijven ze laag.

Bij de bevolking “zijn de stijgingen waarneembaar, en dit geldt onder mensen van 20 tot 39 jaar, maar ook onder mensen boven de 60, en dit is een nog groter probleem aangezien het aantal niet-gevaccineerde mensen dat risico loopt nog steeds significant genoeg is om een stortvloed van Hospitals Services Today”, legt Anne Sinquier, MD en mededirecteur van de Health Observatory bij IRIS uit.

Verschillende regionale gezondheidsinstanties legden aan BFMTV uit dat deze positieve berichten vooral te danken waren aan bijeenkomsten op scholen of onder 65-plussers.

READ  Het mysterieuze virus dat sociale netwerken wakker schudt

Volgens het Obépine-netwerk, dat het niveau van de epidemie via afvalwater volgt, is er een plateau of zelfs een licht herstel in sommige gebieden, bijvoorbeeld in Lens, Antibes, Auxerre, Bordeaux of zelfs Vesoul. In Avignon, Auch en Evreux wordt een iets sterkere stijging op het middenniveau waargenomen. Op dit moment is er in hun ogen niets alarmerends, maar toch moeten we waakzaam blijven.

Kwetsbare mensen zijn nog steeds niet immuun

Tegen het einde van 2021 schreef de Wetenschappelijke Raad: “We kunnen een hervatting van de virale cyclus verwachten naarmate de temperatuur daalt, mensen samenkomen in gelijktijdig gesloten omgevingen en een geleidelijke afname van de werkzaamheid van het vaccin tegen infectie.” Bij de aankondiging van 6 oktober.

De geïnterviewde wetenschappers benadrukken ook dat sommige 65-plussers, die het meest kwetsbaar zijn voor het virus, nog steeds niet immuun zijn. Momenteel heeft ongeveer 90% van de 65-plussers een volledig vaccinatieschema in Frankrijk, wat een zeer hoog aantal is, maar toch loopt 10% van deze populatie een hoog risico om in het ziekenhuis te belanden. 10% moet naar de wetenschappers worden gebracht.

Omdat het vaccin het mogelijk maakte om “duidelijk overstromingen in het ziekenhuis tijdens de laatste golf te vermijden en sterfgevallen te voorkomen”, zegt BFMTV Gilbert Deray, hoofd van de afdeling Nefrologie van het Pitié Salpêtrière-ziekenhuis (Parijs). “Vandaag zijn op de afdeling waar ik werk, negen van de tien mensen in het ziekenhuis niet gevaccineerd”, publiceert BFMTV Benjamin Davido, specialist in infectieziekten in het Raymond Poincaré-ziekenhuis (Hauts-de-Seine).

Het moedigt dus een boostervaccin aan voor de meest kwetsbare mensen, van wie de immuniteit na verloop van tijd afneemt, of het nu natuurlijk is (na besmetting) of vanwege het vaccin. Gilbert DeRay legt uit dat deze personen “het eerst werden gevaccineerd en zich al in de vervagende zone van de vaccinimmuniteit bevinden, dus de derde dosis moet zo snel mogelijk worden gegeven.”

READ  Fecale transplantatie, een toekomstige behandeling?

Maar iedereen herinnert eraan dat vaccinatie alleen niet genoeg is, en dat we barrièregebaren moeten handhaven, of beperkende maatregelen zoals de gezondheidskaart. “De kus zal iets zijn dat we vergeten, we zijn bijvoorbeeld niet onverschillig, we moeten waakzaam blijven”, lanceert Anne Sénéquier.

Voor Benjamin Davido kan de versoepeling van barrièregebaren gedeeltelijk worden verklaard door “er zijn minder beperkingen en het gaat beter”, en dus “paradoxaal genoeg zijn we vatbaarder voor infecties.” En met het begin van de winter en de kou zullen deze bijeenkomsten meer plaatsvinden op gesloten en ongeventileerde plaatsen, wat het risico op overdracht aanzienlijk verhoogt.

“Als je kijkt naar wat er in Groot-Brittannië gebeurt, hebben ze alle beperkingen opgeheven, en Ze hebben een uitbraak met 50.000 gevallen per dagIn Frankrijk, verklaart Gilbert DeRay: “Als we willen dat de epidemie op een niveau blijft zoals het huidige, is het absoluut noodzakelijk om barrièrebewegingen te handhaven, maskers in besloten ruimtes te houden en interne vergaderingen zonder masker te vermijden.” voegde eraan toe dat “we misschien ook heel snel waren op scholen, waar we het masker heel snel wilden optillen.”

“Vorige week werden er wereldwijd 2,8 miljoen besmettingen geregistreerd”, herinnert Anne Senquier zich. “Dit betekent dat we op dit moment geluk hebben, we hebben geen opkomende variant die onze immuniteit uitdaagt”, maar “zolang niet iedereen is gevaccineerd, in Frankrijk en in de wereld, hebben we dit gevaar altijd boven ons hoofd. ”

Salome Vincendon

Salome Vincendon BFMTV-verslaggever