Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wekt de nieuwe C.1.2-variant van SARS-Cov-2 de angst voor een nieuwe epidemie?

Wekt de nieuwe C.1.2-variant van SARS-Cov-2 de angst voor een nieuwe epidemie?

Hoe meer virussen zich verspreiden, hoe groter de kans dat ze muteren en verschillende varianten vormen. Varianten die meer overdraagbaar worden, resistent worden tegen de huidige behandelingsopties en vaccins, of een ernstigere ziekte veroorzaken, worden zorgwekkende varianten (VOC) genoemd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent momenteel vier VOC’s voor SARS-CoV-2:

Alpha B.1.1.7 werd voor het eerst gedetecteerd in september 2020 in het Verenigd Koninkrijk.
– Beta B.1.351 werd voor het eerst gedetecteerd in mei 2020 in Zuid-Afrika
– Gamma P.1 werd voor het eerst gedetecteerd in november 2020 in Brazilië
– Delta B.1.617.2 werd voor het eerst gedetecteerd in oktober 2020 in India.

Virussen hebben een gastheer nodig om zich voort te planten en te muteren. De enige manier om de opkomst van nieuwe, gevaarlijkere soorten SARS-CoV-2 te voorkomen, is door overdracht en infectie te voorkomen. Hoe groter de kans dat SARS-CoV-2 een infectie veroorzaakt, hoe groter de kans dat er nieuwe VOC’s ontstaan.

De nieuwe variant heet C.1.2

In een recent artikel hebben wetenschappers van het National Institute of Infectious Diseases (NICD) in Johannesburg, Zuid-Afrika, een nieuwe soort van potentieel belang geïdentificeerd en onderzocht, genaamd C.1.2. Sinds de eerste ontdekking in mei 2021 hebben wetenschappers de C.1.2-variant ontdekt in zeven andere landen, waaronder Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en China. Hoewel het enkele kenmerken heeft die tot bezorgdheid kunnen leiden, blijven experts gegevens verzamelen.

Mutaties met verhoogde overdraagbaarheid

Door genetische analyse merken de auteurs van het onderzoek op dat C.1.2 verschillende mutaties bevat die ook worden aangetroffen in de alfa-, bèta-, delta- en gamma-varianten van SARS-CoV-2. De onderzoekers zeggen dat deze mutaties het voor het virus gemakkelijker maken om doelcellen binnen te dringen, huidige behandelingen en vaccins te weerstaan ​​en zich van persoon tot persoon te verspreiden. Wetenschappers maken zich zorgen over deze variant vanwege de snelheid waarmee deze muteert. Tussen 44 en 59 mutaties vergeleken met het oorspronkelijke virus dat in Wuhan (China) is ontdekt. Dit maakt het meer gemuteerd dan alle andere VOC’s die door de Wereldgezondheidsorganisatie zijn geïdentificeerd. Het bevat ook verschillende mutaties die in verband zijn gebracht met een verhoogde overdraagbaarheid en een beter vermogen om te ontsnappen aan antilichamen in andere varianten.

READ  Diagnostisch onderzoek

Moeten we ons zorgen maken over dit nieuwe alternatief?

Hoewel nauwlettend gevolgd, wordt het nog steeds alleen op zeer lage niveaus gedetecteerd in Zuid-Afrika (minder dan 3% van de virussen in het land) en wereldwijd (minder dan 1% in andere regio’s). Voorlopig geloven experts dat het de moeite waard is om het onderwerp in de gaten te houden, maar je hoeft je er geen zorgen over te maken. Het aantal gevallen is nog steeds erg laag en we hebben geen bewijs dat de speciale mutaties die ze dragen ze gevaarlijker maken dan delta’s. “

Kan C.1.2 beter presteren dan andere varianten?

Het is nog te vroeg om te zeggen wat dit alternatief gaat doen. Op dit moment lijkt het er niet op dat het Delta, die momenteel in Zuid-Afrika heerst, wil omzeilen. De deltavariant blijft wereldwijd de dominante variant.

Bronnen

OMS: SARS-CoV-2 variant volgen

De voortdurende evolutie van SARS-CoV-2 in Zuid-Afrika: een nieuwe stam met snelle accumulatie van zorgwekkende mutaties en wereldwijde ontdekking.