Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zijn papieren rietjes net zo schadelijk voor de menselijke gezondheid en de biodiversiteit als plastic?

Zijn papieren rietjes net zo schadelijk voor de menselijke gezondheid en de biodiversiteit als plastic?

Een Belgische studie, gepubliceerd op 24 augustus 2023 in het tijdschrift Food Additive and Contaminants, analyseerde de samenstelling van verschillende rietjes die in supermarkten worden verkocht. Het blijkt dat papieren rietjes niet zo “groen” zullen zijn als verwacht. De overgrote meerderheid ervan zal PFAS bevatten, ook wel eeuwigdurende verontreinigende stoffen genoemd.

Studie gepubliceerd in Journal of voedseladditieven en contaminanten Op 24 augustus analyseerde hij de ontwerpmaterialen van de verschillende soorten afzuigkappen die in de handel werden verkocht.

Plastic rietjes zijn in januari 2021 verboden in bars en restaurants vanwege hun impact op het milieu, en zijn grotendeels vervangen door rietjes van papier (of maché) “om afval en milieuvervuiling tegen te gaan”.

90% van de papieren rietjes bevat hardnekkige verontreinigende stoffen

In deze nieuwe studie leggen de onderzoekers uit dat ze negenendertig verschillende merken rietjes hebben geanalyseerd, gemaakt van vijf materialen (papier, bamboe, glas, roestvrij staal en plastic) en commercieel verkocht. leisteen.

PFAS was aanwezig in bijna alle rietjes en vooral in de rietjes gemaakt van plantaardige materialen waarvan gezegd wordt dat ze “milieuvriendelijk” zijn. Van de geteste merken bevatte 90% van de papieren rietjes PFAS, vergeleken met 75% van de papieren rietjes en 40% van de glazen rietjes. Mineralen bevatten daarentegen niets.

PFAS-beoordeling volgens verschillende stromaterialen die in de handel worden verkocht (papier, bamboe, glas, plastic, roestvrij staal).
Bestudeer schermafdruk. Voedseladditieven en verontreinigende stoffen.

Thimo Groven, van de Universiteit Antwerpen in België, ontdekte samen met zijn team dat: “Rieten gemaakt van natuurlijke materialen, zoals papier of bamboe, vaak worden gepresenteerd als duurzamer en milieuverantwoorder dan plastic rietjes.” Hij voegde eraan toe: “ De aanwezigheid van PFAS (de perfluoralkylverbindingen en polyfluoralkylverbindingen) in deze rietjes laat echter zien dat dit niet noodzakelijk het geval is.”

De oplossing: roestvrijstalen rietjes

Hij legt uit dat PFAS, ook wel ‘eeuwigdurende verontreinigende stoffen’ genoemd, ‘in alledaagse producten’ voorkomen. Algemeen leven. Het is bestand tegen aantasting door het milieu, het is zeer stabiel en zeer mobiel, maar weinig mensen zijn zich bewust van dit materiaal.

In feite wordt de kennis van de gezondheidsrisico’s van PFAS voor levende organismen door de Inspectie-Generaal voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling (IGEDD) als “onvoldoende” beschouwd. ANSES en veel onderzoeken rapporteren echter ‘verdachte, zelfs bewezen’ effecten op de menselijke gezondheid, zoals risico’s voor de vruchtbaarheid, diabetes, zwaarlijvigheid, kanker, hormoonontregeling, enz.

Zelfs als de hoeveelheden PFAS in papieren rietjes niet significant zijn, kunnen ze “worden beschouwd als een extra bron van PFAS-blootstelling bij mens en milieu”, vooral nadat ze zijn ontbonden op stortplaatsen of als ze zwaar zijn verbrand. De auteurs van het onderzoek legden uit dat een duurzamer alternatief “roestvrijstalen rietjes lijkt te zijn” omdat deze “herbruikbaar zijn, geen PFAS bevatten en volledig recyclebaar zijn”.

READ  Kwallen en stormen.. de huidige zeetemperatuur zal waarschijnlijk koude rillingen veroorzaken