Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zes weervallen in Sansi (Boy du Dome): Weten hoe je ze kunt dwarsbomen om je veilig te ontwikkelen

Het eerste massief in West-Frankrijk dat wordt blootgesteld aan oceanische luchtstromen, Sancy is een van de regio’s van Frankrijk die de meeste winterse neerslag ontvangt. Tegelijkertijd is het onderhevig aan belangrijke meteorologische veranderingen. Het is voldoende om een ​​welkomstberg heel complex te maken. Specialist in dit massief, een meteoroloog Alexandre Liort uitleggen

.

1. Afwisselend sneeuw, ijs en regen

Neerslag is overvloedig in het Sancy-gebergte, vooral tijdens de wintermaanden, en het is de natste: ongeveer 800 mm regen tussen november en februari in Mont-Dor-Ville vergeleken met 600 mm in de loop van een heel jaar in Clermont- Ferrand! Maar wat bergactiviteiten en vrije tijd bemoeilijkt, is vooral de afwisseling van watertoestanden. Passages tussen regen, sneeuw en ijs zorgen voor complicaties voor degenen die geen voorzorgsmaatregelen nemen.

“Deze westelijke stroming betekent een sterke en snelle fluctuatie van de luchtmassa. In een paar uur tijd kun je van ochtendregen op alle hoogten naar sneeuwval tot 1000 meter gaan”, legt de meteoroloog uit. Deze doordrenkte sneeuw zal stollen als de temperatuur daalt. De grond kan plotseling verraderlijk worden.

Ontvang onze entertainment-nieuwsbrief via e-mail en vind ideeën voor uitstapjes en activiteiten bij u in de buurt.

NL {“path”: “mini-thematique-inscription”, “themeatique”: “MT_Loisirs”, “accessCode”: “14075719”, “allowGCS”: “true”, “bodyClass”: “ripo_generic”, “ContextLevel”: “KEEP_ALL”, “filterMotsCles”: “1 | 10 | 11 | 12 | 6973 | 17099”, “gabarit”: “generic”, “hasEssentiel”: “true”, “idArticle”: “4075719”, “idArticlesList”: “4075719”, “idDepartement”: “282”, “idZone”: “30603”, “motsCles”: “1 | 10 | 11 | 12 | 6973 | 17099”, “Premium”: “true”, “pubs”: “banniere_haute | article”, “site”: “MT”, “sousDomain”: “www”, “urlTitle”: “six-pieges-de-la-meteo-dans-le-sancy-puy-de-dome-savoir ” -slim-om-veilig-evolueren”}

Ontvang onze gepersonaliseerde Terre de Sports e-mailnieuwsbrief en vind elke maandag nieuws en resultaten voor uw favoriete sporten.

READ  Andere epidemieën die Frankrijk treffen

NL {“path”: “mini-thematique-inscription”, “themeatique”: “MT_Sports_Multisports”, “accessCode”: “14075719”, “allowGCS”: “true”, “bodyClass”: “ripo_generic”, “ContextLevel”: “KEEP_ALL”, “filterMotsCles”: “1 | 10 | 11 | 12 | 6973 | 17099”, “gabarit”: “generic”, “hasEssentiel”: “true”, “idArticle”: “4075719”, “idArticlesList”: “4075719”, “idDepartement”: “282”, “idZone”: “30603”, “motsCles”: “1 | 10 | 11 | 12 | 6973 | 17099”, “Premium”: “true”, “pubs”: “banniere_haute | article”, “site”: “MT”, “sousDomain”: “www”, “urlTitle”: “six-pieges-de-la-meteo-dans-le-sancy-puy-de-dome-savoir ” -slim-om-veilig-evolueren”}

Verduidelijk inspanningsverlichting.

Omgekeerde val, wanneer regen op een dikke sneeuwmassa valt. Regen maakt de vacht sterk nat en verzwaart hem. Dan is er kans op sneeuwstromen. Typerend voor deze opeenvolging van regen en milde buien over een massa sneeuw: de lawine van 5 maart 2006 in Mont d’Or.

Lawines in het midden van rotsachtige bergen: niet te onderschatten gevaren

2. Verrassingsijs, ook bij mooi weer

IJs dat zijn blauwachtige kleed opent op de plek waar je het rustig wilt doorbrengen, is onderdeel van Sansi’s specialiteit, zelfs bij mooi weer.

Trek eerst aan de voet van een charmant massief sneeuwschoenen of ski’s aan in de beste omstandigheden: zonneschijn en goede sneeuwbedekking. Maar de opkomst en smeltende sneeuw hebben misschien de regen opgeroepen.

We lopen het risico ijs op aarde tegen te komen dat we niet hebben kunnen zien. Als u een moeilijk parcours forceert zonder te zijn uitgerust, loopt u het risico bij het landen in ongevalgevoelige omstandigheden terecht te komen.

Alexandre Lietort nodigt ons ook uit om te onthouden dat de omstandigheden in de bergen soms heel snel veranderen. Sansei-patronen kunnen snel veranderen van regenwater in ijs. Een ander fenomeen dat we vaak zien, is ijsregen, die bij zacht weer zo’n 1500 meter hoog is. Wanneer de temperatuur daalt tot ongeveer 0 tot -1°C, bevriest het vloeibare neerslag onmiddellijk zodra het een obstakel raakt.

READ  Zullen 'comfortabele' PCR-tests binnenkort tot wasdom komen?

Dit geeft niet alleen vorst, maar leidt ook tot het opnieuw bevriezen van de korst op de grond. Het voorkomt lawinegevaar, maar geeft wel een instabiele vloer. »

3. Snel verlies van gezichtsvermogen

In dit geografisch geïsoleerde massief kun je in een paar minuten alle helderheid van het zicht verliezen.

De omstandigheden kunnen ook behoorlijk verschillen, afhankelijk van de hellingen waaraan de wolken zich vastklampen. Zo zorgt noordoostelijke wind voor goed weer bij Chastreix-Sancy, maar bewolking bij Super Besse. Onder de heersende westelijke stroming zal de lucht enigszins helder zijn bij Chambon-sur-Lac, maar we lopen het risico niets te zien in het hart van het massief en op Super Besse en Le Mont-Dore.

4. Gevaren van harde wind

Windsnelheden van 100 km/u zijn in de winter bijna gebruikelijk op de Sansi-toppen. Het kan meerdere keren per jaar dagen duren. “We hebben ook regelmatig stormen van meer dan 150 km / u op de goed belichte toppen en hellingen. En deze vrijdag 21 januari al 120 km / u op het station van Chastrix-Sansi, op een hoogte van 1.400 meter boven de zeespiegel.” zegt de meteoroloog.

Deze sterke wind zal verschillende effecten hebben op de gevaren in deze rotsmassa. In het bijzonder kan het sneeuw naar de hellingen van de wind verplaatsen. Zo zullen sterke westenwinden op de heuvels leiden tot de vorming en stabiliteit van sneeuwlagen op de oostelijke hellingen.

Zo kunnen de heuvels van de Val de Courre zwaar besneeuwd zijn. Als de sneeuwmassa aan de onderkant breekbaar is, zien we de vorming van windplaten die in lawines kunnen breken.

5. Pas op voor de gevoelstemperatuurindicator

READ  Covid-19: meer dan 180.000 nieuwe besmettingen in 24 uur in Frankrijk, en het besmettingspercentage neemt sterk toe in Occitanie

De gevoelstemperatuurindicator (ook wel de gevoelstemperatuur genoemd) is een zeer handig hulpmiddel in de bergen om blootstelling aan hagel die gevaarlijk kan worden te voorkomen. Onder invloed van wind kan de temperatuur waaraan het lichaam wordt blootgesteld veel lager zijn dan de luchttemperatuur.

Dus, klassiek in Sansi, kan een persoon die loopt bij -15 ° C van de werkelijke temperatuur, maar met een wind van 100 km / u, een index van -30 ervaren. Houd er rekening mee dat dit geen temperatuur is, maar een ijskoude huidindex: “Vanaf Index – 25 treedt het risico op bevriezing van een blootgesteld lichaamsdeel op in 10 tot 30 minuten”, vereenvoudigt Alexander Littort.

6. Rustig weer betekent niet veiligheid

Mooi weer, mooie vallen! Bij zacht weer, wat nu vaak het geval is in de winter, neemt het mooie sneeuwdek vocht op.

Onder de vroege middagzon heeft het de neiging om te “stoven”. Maar de warmte-inbreng verdwijnt met de zon. Sneeuw koelt af. Dan zorgt de nachtstraling, die binnen enkele minuten vanaf het einde van de middag kan worden ingesteld (de witte sneeuw weerkaatst de straling), voor een snelle afkoeling.

Sneeuw kan zelfs bevriezen zonder een negatieve temperatuur te bereiken! Zo komen wandel-, ski- of sneeuwschoenliefhebbers vast te zitten in de extreem harde en gladde sneeuw wanneer ze terugkomen van hun uitstapjes.

Weerberichten en sneeuwcondities zijn elke dag te vinden op zijn site

Meteovergne

.

Anne Bourget

[email protected] Volg a_bourges