Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

WHO roept op tot ‘dringende’ actie in Europa te midden van toenemend aantal gevallen

WHO roept op tot ‘dringende’ actie in Europa te midden van toenemend aantal gevallen

Europees 1

met AFP
is gewijzigd in

17:34, 01 juli 2022

De Wereldgezondheidsorganisatie riep vrijdag op tot “dringende actie” tegen apenpokken in Europa, gezien een verdrievoudiging van de gevallen die gedurende twee weken op het continent werden waargenomen. Volgens gegevens van het agentschap van de Verenigde Naties heeft Europa nu meer dan 4.500 laboratoriumbevestigde gevallen.

De Wereldgezondheidsorganisatie riep vrijdag op tot “dringende actie” tegen apenpokkene In Europa, geconfronteerd met drie van de gevallen die gedurende twee weken op het continent zijn waargenomen. In een verklaring riep de regionale directeur van de WHO de Europese landen op om “de komende weken en maanden hun inspanningen op te voeren om de verspreiding van apenpokken in een groter geografisch gebied te voorkomen”. “Dringende en gecoƶrdineerde actie is essentieel als we van koers willen veranderen in de race tegen de verspreiding van de ziekte”, zegt Hans Kluge, WHO-directeur voor Europa.

90% van de geregistreerde gevallen bevindt zich in Europa

Volgens gegevens van de VN-agentschappen heeft Europa nu meer dan 4.500 laboratoriumbevestigde gevallen, drie keer meer dan medio juni. Dit komt overeen met 90% van de gevallen die in de wereld zijn geregistreerd sinds half mei, toen deze ziekte, die tot dan toe alleen in tien Afrikaanse landen endemisch was, zich in Europa begon te vermenigvuldigen.

De Wereldgezondheidsorganisatie vindt de situatie zorgwekkend

Het epicentrum van deze nieuwe infectie, Europa, heeft nu 31 landen of regio’s die gevallen van apenpokken hebben gemeld. Op zaterdag beschouwden WHO-experts het uitbreken van gevallen als een gezondheidsbedreiging waarvan de ontwikkeling zeer zorgwekkend was, maar voorlopig zonder het stadium van een wereldwijde noodsituatie op het gebied van de gezondheid te bereiken. Ondanks dit besluit “maakt de snelle ontwikkeling en het urgente karakter van dit evenement dat het (expert)panel binnenkort zijn standpunt zal heroverwegen”, aldus WHO Europa.

READ  Twee miljard genetisch gemodificeerde muggen vrijgelaten om het aantal ziekteverwekkende insecten te verminderen