Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“We schrijven geschiedenis”: dit is de overeenkomst die op COP15 is overeengekomen om de planeet te beschermen

Na verschillende uitstel van de plenaire vergadering op zondagavond, bereikte COP15 van de ene op de andere dag een akkoord van zondag op maandag, rond 03.30 uur lokale tijd (9.30 uur in België).
De sluiting van de definitieve “deal” werd met name op Twitter gemeld door de Europese commissaris voor Milieu Virginius Sienkevicius. “We schrijven geschiedenis vanavondMet deze “Kunming-Montreal”-overeenkomst, die het onder het Chinese voorzitterschap heeft gewonnen op deze door Canada georganiseerde Conferentie van de Partijen, bevestigt hij.

Volgens de commissaris handhaaft de overeenkomst het voorstel om tegen 2030 30% van de land- en zeegebieden te beschermen, wat een van de belangrijkste elementen is van de door China voorgestelde tekst. Tot op heden is 17% van het land en 8% van de zeeën beschermd. De tekst stelt ook voor om 30% van de gedegradeerde grond te “herstellen” en de risico’s van pesticiden te halveren. “Samen hebben we een historische stap gezetZe verwelkomden de Canadese minister van Milieu Stephen Gilbolt.

In een poging om het steeds oplaaiende financiële probleem tussen Noord en Zuid op te lossen, stelt China ook voor om tegen 2025 “minstens 20 miljard dollar” aan jaarlijkse internationale hulp voor biodiversiteit te bereiken en “minstens 30 miljard dollar tegen 2030”. Discussies liepen bijna vast op de financiële kwestie, die tot het einde centraal bleef staan, zelfs tijdens de openbare adoptiehoorzitting met bezwaren van verschillende Afrikaanse landen, waaronder de Democratische Republiek Congo. In ruil voor de inspanningen van de minst ontwikkelde landen vroeg het de rijke landen jaarlijks 100 miljard dollar.

READ  Een menselijk gebaar geërfd van de voorouders waargenomen bij gorilla's