Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

We krijgen een mysterieus herhalend signaal van een ver sterrenstelsel

Als je niet sentimenteel bent astronomie Of astrofysica, je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord snelle radio-ontploffingen of FRB (voor snelle radio-ontploffingen). Deze mysterieuze verschijnselen verdienen echter speciale aandacht: het zijn soorten flitsen, of beter gezegd, uitbarstingen van radiogolven van enkele milliseconden, zeer intens en vooral afkomstig van niet-geïdentificeerde bronnen in Universum.

Voor het eerst ontdekt in 2007 door astronoom Duncan Lorimer, is het tientallen keren waargenomen door radiotelescopen over de hele wereld.

Volgens ScienceAlerta Nieuwe studie Het kan de aard van de FRB-bron hebben geïdentificeerd.

Deze bron, voor het eerst ontdekt in 2019 en genaamd “FRB 190520B”, zendt regelmatig snelle radio-uitbarstingen uit. Astronomen hebben informatie over hun bron in het universum kunnen analyseren, wat suggereert dat er verschillende mechanismen zijn die deze vreemde golven kunnen produceren.

Lang geleden, in een sterrenstelsel ver, ver weg…

Meestal zijn FRB’s afkomstig van andere sterrenstelsels (er is slechts één bron waargenomen in ons sterrenstelsel, namelijk: Melkweg) en zijn extreem helder, waarbij in een oogwenk evenveel energie vrijkomt als 500 miljoen zonnen.

Bovendien worden ze meestal maar één keer ontdekt, wat het volgen en bestuderen ervan moeilijk maakt omdat ze onmogelijk te voorspellen zijn. Slechts drie bronnen werden meer dan eens gecontroleerd.

De signalen die in de Melkweg werden gedetecteerd, kwamen van een dode ster genaamd “magnetisch”wat aangeeft dat ten minste enkele van de FRB’s worden veroorzaakt door magnetische fakkels.

Kshitij Aggarwal, astrofysicus Aan de West Virginia Universitystelde de volgende vraag: Zijn signalen die zichzelf herhalen anders dan signalen die slechts één keer worden gedetecteerd?

Omdat het signaal van FRB 190520B zich herhaalt, kunnen waarnemingen worden gedaan met een radiotelescoop Extra grote collectie van Karl G. Jansky. Ze onthullen interessante kenmerken: de bron bevindt zich aan de rand van een zeer oud dwergstelsel, op ongeveer 4 miljard lichtjaar afstand. Bovendien werden onder de sterke signalen veel zwakkere signalen gedetecteerd, wat suggereert dat de FRB’s afkomstig zijn van een compacte en stabiele radiobron.

READ  Z Z8 Pro-test: een elektrische scooter zo duurzaam en comfortabel

Als u een fan bent van FRB’s, kent u deze kenmerken: ze zijn vergelijkbaar met die van een ander veel voorkomend teken: FRB 1211102. Dit was de eerste bron die te herleiden is tot aan de randen van een dwergstelsel (3 miljard lichtjaar afstand) en wordt ook geassocieerd met een compacte, stabiele bron.

Dus de ontdekking van FRB 190520B is consistent met de hypothese van de wetenschappers: dat er minstens twee mechanismen verantwoordelijk kunnen zijn voor de FRB’s. Zo kunnen verschillende impulsen worden uitgezonden door verschillende organismen of door hetzelfde type lichaam in verschillende stadia van zijn ontwikkeling.