Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat zal er veranderen met de overgang naar een noodaanval voor het Vigipirate-plan?

Wat zal er veranderen met de overgang naar een noodaanval voor het Vigipirate-plan?

Op vrijdag 22 maart kwamen bij een aanval op het Crocus City Hall, een concertzaal in de buurt van Moskou, minstens 137 mensen om het leven, onder wie drie kinderen. Het proces van identificatie van de lichamen van de slachtoffers is nog steeds aan de gang.

Gebouwen, gemeenschappen en transport

Het niveau ‘noodaanval’ kan worden uitgevoerd onmiddellijk na een aanslag of als een aangewezen of niet nader gespecificeerde terroristische groepering actie onderneemt. Dit niveau moet voor een beperkte periode worden vastgesteld: de tijd van crisisbeheersing. Het maakt het met name mogelijk om de buitengewone mobilisatie van middelen te garanderen, maar ook om informatie te verspreiden die burgers in een crisissituatie zal beschermen. Level 3 is ook van plan om het aantal bewakingspatrouilles uit te breiden en de screening en het doorzoeken van tassen te verbeteren het punt.

300 stelt “bindende uitzonderlijke maatregelen vast om elk risico op een aanval te voorkomen”, waarvan de richtlijnen zijn opgenomen in Website Secretariaat-generaal van Defensie en Nationale Veiligheid (SGDSN). Er zullen met name meer inspanningen worden geleverd om gebedshuizen, schoolgebouwen, transportmiddelen en openbare en institutionele gebouwen te beveiligen. Ook feestelijke, culturele en religieuze bijeenkomsten zullen aan verder toezicht worden onderworpen.

READ  Ursula von der Leyen sluit een samenwerking met “Poetins vrienden” in het Europees Parlement uit

Drie niveaus van alertheid

Het Vigipirate-plan, dat tot doel heeft Frankrijk te beschermen tegen de dreiging van aanvallen, wordt beheerst door drie niveaus van ernst. Het heeft een rol van waakzaamheid, maar ook een rol van preventie en bescherming. Het eerste niveau, genaamd ‘Waakzaamheid’, komt overeen met een permanente beveiligingsmodus en de uitvoering van 100 altijd actieve acties.

Niveau 2, “Verbeterde beveiliging – Risico op aanvallen”, Past de reactie van een staat aan op een hoge of zelfs zeer hoge terroristische dreiging. Naast de permanente veiligheidsmaatregelen kunnen vervolgens verschillende aanvullende specifieke maatregelen worden geactiveerd, afhankelijk van de gebieden die door de dreiging worden getroffen (luchthavens, treinstations, gebedshuizen, enz.). Dit niveau van verhoogde veiligheid kan van toepassing zijn op het gehele nationale grondgebied.