Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat weten we over deze video van een Oekraïense soldaat met een gevangene in Kherson?

Wat weten we over deze video van een Oekraïense soldaat met een gevangene in Kherson?

Negen maanden na inname ChersonEn de Oekraïense leger Het kondigde aan dat het op 11 november de hoofdstad van de regio was binnengekomen De terugtrekking van Russische troepen. Op sociale media begon op 12 november een video te circuleren waarop te zien was wat een Oekraïense soldaat leek te zijn die een gele armband droeg, een van de kleuren van de Oekraïense vlag, met een gevangene, zijn gezicht half verbonden en zijn handen gebonden. In deze video van 30 seconden praat de soldaat naast de gevangene, kamt zijn haar, laat zijn paspoort zien en slaat hem uiteindelijk op zijn voorhoofd.

Screenshots van tweets met een video van de Oekraïense soldaat en gevangene. – Screenshot / Twitter

Deze video werd gedeeld door accounts met pro-Russische inhoud, om de “klootzakken”, de “bevrijders van Kherson” aan de kaak te stellen. Op een pamflet staat: “Moge je een muntstuk krijgen voor je vernedering. Schande over allen die dit ongedierte ondersteunen. ” Op dezelfde toon stelt een andere post: “Ze beginnen waar ze in uitblinken”, en bekritiseert ook de Europese steun: “En om zeggen dat de VdL (Von der Layen, voorzitter Europese Commissie) nog lang en gelukkig Europees geld stuurt naar deze ellendigen. »

Van nep

Op basis van ons onderzoek ziet deze video er authentiek uit. Het werd op 12 november 2022 gedeeld op het TelegramoperativnoZSU-kanaal van de strijdkrachten van Oekraïne (ZSU), gevolgd door meer dan 510.000 abonnees. Uit recente publicaties blijkt dat Volodymyr Zelensky Kherson bezoekt.

Volgens de informatie in deze video zal het afkomstig zijn van het TikTokbruttalzsu-account, een ongezien account op het Chinese sociale netwerk. Maar ook op TikTok gaat het filmpje erg viraal.

READ  Javier Miley liberaliseert de economie massaal en schaft de wet af die de huurprijzen regelt: liberalisering

Een man werd gearresteerd voor het bedreigen van het Oekraïense volk

Volgens een vertaling van een Oekraïense woordvoerder met wie we contact hadden, legden we op het Telegram-kanaal van de strijdkrachten van Oekraïne uit dat het leger “de eerste monsters van de” vermomde “horde in Kherson vond”. In deze video legt een soldaat uit dat de man “de tankers hielp” en “de Oekraïense bevolking bedreigde”, terwijl hij een militair paspoort liet zien. De man werd volgens de vertaling ook beledigd.

Screenshot van de video op het kanaal van de strijdkrachten van Oekraïne op Telegram.
Screenshot van de video op het kanaal van de strijdkrachten van Oekraïne op Telegram. – Screenshot / Telegram

In een andere videoclip die op deze zender wordt uitgezonden, is opnieuw te zien hoe deze gevangene met andere gevangenen in een woonwagen ligt. Eerder deze week kondigde de Oekraïense inlichtingendienst aan dat het een Russische soldaat gevangen had genomen in Kherson “vermomd als burgers”, omdat de bezorgdheid groeit dat soldaten uit Moskou nog steeds in de stad blijven.

Sinds de Russische invasie zijn aan beide kanten veel krijgsgevangenen ontmaskerd tot foltering en mishandelingwaarschuwden de Verenigde Naties op 15 november, hoewel Rusland en Oekraïne het Verdrag van Genève in 1954 hadden geratificeerd Krijgsgevangenen.