Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat we weten over het vermeende lekken van “zeer gevoelige” documenten die het Pentagon in verlegenheid brengen

Wat we weten over het vermeende lekken van “zeer gevoelige” documenten die het Pentagon in verlegenheid brengen

Foto’s van documenten die zijn toegeschreven aan Amerikaanse inlichtingendiensten zijn verspreid op verschillende platforms, zoals Telegram-berichten of Twitter op het sociale netwerk. Het Pentagon heeft nog geen informatie verstrekt over de bron van dit vermeende lek.

Foto’s gemarkeerd als “topgeheim” of zelfs militaire plannen … De New York Times Hij onthulde op vrijdag 7 april het vermeende lekken van topgeheime documenten van de Amerikaanse regering. Onder deze dossiers van twijfelachtige oorsprong bevinden zich ook vermeende schema’s voor wapenleveranties aan Oekraïne of een lijst van de behoeften van het land op het gebied van militaire voertuigen. Het lijkt een ongeoorloofde plaatsing van gevoelige inhoud te zijn.Chris Major, plaatsvervangend minister van Defensie, merkte op: tijdens een persconferentie (in Engels), zonder de authenticiteit van de documenten te bevestigen. Wat vinden we op deze foto’s? Waar zijn ze verschenen en moeten ze serieus worden genomen? Franceinfo beoordeelt dit lek, dat het Amerikaanse ministerie van Defensie en zijn internationale partners zorgen baart.

Waar komen deze documenten vandaan?

Volgens de De New York TimesDe eerste gevoelige berichten werden op 5 april gemeld, nadat ze waren gedeeld op de versleutelde berichtenkanalen van Telegram. Maar Bellingcat, dat gespecialiseerd is in “open source”-onderzoeken, beweert dat de gestolen afbeeldingen voor het eerst zijn gepost op online forums gewijd aan videogames. Maine ambacht. Deze verspreidden zich vervolgens naar andere sites, zoals het 4Chan-discussieforum, voordat ze de afgelopen dagen op Telegram en Twitter verschenen.specifiek Bellende kat (in Engels). Al snel bereikte het nieuws de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd J Austin, We meldden ons op de ochtend van 6 april. Volgens zijn plaatsvervanger. Sindsdien heeft het Pentagon zijn spoedvergaderingen verdubbeld en moest het verslag uitbrengen aan veiligheidscommissies in het Amerikaanse Congres. Ook president Joe Biden is op de hoogte gebracht “vorig weekend”zei zijn woordvoerder, John Kirby.

READ  Het Internationaal Monetair Fonds had een ontmoeting met het kabinet, dat een rapport publiceerde waarin Georgieva . betrokken was

Wat staat er in?

De inhoud van het lek brengt de Amerikaanse regering in verlegenheid. Wij vinden daar Een update over de staat van conflict in Oekraïne begin maart of over de situatie op specifieke fronten zoals Bakhmut, of zelfs de cruciale luchtafweergeschut in Kiev. Vermeende verslagen van spionagemethoden van de VS, ook op naaste bondgenoten zoals Zuid-Korea en Israël, zijn ook gepubliceerd, zeggen rapporten. voogd (in Engels).

De documenten presenteren ook het bestaan ​​van geheime productie van raketten in Egypte voor Rusland, of zelfs “discussies” Tussen de wapenfabrikanten in Türkiye en de Russische huurlingen van de Wagner Group die nog niet aan een onafhankelijke verificatie zijn onderworpen. Agence France-Presse kondigde aan dat het bepaalde documenten had gebruikt die als “geheim” of “topgeheim” waren gemarkeerd, zonder de authenticiteit ervan te kunnen bevestigen.

Is het geloofwaardig?

Volgens analisten die deze documenten hebben bestudeerd, moet de inhoud van de dia’s met de nodige voorzichtigheid worden bekeken. Sommige foto’s dateren uit januari-maart 2023 “zeer geretoucheerd”Met name Bellingcat benadrukt de overdrijving van menselijke verliezen aan de kant van het Oekraïense leger.

Bij gebrek aan harde bevestiging of ontkenningen van het Pentagon veroorzaakte het vermeende lek problemen op het internationale toneel. Veel landen werden gedwongen te reageren. Te beginnen met Zuid-Korea, dat zijn presidentschap omschreef als“absurd en vals” Verdenkingen van Amerikaanse spionage. “Een systeem in het kabinet van de president (…) voorkomt afluisteren”Team Yoon gerustgesteld zoek jeEn Dat citeerde persbureau Yonhapopscheppen “Zegel” van zijn veiligheid. Het beschuldigde Seoul ervan bepaalde wapens niet aan de Verenigde Staten te willen verkopen uit angst dat ze in Oekraïne terecht zouden komen, en Seoul ontkende het ook en betwistte de authenticiteit van de documenten.

READ  Berlijn "twijfelt" aan het vermogen van Hongarije om het voorzitterschap van de Europese Unie op zich te nemen

Aan Russische zijde ontkende Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dinsdagochtend berichten op Telegram dat Egypte van plan is Rusland in het geheim tot 40.000 raketten te leveren. “Het lijkt wel een nieuwe eend [terme employé par le Kremlin pour désigner les fausses nouvelles]En Zoals het tegenwoordig is. Zo moeten we omgaan met dergelijke informatie.”was een reactie.

Wie zou de bron van dit lek kunnen zijn?

Het Pentagon heeft nog geen informatie verstrekt over de auteur of auteurs van dit vermeende lek. Er zijn tal van interne onderzoeken uitgevoerd en naast A.J “misdaadonderzoek” Het werd geopend door het Amerikaanse ministerie van Justitie, zo maakte het ministerie van Defensie maandag bekend. Er werd ook een multifunctionele werkgroep opgericht, waaraan werd toegewezen Om de authenticiteit van de gefotokopieerde documenten in omloop te controleren. En “om de implicaties voor de nationale veiligheid te beoordelen”Het is uit te leggen.

Gevraagd naar de bron van dit lek, heeft het Pentagon momenteel contact, wat aangeeft dat “Documenten gebruikt door een verscheidenheid aan mensen en afdelingen binnen het ministerie van Defensie om hun werk te informeren en buiten het ministerie van Defensie (…) om ons te helpen bij de uitvoering van onze taken”Zoals uitgelegd door Chris Meagher, die niet uitsluit dat andere documenten die als “topgeheime” bestanden worden gepresenteerd, de komende dagen zullen verschijnen.

En in afwachting van de resultaten van deze onderzoeken waarschuwde de plaatsvervangend staatssecretaris van Defensie iedereen die probeert deze foto’s opnieuw te publiceren of nieuwe foto’s te delen. “De openbaarmaking van gevoelige documenten kan verstrekkende gevolgen hebben, niet alleen voor onze nationale veiligheid, maar ook voor de levens van sommige mensen.”bevestigd.

READ  “Bij de Europese verkiezingen mogen we een nieuwe populistische golf verwachten.”