Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat we weten over enorme vervuiling door een brand in een containerschip?

De race tegen de klok buiten Sri Lanka lijkt verloren. container vervoerder MV X-Press Pearldoor brand verwoest, raakte op woensdag 2 juni gedeeltelijk de zeebodem, volgens de woordvoerder van de Sri Lankaanse marine, Indika De Silva. De boeg drijft nog, maar de achtersteven is ondergedompeld en rust op de zeebodem., Hij zei, “Als gevolg hiervan werd het slepen van het schip stopgezet.”. Wat leidde tot de verergering van de door de ramp veroorzaakte milieuramp. Het schip vervoert in zijn tanks 278 ton bunkerbrandstof en 50 ton diesel. Ik ben al verlatenTonnen plastic korrels voor de verpakkingsindustrie Aan Westkust van het eiland. een Nu bang voor de olievlek.

Brand aan de oorsprong van de ramp

Het begon allemaal op 20 mei. Terwijl de MV X-Press Pearl Op het punt om de haven van Colombo binnen te varen, brak brand uit op het 186 meter hoge vrachtschip. Het schip kwam uit India na een bezoek aan Qatar en Dubai, en zou na een tussenstop in Colombo in Maleisië en Singapore aankomen. Het vuur, dat dinsdag na dertien dagen van internationale inspanningen werd beheerst, vernietigde het schip met 25 ton salpeterzuur, evenals Kunststoffen, bijtende soda, smeermiddelen en andere chemicaliën.

Een locomotief van de Nederlandse reddingsmaatschappij Smit die het vrachtschip probeert te verplaatsen"MV X-Press Pearl" Sri Lankaanse kust, 2 juni 2021 (ISHARA S. KODIKARA / AFP)

De brand verwoestte bijna 1.500 containers en Acht van hen vielen in de oceaan. De massale reddingsoperatie zette ook de machinekamer onder water. “Het is niet ongebruikelijk dat een schip achterover kantelt wanneer het water dat op het dek wordt gespoten, in de machinekamer is neergedaald.”Indica de Silva uitgelegd. Door de overstroming is de achtersteven van het containerschip met ongeveer een meter gedaald, waardoor de vrees ontstond dat het snel zou kunnen zinken.

De oorzaak van het ongeval is onbekend, maar de Sri Lankaanse autoriteiten denken dat de brand werd veroorzaakt door een lekkage van salpeterzuur, dat al op 11 mei door de bemanning werd opgemerkt, lang voordat het schip de wateren van Sri Lanka binnenvoer. Er is een onderzoek geopend.

Een van de ergste zeevervuiling in Sri Lanka

Schade in verband met het scheepswrak is al zichtbaar. na de brandTonnen minuscule korrels plastic deeltjes, bedoeld voor de verpakkingsindustrie, ontsnapten uit het containerschip en legden 80 kilometer van de westkust van het eiland af. In dit gebied is een jachtverbod ingesteld.

DeSri Lankaanse autoriteiten vrezen een ongekende milieuramp. Milieuschade wordt beoordeeld en de president, Gotabaya Rajapaksa, heeft Australië om hulp gevraagd. Deeen présidente de l’Autorité de protection de l’environnement marin a d’ores et déjà affirmé qu’il s’agissait des pires dommages qu’elle ait observés dans ce pays, qui abrite l’une des plus riches biodiversités d’As Vanuit het zuiden.

Sri Lankaans marinepersoneel ruimt strand vol microplastics op van zinkend containerschip "MV X-Press Pearl"31 mei 2021 (LAKRUWAN WANNIARACCHHI / AFP)

Kort nadat bekend werd gemaakt dat er een lek op het schip was ontstaan, Een olievlek werd waargenomen nabij de stranden van Negombo, de toeristische hotspot van het eiland, ongeveer 40 kilometer van Colombo, merkte een AFP-fotograaf op zonder te kunnen zeggen dat deze uit het zinkende schip kwam. Volgens de marine is een schip van de Indiase kustwacht in het gebied uitgerust om elke olievlek op te vangen. De autoriteiten waren van plan verontreinigd water uit het schip te pompen in een proces dat drie dagen zou duren, maar besloten het wegens tijdgebrek te staken.

sleepstop

Woensdag probeerden de autoriteiten het slepen van het schip te organiseren MV X-Press Pearl Om het zo ver mogelijk van de kust te houden en het risico op kustvervuiling te verminderen. De Sri Lankaanse marine hielp ’s morgens de experts van het Nederlandse bedrijf Smit aan boord van het gezonken schip om de operatie te starten, na meerdere mislukte pogingen in de nacht vanwege het slechte weer.

Het schip dreigt te zinken.woordvoerster Indica de Silva zei uren nadat de trekking begon. Het bedrijf is definitief opgeheven. Overdag, toen de achtersteven de zeebodem raakte op een diepte van 22 meter. Het was toen 11 kilometer uit Pamunogama, de dichtstbijzijnde kust ten noorden van de hoofdstad Colombo, zei een marinewoordvoerder. De boeg drijft nog, maar de achtersteven is ondergedompeld en rust op de zeebodem., Hij zei, “Als gevolg hiervan werd het slepen van het schip stopgezet.”.

een strafrechtelijk onderzoek openen

Zondag werd een onderzoek geopend Dat meldt de politie na een klacht van de Marine Environmental Protection Authority of Sri Lanka (MEPA). Inspecteur-generaal van politie Chandana Wickramatni heeft de Recherche (CID) opdracht gegeven om de oorzaken van de brand en de ernstige schade aan het milieu te onderzoeken.

De volgende dag begon hij de bemanning van het containerschip te ondervragen, dat al 12 dagen voor de kust van Colombo in brand stond en een van de ergste zeevervuiling in de geschiedenis van Sri Lanka veroorzaakte. “De 25 bemanningsleden hebben hun quarantaine achter de rug en we kunnen ze vandaag ontmoeten.”Dat heeft een politiewoordvoerder bekendgemaakt.

De politie zei dat de drie belangrijkste bemanningsleden, waaronder de kapitein en hoofdwerktuigkundige, beide Russische staatsburgers, voor de duur van het onderzoek op het eiland zullen blijven. Hun paspoorten zijn dinsdag op gerechtelijk bevel in beslag genomen.

Volgens MEPA merkte de kapitein van het schip het salpeterzuurlek al op 11 mei op, lang voordat het de wateren van Sri Lanka binnenkwam.

READ  De inwerkingtreding van de gezondheidscorridor kostte een klein aantal toeristen en de lokale bevolking