Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat is “reproduceerbaar RNA”? Deze ontdekking heeft wetenschappers bezorgd en verbaasd gemaakt?

Wat is “reproduceerbaar RNA”? Deze ontdekking heeft wetenschappers bezorgd en verbaasd gemaakt?

Het creëren van leven uit niet-levende elementen leek een onoverkomelijke technologische muur. Maar decennia lang hebben wetenschappers deze barrière (zowel wetenschappelijk als ethisch) met grote expertise aangevallen. In een recent interview met The Washington Post legden deze wetenschappers uit dat ze RNA-moleculen hebben gemaakt die zich met elkaar kunnen vermenigvuldigen.

Hoewel deze vooruitgang voor het grote publiek volkomen anekdotisch kan lijken, verzekeren wetenschappers ons dat het een grote vooruitgang is in de zoektocht naar het creëren van kunstmatig leven. Omdat volgens een zeer controversiële theorie het leven op aarde zou kunnen zijn ontstaan ​​uit ribonucleïnezuur (RNA).

RNA: het oorspronkelijke molecuul van het leven?

Voorstanders van dit wereldbeeld beweren dat RNA vóór de komst van DNA een onderdeel was van de ‘oersoep’ van elementen waaruit leven ontstond. Door dit uitgangspunt te nemen, ontvouwen wetenschappers eenvoudigweg een lange reeks ontwikkelingen om de wereld te transformeren en haar het gezicht te geven dat we kennen.

Volgens wetenschappers van het Salk Institute for Biological Studies, een onafhankelijk instituut gevestigd in San Diego, Californië, staat deze visie op de schepping van leven buiten twijfel. In die zin is het creëren van een RNA-molecuul dat in staat is tot replicatie een grote vooruitgang.

Wetenschappers schatten zelfs dat een RNA-molecuul in de loop van de tijd (miljoenen, zelfs miljarden jaren) uiteindelijk in DNA zou kunnen veranderen en leven zou kunnen veroorzaken. In hun studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceeding van de Nationale Academie van Wetenschappen, De onderzoekers zijn van mening dat er meer experimenten van hetzelfde type nodig zijn om de geldigheid van hun bevindingen te bewijzen.

READ  Winterzonnewende: Wat is dit astronomische fenomeen dat plaatsvindt op vrijdag 22 december?

Kunstmatig leven creëren: een verhit ethisch debat

Maar voor Gerald Joyce, hoofd van het instituut en co-auteur van deze studie, laat deze ontdekking hoe dan ook zien hoe leven overal in het universum ‘uit het niets’ kan ontstaan. Voor wetenschappers moet dit onderzoek het mogelijk maken om de processen achter de vorming van leven op aarde te begrijpen (en zo ons bestaan ​​te verklaren), maar ook om het werk van astronomen in de zoektocht naar buitenaards leven te vergemakkelijken.

Ten slotte, en dit is ongetwijfeld het ethisch meest twijfelachtige deel van dit werk, zou het kunstmatig creëren van leven binnen een paar jaar mogelijk kunnen zijn als dit onderzoek zich in de goede richting blijft ontwikkelen. Op dit moment kunnen wetenschappers vanuit het niets reproduceerbare RNA-moleculen maken, maar over vijf, tien of twintig jaar kunnen ze misschien ook DNA-moleculen helemaal opnieuw maken. Daarom is dit werk, dat onder streng toezicht staat, logischerwijs het onderwerp van eeuwige ethische debatten, en dreigt de wetenschap sneller vooruitgang te boeken dan de ethiek.

🟣 Abonneer u op om geen enkel nieuws over Journal du Geek te missen Google Nieuws. En als je ons leuk vindt, hebben we elke ochtend een nieuwsbrief.