Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat is de Strep A-bacterie die zes kinderen in het VK heeft gedood

In het VK zijn zes kinderen onder de 10 jaar overleden na een invasieve infectie met Streptococcus A, de bacterie die met name roodvonk veroorzaakt. Streptococcus A kan milde of dodelijke infecties veroorzaken, vooral wanneer het de bloedbaan bereikt.

De Britse gezondheidsautoriteiten roepen op tot waakzaamheid. In het VK zijn zes kinderen onder de 10 jaar overleden na een invasieve infectie met Streptococcus A, een bacterie die in het bijzonder aan de basis ligt van roodvonk, een vaak goedaardige en gemakkelijk te behandelen ziekte.

Het aantal gevallen neemt echter toe in dit land. Het cijfer voor dit jaar is 2,3 gevallen per 100.000 kinderen van 1 tot 4 jaar, vergeleken met een gemiddelde van 0,5 van 2017 tot 2019, volgens de UK Health Security Agency (UKHSA).

Dit seizoen zijn in Engeland sterfgevallen geregistreerd binnen zeven dagen na de diagnose van een invasieve groep A-streptokokkeninfectie. Een zesde sterfgeval werd ook geregistreerd in Wales.

De meeste infecties zijn mild

Streptococcus A kan milde of dodelijke infecties veroorzaken, vooral wanneer het de bloedbaan bereikt, en ziekten zoals amandelontsteking, impetigo (huidinfectie) en roodvonk.

Zoals het Pasteur Instituut opmerktStreptokokken A-infectie is ‘vaak’, net als een infectie met streptokokken B. Deze twee bacteriën veroorzaken alleen symptomen ‘onder bepaalde omstandigheden’ of ‘bij mensen die risico lopen’.

Het instituut stelt dat groep A-streptokok “uitsluitend van mens op mens” wordt overgedragen, met name door druppeltjes afscheiding uit de keel of neus in te ademen wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest. Contact met geïnfecteerde huidwonden kan ook bacteriën overbrengen.

In de meeste gevallen veroorzaakt Streptococcus A verschillende milde infecties – angina, impetigo – maar kan soms ‘invasief’ en ernstig zijn: bacteriëmie, necrotiserende huidinfecties, puerperale infecties, pleurale pneumopathie, meningitis die geassocieerd kan worden met het toxiciteitssyndroom Streptococcus shock.

READ  Na de Verenigde Staten kondigde Australië op zijn beurt een diplomatieke boycot van het evenement aan

Hygiëne is de belangrijkste preventie

Het sterftecijfer is echter nog steeds erg laag: het wordt geschat op ongeveer 10% voor alle ziekten samen. Verhoogd bij ernstige infectie: het sterftecijfer in geval van streptokokken toxische shock stijgt tot 30% en 20% in geval van meningitis.

Om infectie te voorkomen speelt hygiëne een essentiële rol: handen wassen voor de maaltijd, voor het bereiden van eten en na hoesten of niezen. Bij een infectie blijft de referentiebehandeling antibiotica, benadrukt het Pasteur Instituut.

Volgens de doktoren die hij interviewde, is er momenteel geen bewijs van een nieuwe soort bekend bij wetenschappers Engelse pers. Het gebrek aan contact, dat wordt geassocieerd met de COVID-19-pandemie, “kan echter een afname van de immuniteit op bevolkingsniveau hebben veroorzaakt, wat de overdracht kan vergroten, vooral onder schoolgaande kinderen.” Geavanceerd microbioloog dr. Simon Clark, van de Universiteit van Reading.