Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wanneer en hoe observeren we de “Grote Show van de Planeten”, deze zeer zeldzame uitlijning?

Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Neptunus en Uranus zullen deze week aan de hemel verschijnen. Een zeldzaam fenomeen, ook al zijn niet alle planeten met het blote oog zichtbaar.

Een zeldzaam kosmisch ballet. Op vrijdag zal het mogelijk zijn om met het blote oog en duidelijk, als het weer het toelaat, de uitlijning van vijf planeten van het zonnestelsel te observeren. Zo zullen Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zichtbaar zijn zonder apparatuur. Merk op dat Neptunus en Uranus er ook zullen zijn, maar ze zullen krachtige telescopen of verrekijkers nodig hebben om opgemerkt te worden door ruimteliefhebbers.

• Op welk moment kunnen we ze monitoren?

De uitlijning van de planeten is sinds woensdag zichtbaar, maar deze vrijdag zal gemakkelijker te zien zijn. Om dit te bereiken, zal het nodig zijn om het alarm zeer vroeg in te stellen. In feite zou het volledige fenomeen zich moeten voordoen tussen 04.30 uur en 05.00 uur.

• Waar kijk je naar?

Als je een kompas of een smartphone hebt met een app die je kardinale punten kan geven, is het vinden van je routebeschrijving relatief eenvoudig. “Als je, wanneer de maan ondergaat, naar het zuidoosten draait, heb je een super-uitlijning met Saturnus, Mars, Jupiter en Venus”, legt BFMTV.com Olivier Las Vergnas uit, voorzitter van de Franse Astronomy Association.

En heb je geen kompas, dan heeft de specialist nog een advies: “Kijk naar de maan en ga 3/4 naar links terug.” Daarnaast zijn er toepassingen om het observeren van de lucht te vergemakkelijken. Olivier Las Vergnas noemt met name Stellarium, dat vrij verkrijgbaar is.

READ  Waarom veroorzaakt gordelroos langdurige pijn?

• Hoe het te bekijken?

Als ze eenmaal goed gepositioneerd zijn, is het detecteren van planeten niet zo moeilijk. “Wat we als eerste zien is Venus en Jupiter”, zegt de astronoom. “Dat zullen de helderste dingen zijn die we ooit aan de hemel zullen zien, dat is duidelijk.” Bovendien laat het zien dat planeten minder flikkeren dan sterren. Omdat ze stabieler zijn, zijn ze gemakkelijker te herkennen.

“Het gevaar zit hem vooral in het verwarren met vliegtuigen, in plaats van ze te verwarren met veel zwakkere sterren”, stelt hij. Vooral omdat de planeten niet vast aan de lucht zullen zijn. “Het is een beetje zoals de wielen van een casinomachine, ze draaien nogal wat en er zijn veel momenten waarop ze uitgelijnd zijn”, vergelijkt Olivier met Las Vergnas.

• Is het mogelijk om foto’s te maken?

Het is mogelijk om foto’s te maken, maar het blijft een uitdaging zonder de juiste uitrusting, vooral omdat de planeten over een groot deel van de hemel zullen uitlijnen. Het is echter mogelijk om de ervaring uit te proberen, zelfs met een smartphone volgens Oliver Las Vergnas. “Je moet het zo vaak proberen, je moet fotograferen en je smartphone stevig vasthouden, op een tafel of statief zetten en blokkeren”, legt hij uit.

• Is het fenomeen van wetenschappelijk belang?

Hoewel ruimteliefhebbers en nieuwsgierigen zich waarschijnlijk vermaken, hebben wetenschappers de datum niet per se in hun agenda gemarkeerd. “Er is eigenlijk geen wetenschappelijke interesse, alleen een educatieve”, stelt de voorzitter van de Franse Vereniging voor Astronomie.

READ  Transpiratie: 20 deodorants zonder aluminiumzouten om de risico's te verminderen