Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wanneer de natuur ons onverwachts te hulp schiet

Wanneer de natuur ons onverwachts te hulp schiet

Geplaatst op zaterdag 24 december 2022 om 08:56

Bedreigd door de opwarming van de aarde en menselijke activiteiten, zijn dieren en planten nuttiger en kostbaarder dan ooit voor de mensheid en blijven ze wetenschappelijke ontdekkingen inspireren, soms op onverwachte manieren.

“De natuur heeft honderden miljoenen jaren besteed aan het perfectioneren van elegante oplossingen voor zeer complexe problemen. Dus als we ernaar kijken, kunnen we tijd besparen en direct geldige oplossingen vinden”, vertelde Allon aan AFP.

Van inktvishuidkaarsen tot runderslijm dat veelbelovend is tegen seksueel overdraagbare virussen, hier is een selectie van wetenschappelijke werken die in 2022 zijn gepubliceerd en die zijn geïnspireerd door de natuur.

– Okra om het bloeden te stoppen –

Okra, een tropische plant die wordt gebruikt in Creoolse of Afrikaanse gerechten, kan wonderen verrichten in de keuken maar ook in de geneeskunde.

Deze groene groente met een kleverige textuur is specifiek geïnspireerd door Malcolm Xing van de Universiteit van Manitoba (Canada): hij ontdekte dat het sap, na te zijn geperst en vervolgens gedroogd tot een poeder, kan worden omgezet in een effectieve biogel, waardoor snel een fysiek effect ontstaat. barrière en het stimuleren van het bloedstollingsproces. Het fungeert als basis voor een normaal verband om bloedingen snel te stoppen tijdens een operatie.

Getest op wonden aan het hart en de lever van honden en konijnen, stopt deze gel binnen één minuut met bloeden, zonder hechtingen.

De komende jaren staan ​​menselijke proeven op het programma.

– Koeienslijm tegen SOA’s –

READ  WHO roept op tot 'dringende' actie in Europa te midden van toenemend aantal gevallen

Als je aan koeienslijm denkt, is de eerste reactie vaak walging.

Maar een studie in september wees uit dat een glijmiddel op basis van deze stof ook effectief zou kunnen zijn bij het verminderen van de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen zoals hiv of herpes.

Slijm is gemaakt van een eiwit dat mucine wordt genoemd en dat mogelijk antivirale eigenschappen heeft.

Wetenschappers haalden het uit de speekselklieren van koeien en veranderden het in een geleiachtige substantie, die, door zich te binden aan kleine virussen, ze kan doden. Na laboratoriumtests toonden ze aan dat dit glijmiddel het risico op hiv met 70% en herpes met 80% kan verminderen.

Maar dit werk bevindt zich nog maar in een voorbereidende fase, waarschuwden de onderzoekers – in tegenstelling tot condooms waarvan de effectiviteit meer dan bewezen is.

– Firefly-bots voor reddingsmissies –

De vuurvliegjes die de nachtelijke hemel verlichten, hebben wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology geïnspireerd om kleine robots te maken die licht kunnen uitstralen terwijl ze vliegen.

Om dit te doen, rustten ze de robots uit met vleugels met kunstmatige spieren, actuatoren genaamd, waaraan lichtgevende deeltjes werden toegevoegd.

Uiteindelijk zouden deze robots, eenmaal uitgerust met sensoren, autonoom kunnen ingrijpen tijdens reddingsmissies in een ingestort gebouw, waar grote robots niet kunnen komen.

– Mieren om kanker op te sporen –

Het opsporen van kankers met behulp van de huidige methoden (MRI, mammogrammen, enz.) is vaak duur en vaak.

Dus wenden de onderzoekers zich tot dieren: honden maar ook … mieren.

In een nog te beoordelen Sorbonne Paris Nord-studie gebruikten wetenschappers een suikerwaterbeloning om een ​​soort mier te trainen om het verschil te ruiken tussen de urine van muizen gekweekt met en zonder kankerachtige tumoren.

READ  De alomtegenwoordige zoetstof wordt ervan verdacht giftig te zijn voor DNA

Ongeveer honderd mieren konden in 95% van de gevallen eierstokkanker en twee soorten borstkanker opsporen.

En hoewel het minstens zes maanden duurt om een ​​hond te trainen voor dit soort detectie, vestigen mieren zich in minder dan een uur.

Inktvissenvel om de koffie warm te houden

Mariene koppotigen hebben miniatuurorganen die chromatoforen worden genoemd en die in staat zijn om dramatisch van grootte of kleur te veranderen.

Geïnspireerd door dit, ontwikkelde Alon Gorodetsky, co-auteur van een studie gepubliceerd in maart in Nature Sustainability, “kleine metalen eilandjes die je uit elkaar kunt trekken” en samentrekken om een ​​pakket te creëren dat in staat is om het warmteniveau te reguleren.

Het kan ooit van pas komen voor een warme koffie of een broodje.

“De natuur is echt de belichaming van innovatie en engineering”, zegt de onderzoeker.