Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarom leken er woensdagnacht twee manen aan de hemel te staan?

Waarom leken er woensdagnacht twee manen aan de hemel te staan?

eenvoudig
Als de lucht woensdagavond helder was boven uw stad, zou u de indruk kunnen krijgen dat u twee manen ziet. Dit was natuurlijk niet het geval. Hoe wordt dit fenomeen verklaard?

Nee, je kunt niet verdubbelen. Als je op een woensdagavond naar de lucht zou kijken en er waren niet veel wolken of lichtvervuiling, zou je waarschijnlijk denken dat je twee manen zag. Het was natuurlijk niets.

dus wat gebeurde er? De twee zeer heldere “manen” waren eigenlijk de planeten Venus en Jupiter en vormen een planetaire conjunctie. Woensdagavond stonden de twee sterren op een schijnbare afstand gelijk aan de diameter van de maanschijf. In feite was het een optische illusie. De planeten staan ​​honderden miljoenen kilometers uit elkaar. Er was dus geen gevaar dat ze zouden botsen! Ondanks deze optische illusie zijn de twee sterren niet even groot. Venus is tien keer kleiner dan Jupiter.

De twee planeten kunnen elkaar goed met het blote oog zien, waarbij Venus veel helderder is dan Jupiter. Het fenomeen piekte op 1 maart 2023. Het verscheen op het noordelijk halfrond.

Geweldig uitzicht op Jupiter en Venus volgende week! Mis ze niet, kijk na zonsondergang naar het westen… ze zullen pas in mei 2024 weer zo dichtbij zijn

Afbeelding tegoed: John Jardine Goss/Earthsky pic.twitter.com/l1w1O0vi1c

– Dr. James O’Donoghue (fysicaJ) 24 februari 2023

Als het fenomeen je is ontgaan, stel jezelf dan gerust. Donderdagavond, tussen 19.00 en 21.00 uur, is hij weer zichtbaar, ook al zijn de twee planeten woensdag minder dichtbij. Om het te zien, moet je naar de lucht naar het westen kijken.

READ  Xbox en Bethesda Games Show: de top 10 afwezigen van de conferentie | Xbox One

De volgende keer dat dit astronomische fenomeen zich zal voordoen, is in mei 2024.