Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Vulkaanuitbarsting in La Palma – nieuwe luchtfoto’s deze dinsdag: 4 aardbevingen geregistreerd tijdens de nacht en meer dan 160 huizen al verwoest door lava

De vulkaan die zondag verscheen op La Palma heeft nu sinds maandagavond een nieuwe uitbarstingsmond. Het ligt in de buurt van de stad Takandi, waardoor de autoriteiten gedwongen zijn meer evacuaties uit te voeren. Maandag zijn al 5.500 mensen geëvacueerd.

Het eiland La Palma, te midden van een vulkaanuitbarsting, registreerde van maandag tot dinsdag vier kleine aardbevingen, waarvan minstens twee werden gevoeld door de bewoners, volgens het Nationaal Geografisch Instituut (IGN).

Lava die vrijkwam door de vulkaanuitbarsting die zondag begon op het eiland La Palma, beslaat nu 103 hectare land en heeft 166 huizen en andere gebouwen verwoest.

Volgens de informatie die is verstrekt door de stuurgroep van het speciale plan voor de bescherming van vulkanische gevaren van de Canarische Eilanden (Pevolca), bevindt de nieuwe krater van de vulkaan zich op ongeveer 900 meter van de belangrijkste krater die duizenden inwoners dwong te vluchten en verlaten hun huizen bedreigd door lava.

De autoriteiten meldden echter dat sinds maandagmiddag de beweging van de lava is vertraagd en dus de zee niet heeft bereikt zoals verwacht. Deze afname van de lavabeweging ging gepaard met een afname van het aantal aardbevingen. Maar deze seismische kalmte betekent niet zozeer een afname van vulkanische activiteit als wel het begin van een vulkanische gebeurtenis.

De opening van de vulkaanuitbarsting ging maandagavond gepaard met een aardbeving van 3,8 op de schaal van Richter ter hoogte van de gemeente Tazacourt.
Het eiland La Palma is nog steeds verlamd door deze vulkaanuitbarsting, die volgens specialisten meer dan een maand zal duren.

READ  De Europese Unie zegt dat het "onmogelijk" zal zijn om tegen 31 augustus al het Afghaanse personeel uit Kabul te evacueren