Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Voor de Rekenkamer moet het Centre Pompidou zijn economisch model herzien

Voor de Rekenkamer moet het Centre Pompidou zijn economisch model herzien

Een economisch model dat moeilijk te handhaven is. Een renovatieproject dat niet adequaat wordt beheerd en waarvan de financiering niet gegarandeerd is. Dit zijn de twee belangrijkste lessen die zijn getrokken uit de evaluatie van het Centre Pompidou door de Rekenkamer, die op 23 april werd onthuld. “Laten we zeggen dat het Centre Pompidou op dit moment niet de capaciteit heeft om zijn ontwikkelings- en investeringsprojecten zelf te financieren.”waarschuwt Pierre Moscovici, voorzitter van de Rue Cambon Foundation, die A “Een boodschap van maximale waakzaamheid” Hetzij aan de Parijse instelling, hetzij aan het Ministerie van Cultuur dat daarvoor verantwoordelijk is.

De publicatie van het rapport, dat de periode tussen 2013 en 2022 bestrijkt, valt samen met een cruciaal moment in de geschiedenis van het Centre Pompidou, dat twee grote projecten tegelijkertijd moet uitvoeren. Enerzijds de volledige renovatie van het prachtige gebouw van Renzo Piano en Richard Rogers, wat een volledige sluiting betekent voor minimaal vijf jaar vanaf 2025. Aan de andere kant de bouw van de Ile de France de Massy (Esson) antenne , een nieuw heiligdom en tentoonstellingsruimte die naar verwachting in 2026 wordt geopend.

Zeker twee ambitieuze projecten, maar de kosten ervan zijn enorm. Massey is nu 254 miljoen euro waard, een extra kostenpost van 142 miljoen euro die verband houdt met de onderwaardering van de uitgavenposten en de inflatie, aldus de rechters in de Rue Cambon. “Het project heeft zich aanzienlijk ontwikkeld en is van puur technische basisuitrusting uitgegroeid tot een echte tak van het centrum.”“, specificeert Pierre Moscovici.

READ  video. Lantaarnfestival: “Elke brandende lantaarn is een uitnodiging om te dromen”

“toestand”

Dezelfde glijbaan langs de zijkant van de historische plek in Parijs. Aan het noodzakelijke renovatieprogramma van € 358 miljoen is onlangs de ontwikkeling van een cultureel masterplan toegevoegd, dat voorziet in een interne herstructurering die wordt geraamd op maar liefst € 200 miljoen. De Stichting bepaalt het bedrag dat het Centre Pompidou uiterlijk begin 2025 zelf moet ophalen – er is al 39 miljoen euro gevonden. “Het is echt een doodlopende weg.”“, merkt Pierre Moscovici op.

Om het interview (2017) te lezen: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Renzo Piano: “Ik ben Quasimodo Beaubourg”

Het is waar dat de vergelijking ingewikkeld is. De ticketinkomsten zijn stabiel. Met 2,62 miljoen bezoekers in 2023 is het bezoekersaantal in Beaubourg niet teruggekeerd naar het niveau van vóór Covid-19 of zelfs naar de resultaten van 2022, in tegenstelling tot de meeste grote Parijse musea. De bloei van het toerisme heeft er nauwelijks van geprofiteerd. Buitenlandse bezoekers vertegenwoordigen slechts 35% tot 45% van het publiek van het museum, vergeleken met 70% in het Louvre, 57% in het Orsay Museum en 65% in het Rodin Museum. Hoewel een deel van de activiteiten in het Grand Palace vanaf 2025 zal worden herverdeeld, wordt tijdens de werkperiode een exploitatieverlies van € 15 miljoen verwacht, bepaalden de rechters.

Je hebt nog 56,22% van dit artikel te lezen. De rest is gereserveerd voor abonnees.