Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Volvo S80 V8 (2006-2010), geheime brandweerwagen, vanaf 15.000 euro

Volvo S80 V8 (2006-2010), geheime brandweerwagen, vanaf 15.000 euro

Wat zijn verzamelobjecten?

Dit zijn auto’s van bijzonder belang, en daarom zijn ze het bewaren waard. Het is niet per se oud, maar het is in bepaalde hoeveelheden aanwezig, hetzij omdat de fabrikant daartoe heeft besloten, hetzij omdat de productie is stopgezet. Vervolgens profiteren ze van de kenmerken die hen bijzonder aantrekkelijk maken: een motor, chassis, ontwerp of concept. Ten slotte zullen ze waarschijnlijk een verhoging van hun rating zien. Een extra argument om het voor iemand anders te verzamelen!

Waarom kan de Volvo S80 V8 worden opgehaald?

Een hele bijzondere auto zonder er op te lijken, de S80 is de enige Volvo sedan met een V8-motor. In dit geval een motor met een origineel ontwerp, die niets te danken heeft aan Ford, en dan de eigenaar van het Zweedse merk. Integendeel, hij is gebouwd met Yamaha (wie hem gemaakt heeft) en is slechts te vinden in één niet-Volvo-badge: de Engelse supercar Noble M600. De S80 V8 is pas een paar jaar in productie en heeft minder dan 10.000 stuks, waardoor het een machine is die voornamelijk wordt gerund door experts.

Hoewel ze al tientallen jaren grote sedans produceren, die ze voornamelijk in de VS verkopen, heeft Volvo altijd een V8 in hun assortiment gemist. Dat wilde hij in het begin van de jaren 2000, toen het nog van Ford was, verhelpen, maar een 8-cilinder lenen van laatstgenoemde was te makkelijk. Tenzij het tegenovergestelde … In feite is de Zweedse fabrikant van plan om de futuristische V8-motor tangentieel te installeren, wat problemen oplevert in de ruimte.

Alle Amerikaanse V8’s openen bijna 90 graden: ze zijn niet alleen ideaal voor de ontstekingsvolgorde, ze beperken ook de hoogte maar vergroten de breedte. Het probleem is dat ze niet overal passen, op geen enkele manier, en niet onder de motorkap van een Volvo die is ontworpen als tractoren aan de basis. Dit is het geval op de XC90 en S80, met behulp van het P2-platform van de fabrikant. Daarom gebruikt deze fabriek de motorfabrikant die zich al heeft bewezen met bepaalde Ford-auto’s: Yamaha.

READ  Mededingingsautoriteit staat SFR toe zijn mobiele sites te verkopen aan reus Cellnex, maar zal een deel ervan aan andere operators moeten verkopen

Ze zijn betrokken bij de ontwikkeling van een verkleind luik, een 60-graden V8, de B8444S genaamd. Deze in Japan vervaardigde motor heeft licht uitgebalanceerde cilinderbanken en een balansas, twee functies die bedoeld zijn om de werking ervan te vergemakkelijken. Bovendien profiteert deze 4.4L van 32 kleppen en variabele kleptiming.

Volvo B8444S V8, zeer compact, ook zeer licht: 190 kg. Hij is uitgerust met drie distributiekettingen, waarvan er één de nokkenassen synchroniseert met de krukas, en de andere twee aandrijfparen nokkenassen.

Voor het eerst gelanceerd in de XC90 in 2004, verschijnt hij ook in de tweede generatie S80 sedan, die uitkwam in 2006. Hij produceert 315 pk en is gekoppeld aan een Aisin zestraps automatische transmissie. En om ervoor te zorgen dat alle rijders door de grond kwamen, planden we een 4WD-motor met een Haldex-koppeling. Standaard gaat 95% van het koppel door de vooras, en dus 5% naar de achterkant, een aantal dat drastisch toeneemt als dat nodig is.

De aerodynamica en elegantie van de S80, die zijn proporties goed verhullen.
De aerodynamica en elegantie van de S80, die zijn proporties goed verhullen.

Ondanks zijn gewicht van meer dan 1800 kg is de Volvo S80 V8 erg snel (maximaal 250 km/u, piek 6,5 seconden). Bovendien beschikt het over een groot aantal apparatuur. In de basis Momentum-versie, dual-zone airconditioning, lederen bekleding, cruise control, parkeersensoren, 17 aluminium lichtmetalen velgen… een systeem met onder meer dvd-schermen op de achterbank en een schuifdak. Verrassend genoeg blijft dodehoekbewaking optioneel. Met € 57.000 in Momentum (momenteel € 68.000 volgens INSEE), € 62.300 in Summum (momenteel € 74.300 volgens INSEE) en € 68.650 in Executive (momenteel € 81.900), is Zweeds duur, maar lager dan zijn concurrenten Duitsers.

Twee discrete uitlaatpijpen verwijzen naar de Volvo S80 V8, net als andere versies van de S80 ...
Twee discrete uitlaatpijpen verwijzen naar de Volvo S80 V8, net als andere versies van de S80 …

Alleen, het zal niet evolueren. waarom ? Want het Chinese Geely, dat Volvo in 2009 kocht, besloot deze motor te verwijderen, om de levering te rationaliseren. Zo verliest de S80 zijn V8 tijdens de restyling van 2010. Jammer.

De Cx verlaat de tweede generatie Volvo S80 met 0,29, wat een zeer goede waarde is voor 2006.
De Cx verlaat de tweede generatie Volvo S80 met 0,29, wat een zeer goede waarde is voor 2006.

Hoeveel is het ?

De S80 V8 heeft veel waarde verloren: hij is in goede staat te vinden vanaf 15.000 euro, met zo’n 200.000 km op de teller, 17.000 euro bij 150.000 km en meer dan 20.000 euro bij minder dan 100.000 km. Verwacht een klein overschot in het geval van de executive versie.

READ  Prachtige foto's van een vliegende auto die zijn eerste vlucht tussen twee steden maakte

Schitterend interieur van een Volvo S80, hier in 2006. Let op de aparte middenconsole, destijds typisch voor Volvo.
Schitterend interieur van een Volvo S80, hier in 2006. Let op de aparte middenconsole, destijds typisch voor Volvo.

Welke versie te kiezen?

U kunt ook genieten, gezien het lage prijsverschil, gewoon kiezen voor de rijk uitgeruste CEO.

De Executive Finish, herkenbaar aan het kleine logo op het zijpaneel, is de rijkste afwerking die beschikbaar is op de Volvo S80.
De Executive Finish, herkenbaar aan het kleine logo op het zijpaneel, is de rijkste afwerking die beschikbaar is op de Volvo S80.

Verzamelaarsedities

Allemaal, eenmaal in perfecte originele staat en met een zeer lage kilometerstand. Met natuurlijk een pluspunt voor de uitvoerende macht.

goudsbloem boom"De V8-offset in de Volvo XC90 werd vervangen op de S80, die in 2006 uitkwam.
De problemen met de V8-balansas die werden aangetroffen in de Volvo XC90 op de S80, die in 2006 verscheen, zijn opgelost.

Wat monitor je?

De goed ontworpen Volvo S80 kan bogen op een benijdenswaardige betrouwbaarheid. Er zijn echter elektronische fouten en problemen met bluetooth, maar niets ernstigs. Er waren echter veel elektronische updates op de aftermarket gepland en de fabrikant zorgde ervoor dat de auto regelmatig werd onderhouden. Naast de motor moeten de versnellingsbak en het differentieel van Haldex voor 100.000 km worden afgetapt.

In de XC90 V8 waren er zorgen over de middenas, een punt dat werd verbeterd in de S80. Dat was veel beter, want wissel is duur! Distributie, met kettingen, zijn geen speciale zorgen, en over het algemeen blijft het onderhoud aan deze V8 compact, en dus toegankelijk, gemakkelijk (bougies, accessoireriem, toegang tot oliepeil in de doos).

De Volvo S80 V8 is stoer, veilig, comfortabel en getuned, hier in 2006, op de weg.
De Volvo S80 V8 is stoer, veilig, comfortabel en getuned, hier in 2006, op de weg.

aan het stuur

Het is altijd een plezier om neer te strijken in een ouderwetse Volvo, uitgerust met supercomfortabele stoelen en een relatief eenvoudige ergonomie. Wat we goed voelen aan boord van de kuip is prettig vormgegeven en zeer goed afgewerkt!

Toch hadden we aanvankelijk nog de meeste lol, met de V8-motor die er goddelijk goed uitzag. Het is eerst zacht, laat zich dan gelden als je je haast, en behaagt uiteindelijk de oren met een typisch gebrul als je de rode zone nadert. Wat een drive! Het zorgt bovendien voor zeer krachtige acceleraties en pickups. De box, die soms erg traag is, ondersteunt dit echter niet volledig.

READ  Inflatie: einde van de grote merken in de supermarkten?
Prachtig interieurontwerp voor de S80, dat profiteert van eersteklas stoelen en elegante afwerkingen.  Hier, het momentum van 2006.
Prachtig interieurontwerp voor de S80, dat profiteert van eersteklas stoelen en elegante afwerkingen. Hier, het momentum van 2006.

Aan chassiskant valt er niets te klagen: de drie-standen gestuurde demping verhoogt de verhouding comfort/carrosserie-onderhoud zo goed, dat zelfs de vervelende cadans zich in de zwaarste situaties voordoet. Adhesie en motoriek zijn op een uitstekend niveau, accuratesse is meer dan voldoende en algehele balans levert geen kritiek op. De auto is natuurlijk nog een beetje onhandig, maar het is geen sportwagen en hij doet het erg goed. Verbruik blijft: 13 l/100 km gemiddeld. Je moet een begroting maken…

youngtimer alternatief

Volvo S90 (1996-1998)

960 licht gewijzigd in 1996, de S90 is de laatste vertegenwoordiger van grote Volvo-auto's met achterwielaandrijving.
960 licht gewijzigd in 1996, de S90 is de laatste vertegenwoordiger van grote Volvo-auto’s met achterwielaandrijving.

In de zeldzame Volvo-sedanserie is er de S90, de laatste evolutie van de 760, die in 1982 verscheen. Deze werd in 1990 feitelijk omgebouwd tot de 960, met bijvoorbeeld een multi-link achterwielophanging die erg handig was voor de weg afhandelen. In 1992 werd een nieuwe 6-cilindermotor verwelkomd en in 1994 werd de achterkant opnieuw ontworpen (eindelijk een gekantelde band!).

Onder de motorkap van de S90 blijft de uitstekende 2,9 liter 6-cilinder motor, die 180 pk of 204 pk levert, genoeg om de 200 km/u te overschrijden. In het passagierscompartiment is de afwerking erg sterk, de presentatie is archaïsch, maar aantrekkelijk, de uitrusting is rijk en ruimtelijkheid is belangrijk. De zeer traditionele Volvo, zowel qua hoekige vormgeving als qua achterwielaandrijving, die de laatste sportwagen zou zijn, verdween in 1998 en werd vervangen door de eerste generatie S80. Vanaf € 5.500.

Er is geen break-versie voor de S80, maar de doos is niet erg praktisch.
Er is geen break-versie voor de S80, maar de doos is niet erg praktisch.

Volvo S80 V8 (2006) specificaties

  • Motor: 8 cilinder, 4.414 cc
  • Voedsel: injectie
  • Ophanging: McPherson-veerpoten, schroefveren, stabilisatorstang (AV); Multi-link as, schroefveren, stabilisatorstang (achter).
  • Transmissie: 6-traps automaat, vierwielaandrijving
  • Vermogen: 315 pk @ 5950 tpm
  • Koppel: 440 Nm @ 3950 tpm
  • Gewicht: 1.810 kg
  • Topsnelheid: 250 km/u (gegevens fabrikant)
  • 0 tot 100 km/u: 6,5 seconden (fabrikantgegevens)

Ga naar de site om advertenties voor de Volvo S80 V8 te vinden Energiecentrale