Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Video. Airbus gaat een waterstofmotor testen op de A380 in Toulouse voor zijn futuristische emissievrije vliegtuig

primair
Airbus heeft een samenwerking aangekondigd met de Frans-Amerikaanse motorfabrikant CFM om een ​​prototype waterstofmotor te testen in Toulouse die op de A380 zal worden geïnstalleerd. Het doel is om in 2035 met een emissievrij vliegtuig te vliegen.

“Het is een historische dag voor de luchtvaart”, zei Jeff Knittel, president van Airbus Americas, toen hij een nieuw partnerschap lanceerde ten gunste van waterstofjets. Airbus en motorfabrikant CFM International, een joint venture tussen het Franse Safran en het Amerikaanse General Electric, hebben een technisch partnerschap geformaliseerd om de waterstofmotor te testen. Deze prototypemotor, die een afgeleide zal zijn van de klassieke “GE Passport”-motor, zal worden geïnstalleerd op de romp van de eerste A380’s met het MSN1-serienummer.

Het gigantische vliegtuig uit Toulouse dat werd gebruikt voor de eerste testvluchten van de A380, voor de certificering en ook voor de goedkeuring van de A350-motoren, zal worden uitgerust met deze nieuwe voortstuwingseenheid. Op het hoofddek zullen vier tanks worden geïnstalleerd die 400 kilogram vloeibare waterstof aan de achterkant van het vliegtuig kunnen opslaan en een nieuw brandstofdistributiesysteem. “We kozen voor de A380 voor deze tests omdat het vliegtuig een zeer nuttige ruimte biedt die de installatie van al deze apparatuur vergemakkelijkt”, legt Sabine Kluck, technisch directeur van Airbus, uit.

Eerste vlucht eind 2026

Daarom zal de A380, een echte demonstratie van vliegende waterstof, ingrijpende aanpassingen moeten ondergaan om deze nieuwe technologieën te accommoderen, waaronder een aanpassing van de cockpit om testpiloten in staat te stellen de nieuwe motor en het vermogen en de brandstoftanks te controleren en te bewaken. de achterkant van het apparaat. De eerste grondtests van de motor in verschillende configuraties zijn gepland bij CFM International voor 2023. Het vliegtuig zal dan structurele aanpassingen aan de motorinstallatie volgen en de eerste vlucht wordt eind 2026 verwacht. Tijdens grondtests of vliegtests zullen honderden sensoren gegevens vastleggen om de motor, de verbranding, het verbruik en de emissies te controleren, enzovoort. Het wordt tijdens vluchten dankzij telemetrie naar de grond verzonden.

Eind 2026 moet de A380 zijn eerste vlucht testen.
Airbus

“Natuurlijk hebben we veel werk te doen, maar we zien niets dat technisch onmogelijk te verslaan is.” Gael Mihost, algemeen directeur van CFM International, stelt gerust. Een van de meest indrukwekkende modificaties is waterstofverdamping. Waterstof wordt in vloeibare vorm opgeslagen bij -253°C en de waterstof moet worden omgezet in een gasvormige toestand voordat het naar de verbrandingskamer van de motor wordt gestuurd, die voor de gelegenheid grondig zal worden aangepast. General Electric, een CFM-lid, heeft al acht miljoen uur aan testen op het gebied van waterstofverbranding verzameld, waardoor Muhammad Ali, algemeen directeur engineering bij GE Aviation, zegt: “We beginnen niet vanaf nul!

Investeringen om deze “technologische bouwstenen” te ontwikkelen zijn “aanzienlijk”, maar worden niet bekendgemaakt door Airbus of CFM International. Airbus streeft naar dienst in 2035 Emissievrije vliegtuigen volgens aankondigingen in september 2020 Terwijl de luchtvaartindustrie in een gezondheidscrisis terechtkwam.

READ  Parijs: De borden op de ramen van de Samaritanen veroorzaken verontwaardiging