Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Vice-president Dina Boulwart werd beëdigd als hoofd van het land na het ontslag en de arrestatie van Pedro Castillo.

Een motie om de Peruaanse president af te zetten wegens “morele incompetentie” werd woensdag breed goedgekeurd, uren nadat hij had geprobeerd het parlement te ontbinden.

Peru is in de greep van een diepe politieke crisis. De Peruaanse president Pedro Castillo werd op donderdag 8 december gearresteerd op een politiebasis in Lima, een dag nadat hij werd ontslagen en gearresteerd tijdens een achtbaandag toen zijn vice-president, Dina Poloarte, investeerde in het roer van het land.

De derde afzettingsmaatregel won de linkse president. Pedro Castillo beproefde zijn geluk door de ontbinding van het parlement aan te kondigen dat hij probeerde neer te halen, een manoeuvre die onmiddellijk in aanmerking kwam “staatsgreep” door veel personages.

“morele onmacht”

Pedro Castillo kwam in juli 2021 aan de macht “onder arrest gezet”, Dat heeft procureur-generaal Marietta Barreto bekendgemaakt. Op beelden was te zien hoe het geïsoleerde staatshoofd op een stoel zat, omringd door het Openbaar Ministerie en de politie.

Volgens Peruaanse media is Pedro Castillo per helikopter overgebracht naar een speciale politiebasis in Lima, waar hij naar verwachting maximaal 15 dagen zal worden vastgehouden. Het openbaar ministerie heeft woensdagavond ook het presidentieel paleis doorzocht. Scheid het van “moreel onvermogen”, Het werd live op televisie uitgezonden en werd goedgekeurd door 101 van de 130 parlementsleden, waaronder 80 in de oppositie.

In een last-minute poging om zijn positie te redden, kondigde de voormalige president de ontbinding van het parlement aan enkele uren voor de geplande vergadering om over zijn lot te beslissen. Hij kondigde ook de oprichting aan van een “Uitzonderlijke noodregering” en ik wil “om op te roepen tot het zo snel mogelijk bijeenroepen van een nieuw congres met constituerende bevoegdheden”. Een manoeuvre die door het parlement werd genegeerd en door de politieke klasse alom werd veroordeeld.

READ  Irak viel in een stofstorm en tientallen werden opgenomen in het ziekenhuis vanwege ademhalingsproblemen

Dina Polwart aan de macht tot “juli 2026”

Volgens de politie was Pedro Castillo, nadat zijn poging tot ontbinding was mislukt, van plan zich tot de Mexicaanse ambassade te wenden en asiel aan te vragen, maar werd hij eerder gearresteerd. Vandaag was er een revolutie in de puurste stijl van de twintigste eeuw. De president van het Grondwettelijk Hof, Francisco Morales, hekelde het “Niemand is gehoorzaamheid verschuldigd aan een usurperende regering.”

Tijdens een inauguratieceremonie voor het parlement, waar ze werd vastgebonden met de presidentiële sjerp om de eerste vrouw te worden die het presidentschap van Peru bekleedde, herhaalde Dina Boloart ook dat er “Hij pleegde een poging tot staatsgreep gepromoot door Pedro Castillo. “Ik veronderstel [e pouvoir] Volgens de Peruaanse grondwet, vanaf dit moment “ en zelfs “Juli 2026”, Toen de ambtstermijn van Pedro Castillo zou eindigen, zei de 60-jarige advocaat van dezelfde marxistisch geïnspireerde partij (Free Peru) als hij.

Pedro Castillo had al twee impeachmentmoties ontweken “morele onmacht”. Procedure die eerder twee zittende presidenten ten val bracht, Pedro Pablo Kuczynski (rechts) in 2018 en Martin Vizcarra (midden) in 2020. Hij werd met name beschuldigd van het herhalen van ministeriële crises en het vormen van vier regeringen in acht maanden, een ongekende gebeurtenis in Peru.