Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Verstoring van de algemene vergadering van BNP Paribas door milieuactivisten – 17/05/2022 om 15:01

De algemene vergadering van BNP Paribas om milieuactivisten in verwarring te brengen

De algemene vergadering van BNP Paribas om milieuactivisten in verwarring te brengen

PARIJS (Reuters) – De algemene vergadering van BNP Paribas, die dinsdag plaatsvond in de Carrousel du Louvre in Parijs, werd verstoord door activisten die de financiering van de fossiele brandstofsector door banken aan de kaak stelden.

Tijdens de presentatie van de toezeggingen van de Bank in de strijd tegen de opwarming van de aarde, die live op internet werd uitgezonden, waren activisten van de NGO’s Friends of the Earth France, Action Non-Violente COP21 en Alternatiba Paris “evenement” in de kamer waar de aandeelhouders waren , waardoor het management haar presentaties aan aandeelhouders voor ongeveer twintig minuten moest onderbreken.

Jean Le Maire, voorzitter van BNP Paribas, riep op tot kalmte zodat de algemene vergadering kan doorgaan tot de sluiting ervan.

De drie ngo’s legden in een persbericht uit dat ze vooral de ‘giftige’ banden tussen de bank en het energiebedrijf TotalEnergies wilden aan de kaak stellen, waarvan ze zich herinnerden dat ze onlangs een lening van 8 miljard dollar hadden gekregen van banken, waaronder BNP Paribas.

Toen op de algemene vergadering naar deze lening werd gevraagd, legde Jean-Laurent Bonnave, gedelegeerd bestuurder van de bank, uit dat de kredietlijn niet bedoeld was voor de financiering van projecten in de energiesector.

Jean-Laurent Bonnave voegde eraan toe dat de lening aan TotalEnergies is verstrekt om de liquiditeit van de energiemarkten te verzekeren en om energiegroepen in staat te stellen te reageren op margin calls in de context van stijgende energieprijzen na de Russische invasie van Oekraïne.

READ  Nieuw Twitter bestuurslid Elon Musk stelt voor om Dogecoin als betalingsoptie toe te voegen

“Deze lijnen zijn beschikbaar gesteld om het systeem te laten werken. Het is dus helemaal geen lijn voor projectfinanciering”, zei hij tegen de aandeelhouders.

Hij wees erop dat “dit een gebied van algemeen belang is omdat het, samen met andere lijnen die zijn opgezet voor andere energiebedrijven in heel Europa, bijdraagt ​​aan de werking van de elektriciteits-, gas- en oliemarkten.”

De algemene vergadering van BNP Paribas werd voor het eerst sinds het begin van de coronaviruspandemie in 2020 face-to-face gehouden.

(Rapportage door Mathieu Brottard, redactie door Jean-Michel Belleau en Sophie Lott)