Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Verkeerde website, valse merknaam, prijzen worden niet weergegeven. Pas op voor deze oplichting die consumenten misleidt

Verkeerde website, valse merknaam, prijzen worden niet weergegeven. Pas op voor deze oplichting die consumenten misleidt

Ze nemen vele vormen aan en hebben altijd bestaan, maar het zijn beledigende, bedrieglijke of misleidende zakelijke praktijken, gericht op individuen en bedrijven, die hetzelfde doel nastreven: winst maken. Ze worden regelmatig gerapporteerd aan de afdelingen van de Algemene Directie Mededinging, Consumentenzaken en Fraudepreventie of gecontroleerd tijdens onderzoeks- en onderzoeksprocessen.

Hier zijn drie totaal verschillende voorbeelden waarin agenten van het consumptiecentrum van de Districtsdirectie voor Bevolkingsbescherming (DDPP) in Var werkten.

Verkeerde voorstelling en gevaar voor verwarring

De eerste verdachte is een straatparfumverkoper die tijdens de zomerperiode op de markten aan de Verre Kust werkt. Om klanten, vooral toeristen, aan te trekken, citeert de verkoper luid de grote merken van prestigieuze parfums die hij promoot. Deze verkoper voldoet echter niet aan de wettelijke verplichting om de prijzen van de producten die hij verkoopt visueel weer te geven. In feite worden de prijzen van de verkochte parfums niet vermeld op de kiosk of op de producten zelf. “Het niet vermelden van prijzen vormt een administratieve fout; zelfs het citeren van een beschermd handelsmerk kan verwarring veroorzaken bij de consument en worden beschouwd als misleidende handelspraktijken.” DDPP-oproepen.

Misleidende site

Een tweede zwendel, een hotel en restaurant beweerde ten onrechte, met name op hun website, “in het hart van St. Tropez Bay” te zijn gevestigd. Voor het DDPP-programma, “Het is nuttig om consumenten aan te moedigen om precies te informeren naar de locatie van de faciliteit waar ze willen boeken.”.

De verhuurder doet zich voor als hoteleigenaar

De derde illegale situatie, een verhuurbedrijf voor gemeubileerde kamers, verhuurt zijn kamers op verschillende platforms (booking.com, hotels.com, destinia.com…), waarbij het valselijk suggereert dat het een hotel is, waarbij verschillende merknamen worden gebruikt om platformmonitoring te dwarsbomen en consumenten misleiden over hun identiteit en een zeer restrictieve avondklok opgelegd aan consumenten: geen toegang of uitgang van het etablissement tussen 22.00 uur en 08.00 uur Met name deze laatste beperking spoort consumenten aan om hun verblijf te annuleren, terwijl de Algemene Verkoopvoorwaarden in principe voorzien in niet-betaling, en dus worden consumenten die annuleren niet vergoed. “We raden consumenten aan zeer waakzaam te zijn over het type faciliteit, de identiteit van de exploitant en de voorwaarden van de algemene verkoopvoorwaarden, zoals aankomst- en vertrektijden, openen en sluiten. Ophalen van faciliteit, voorwaarden voor annulering van besteedt…” DDPP bevestigt nogmaals.

READ  Diepgaande massa-optimalisatie 1.5 TSI ACT 150 pk

In de laatste twee zaken leidden de praktijken tot een onderzoek en werden de betrokken beroepsbeoefenaars in een rechtszaak voorgeleid aan het bevoegde parket.