Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Verenigde Staten: wat is deze mysterieuze “gigantische blauwe jet” die wetenschappers hebben waargenomen?

Wetenschappers werkten aan het verschijnen van de “blauwe vliegtuigen” die begin augustus in Oklahoma (VS) werden gezien. Dit zijn blauwachtige flitsen die opstijgen naar de ionosfeer.

Bliksemschicht gaat omhoog? Dit is het fenomeen dat wetenschappers recentelijk hebben onderzocht. Deze flitsen, “blauwe jets” genoemd, bereiken soms de ionosfeer, een gebied van de atmosfeer tussen 80 en 500 km hoog, tijdens hevige onweersbuien. Sommige kunnen gigantisch blijken te zijn, melden onze collega’s RTL.

Ondanks de zeldzaamheid van dit fenomeen zijn onderzoekers erin geslaagd om een ‚Äč‚Äčenkele stortplaats in Oklahoma (VS) in kaart te brengen. Hun ontdekking werd met name op 3 augustus gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift wetenschappelijke vooruitgangcitaat van RTL

Dit gigantische 3D-vliegtuig.

De auteur van het artikel, Levi Boggs, een onderzoeker aan het Georgia Institute of Technology Research, sprak over zijn onderzoek. “We waren in staat om dit gigantische vliegtuig in drie dimensies in kaart te brengen met hoogwaardige gegevens”, zei hij.

“De meeste gigantische jets zijn tevoorschijn gekomen uit tropische mariene omgevingen, meestal boven de oceaan en op lage breedtegraden, tijdens het orkaanseizoen wanneer de oppervlaktetemperaturen van de oceaan hoog zijn. Kenmerkend voor extreme convectie”, schreef de recensie, daarbij verwijzend naar RTL.

Welke kleur hebben deze flitsen? Het is gemaakt van koud plasma en de blauwe kleur is te wijten aan de ionisatie van stikstofatomen, zoals aangegeven Futura Wetenschap. Informatiesite specifiek Blauwe jets sturen ongeveer 300 coulombs elektrische lading de ionosfeer in, terwijl klassieke bliksem minder dan 5 coulombs vervoert.