Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Uitgelekte documenten onthullen Chinese cyberspionagemethoden

Uitgelekte documenten onthullen Chinese cyberspionagemethoden

Dit lekken van documenten biedt ongekende toegang tot de interne werking van Chinese inlichtingenoperaties. Ook de motivaties van de betrokken individuen moeten nog worden bepaald.

I-Sun-bedrijf

Er is een reeks van ruim 500 documenten gelekt van het Chinese IT-dienstenbedrijf I-Soon, met het hoofdkantoor in Shanghai, maar ook met verschillende dochterondernemingen in verschillende provincies. Paul Sharon, directeur van het gebied “Intelligence, Anticipation and Influence Strategies” bij IRSEM en co-auteur van L.Chinese invloedsoperatiesuitgegeven door Éditions des Équatoren, kijkt naar de aard van deze samenleving: “Het werkt voornamelijk bij het ministerie van Staatsveiligheid en het ministerie van Openbare Veiligheid, en dus bij de Chinese inlichtingendiensten, maar niet noodzakelijkerwijs bij de centrale directoraten. We hebben gemerkt dat de directeuren voornamelijk regionale of zelfs lokale kantoren zijn. Daarom is het het werk is erg gedecentraliseerd, wat consistent is met “Wat we al weten over de werking van Chinese diensten in het algemeen. Het bedrijf heeft vooraf 72 mensen in dienst. Het werd opgericht door een vrij bekende voormalige hacker, Wu Haibo, een van de zogenaamde rode hackers. Het is een middelgroot bedrijf, maar zeer actief.”

Internationaal persoverzicht

5 minuten

Wat de documenten onthullen

Dit lek werpt licht op de activiteiten van I-Soon in China en in het buitenland, maar niet alleen dat, zoals Paul Sharon uitlegt: “Uit deze documenten blijkt dat deze bedrijven eenheden vormen die verbonden zijn met de staat, met name het ministerie van Openbare Veiligheid. Dit vertelt ons over het functioneren van dit ecosysteem, dat duidelijk uit veel van dit soort kleine bedrijven bestaat. We zien ook dat er banden bestaan ​​tussen de universiteit en dit ecosysteem van hackers die voor de staat werken. Dit betekent dat ze werven bij universiteiten waarmee ze gezamenlijke projecten hebben en waar ze studenten lesgeven en opleiden in de masteropleiding Computerwetenschappen. We hebben al kunnen aantonen dat veel universiteiten lange tijd duidelijke banden hebben onderhouden met het Chinese veiligheidsapparaat, met het leger of met het ministerie van Staatsveiligheid..

READ  Sam Bankman-Fried is vrijgelaten op borgtocht van 250 miljoen dollar

Dit lek vertoont echter nogal wat afwijkingen binnen dit systeem: Wat het spionagegebied ook is, de Chinezen hebben een niveau bereikt dat bijna vergelijkbaar is met wat we in de beste westerse landen of in Rusland aantreffen. Tegelijkertijd is er sprake van een niveau van organisatorisch disfunctioneren dat elke keer weer opvalt, en dat verband houdt met deze sterke decentralisatie, belangenconflicten en het belang van politieke kwesties.

Uitdagingen op het gebied van sociale netwerken

2 minuten