Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Twitch: een nieuw tijdperk van astronomie

Het is niets minder dan een astronomische revolutie dat de astrofysici Mary Ann Bisoir en Sarah Antear het eens zijn met deze openheid voor astronomie met vele boodschappers. Historisch gezien was de eerste boodschapper uit de hemel licht. Ontelbare fotonen uit het universum bereiken ons, die in de eerste plaats direct het netvlies identificeren en de nachtelijke hemel onthullen die toegankelijk is voor het blote oog. In 1610 veranderde de grootte toen Galileo voor het eerst een astronomische telescoop gebruikte die details onthulde die niet direct toegankelijk waren, zoals de ringen van Saturnus of de manen van Jupiter.

In de loop van vier eeuwen zijn telescopen gegroeid en verzamelen ze steeds meer licht. Maar het was nog steeds licht, dat wil zeggen elektromagnetische golven. Tijdens de twintigste eeuw begonnen waarnemers deeltjes te ontdekken, zoals neutrino’s, die worden geproduceerd door nucleaire verschijnselen. Bovendien begonnen buitengewone apparaten in 2015 zwaartekrachtgolven te zien, zeer subtiele oscillaties in de ruimtetijd die Albert Einstein in 1916 had voorspeld.

Er zijn ongeveer 50 zwaartekrachtgolven geregistreerd

De gigantische instrumenten die deze kleine trillingen kunnen detecteren, zijn zogenaamde gravitatie-interferometers. Een van hen – de Maagd – is in dienst in Italië in de buurt van Pisa en twee andere – Lego – gevestigd in de Verenigde Staten. Door deze nieuwe trillingen in het universum te ontdekken, onthullen astrofysici tot nu toe onzichtbare sterren: zwarte gaten en andere compacte objecten. In feite zendt de laatste dans van twee zwarte gaten in een baan om elkaar zwaartekrachtsgolven uit die door het universum lopen en op aarde kunnen worden gedetecteerd.

READ  Mooi weer met zon en daglicht

Vandaag, vijf jaar na deze eerste ontdekking, zijn door deze apparaten ongeveer vijftig zwaartekrachtgolfpaden geregistreerd. Hun analyse geeft een beter begrip van zwarte gaten en hun rotatie, evenals neutronensterren. Door deze ontdekkingen te combineren met waarnemingen van verschillende golflengten en deeltjes, gaat een nieuw tijdperk van astronomie open.

Bezoek ons ​​Twitch-kanaal Wetenschap en de toekomst

In 2017 hebben astrofysici Kilonova in beeld gebracht met stralen van het samensmelten van twee neutronensterren, en de elektromagnetische straling ervan werd waargenomen in 70 observatoria in de ruimte en op aarde. Om ons dit verhaal te vertellen en uw vragen te beantwoorden, krijgen we samen met ons de gelegenheid Mary Ann Beasward, een onderzoeker bij CNRS die werkt aan het Observatorium van de Côte d’Azur in Nice, die gespecialiseerd is in zwaartekrachtgolven, en Sarah Antire, een onderzoeker bij het Astronomical Particle and Cosmology Laboratory in Parijs en coördinator van het GRANDMA-telescoopnetwerk gewijd aan multi-messenger astronomie.

Zwarte gaten, vrijwel niet-detecteerbare golven, kilonova, wereldwijde coördinatie om het universum met een nieuw oog te begrijpen, mis deze film donderdag 27 mei om 17.30 uur niet.LIVE op ons kanaal twitch.tv/sciencesetavenir Vervolgens in een uitgestelde reset op de site Wetenschap en de toekomst.