Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Twee journalisten claimen marteling in Wit-Rusland na hun arrestatie wegens “deelname aan een ongeautoriseerd evenement”

Politie verhindert anti-regime demonstratie in Wit-Rusland op 25 maart 2021 in Minsk – AP / SIPA

De Wit-Russische Vereniging van Journalisten zei dat twee Wit-Russische journalisten, van wie er één een freelanceschrijver van Deutsche Welle (DW) is, gevangen zijn gezet en naar verluidt zijn gemarteld.

Freelance journalist Alexander Burakov, die voor DW werkt, en Vladimir Lapsevich, correspondent van een lokale nieuwswebsite, zijn woensdag gearresteerd in de oostelijke stad Mogilev. Ze werden gearresteerd terwijl ze verslag deden van het proces tegen Pavel SevarnetsEn een tegenstander en vele andere karakters.

“Marteling en onmenselijke behandeling”

Zaterdag zei de vereniging dat een rechtbank in Mogilev hen veroordeeld had voor deelname aan een “ongeoorloofd evenement”. Tijdens de hoorzitting meldde Alexander Burakov dat hij tijdens zijn voorlopige hechtenis was onderworpen aan “marteling en onmenselijke behandeling”, zeiden de DW en de vereniging.

DW voegde toe: “Hij zei dat hij ’s nachts steeds weer wakker werd en door de bewakers werd gedwongen zich uit te kleden.”

De twee journalisten gingen uit protest in hongerstaking.

Campagne tegen de media

Deutsche Welle drong er bij de Wit-Russische autoriteiten op aan de uitspraak onmiddellijk te annuleren en zei dat het regime van president Alexander Loekasjenko met “steeds strengere” journalisten handelde. “We protesteren krachtig tegen de schending van de grondwettelijk gegarandeerde persrechten in Wit-Rusland”, zegt Peter Limburg, directeur-generaal van DW.

Wit-Rusland is het toneel geweest van ongekende protesten tegen de regering sinds de betwiste presidentsverkiezingen afgelopen augustus, toen Alexander Loekasjenko na een betwiste verkiezing een zesde termijn inging.

Regimetroepen onderdrukken demonstraties, arresteren deelnemers en drijven oppositieleiders in ballingschap.

Er is een campagne gaande om de onafhankelijke media het zwijgen op te leggen en journalisten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen. Volgens de Wit-Russische Vereniging van Journalisten zitten er momenteel zestien achter de tralies.

READ  direct. Covid-19: In Zwitserland en Portugal zijn cafés, sportscholen of bioscopen heropend