Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Tienduizenden demonstreren tegen het electorale hervormingsproject van de president

Tienduizenden demonstreren tegen het electorale hervormingsproject van de president

Een menselijk getij overstroomde de Central Avenue in Mexico-Stad op zondag 13 november. Tienduizenden demonstranten zijn al de straat opgegaan om te protesteren tegen het electorale hervormingsproject van de linkse president Andres Manuel López Obrador (AMLO). Dit is de grootste anti-regeringsdemonstratie die de afgelopen vier jaar is georganiseerd.

Demonstranten gingen door de Paseo de la Reforma om een ​​hervormingsproject af te wijzen dat, volgens zijn tegenstanders, de onafhankelijkheid bedreigt van het Nationaal Kiesinstituut, dat sinds de oprichting in oktober 1990 is belast met het organiseren van verkiezingen.

Onder hen waren voormalig president Vicente Fox (2000-2006) en vice-president Santiago Creel, die een jaar lang het roulerend voorzitterschap van de Kamer bekleedde, beide leden van de National Action Party, die de rechtse oppositie vertegenwoordigt.

Het aantal parlementariërs verminderen

huidige president “Hij wil dat alle verkiezingen weer afhankelijk worden van de regering, deze naar believen kunnen manipuleren en aan de macht blijven”Mevrouw April, 53, die met haar man kwam om te demonstreren, werd beschuldigd. Tijdens de mars droegen de demonstranten roze T-shirts van het National Institute of Statistics.

President Lopez Obrador is nog steeds populair na bijna vier jaar in functie, maar gelooft dat het Nationaal Kiesinstituut verkiezingsfraude heeft behandeld tijdens eerdere verkiezingen in 2006 en 2012, die hij verloor. De hervorming die hij bepleit, voorziet er daarom in dat de leden van de raad van bestuur van het Nationaal Verkiezingsinstituut worden gekozen door middel van stemmen, dat wil zeggen via de bemiddelaar van de grote kiezers.

maar dat is niet alles. Het voorziet ook in een vermindering van de steun voor politieke partijen en een aanzienlijke vermindering van het aantal parlementsleden. Zo zal het aantal federale parlementszetels stijgen van 500 naar 300, terwijl het aantal senatoren zal afnemen van 128 naar 96.

READ  Korte veiligheidswaarschuwing nadat een SUV uit de colonne van Joe Biden in botsing kwam met een sedan
Demonstranten verzamelen zich rond

Tijdens de mars werd een spandoek opgericht: “Ik ben niet corrupt, klasse, racistisch, hypocriet”, Met verwijzing naar de kwaliteiten die Lopez Obrador vorige week wist te gebruiken om tegenstanders van hervormingen uit te sluiten.

Maar voor Francisco Videla, een 50-jarige koopman die zondag met familie en vrienden kwam protesteren, “Het gaat niet om verzet tegen de regering van vandaag, maar tegen elke regering die vandaag of morgen de verkiezingen wil controleren.”Hij vertelde het ook aan Agence France-Presse.

De heer López Obrador werd in 2018 gekozen voor een termijn van zes jaar, die afloopt in 2024, de datum van de volgende presidentsverkiezingen. Zijn partij, de Beweging voor Nationale Regeneratie (Morena) en haar bondgenoten beheersen momenteel beide huizen.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees In Mexico bedreigt de anti-corruptiecampagne “AMLO” zijn voorganger

De wereld met AFP