Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Thomas Pesquet waarschuwt Emmanuel Macron tijdens het tweezijdige Elysee / International Space Station

Geplaatst op donderdag 04 november 2021 om 11:40

Overdracht van het Elyseepaleis op donderdag 4 november videoconferentie-uitwisseling.

Terwijl de COP26-discussies blijven proberen een nieuwe dynamiek te vinden in de strijd tegen de opwarming van de aarde, sprak Emmanuel Macron met de Franse astronaut Thomas Pesquet, tijdens een dubbele ontmoeting tussen de Elysee en het internationale ruimtestation, donderdag 4 november.

Op een hoogte van 400 kilometer was Thomas Pesquet een bijzondere getuige van de rampen die de aarde de afgelopen zes maanden hebben getroffen. Vanuit het internationale ruimtestation, waar hij zijn tweede missie voltooide, vertelde de Franse kosmonaut het staatshoofd zijn zorgen over de toekomst van de blauwe planeet.

Extreme verschijnselen “versnellen”

“Je kunt vanaf hier de kwetsbaarheid van de aarde zien, als je ziet hoe afgezonderd we zijn.

We zien vervuiling, we hebben hele regio’s vanuit de ruimte zien branden, we hebben Griekenland en Californië 400 kilometer verderop zien branden. Wat we hebben gezien is een versnelling van meteorologische verschijnselen, zei Thomas Pesquet. “Heb je veranderingen gezien met betrekking tot je laatste opdracht?” , vervolgde de president, die al met de astronaut had gesproken. “Ja, deze weersverschijnselen versnellen op een alarmerende manier.”De astronaut antwoordde, een ontdekking die het staatshoofd duidelijk trof en even stil bleef.

“Om de wereld te veranderen, moeten we mensen veranderen en ze laten dromen over deze ruimtemissies. We hebben veel te brengen om mensen met de planeet te verbinden. We moeten grote ambitie hebben, dat wil zeggen, op het niveau van het verleden en heden van Frankrijk in de ruimte.” Van zijn kant zei Emmanuel Macron: “Tegen 2030 zullen we anderhalf miljard euro aan het ruimteprogramma moeten toevoegen.”

READ  Amazon's beste technische deals die je niet mag missen

In een interview eind oktober uitte Thomas Pesquet zijn diepe bezorgdheid, vijf jaar na zijn eerste vlucht in de ruimte, tijdens een tweede missie waar hij veranderingen zag versnellen. “Als je de planeet vanuit je raam ziet, ga je nadenken. Maar je hoeft hem maar één keer in werkelijkheid te zien: je kunt maar twee dagen in de ruimte blijven, en het simpele feit dat je een stap terug doet om de kwetsbaarheid van de atmosfeer te zien, die zeepbel die ons beschermt tegen de onmogelijkheid van leven in de ruimte, deze prachtige oase… staat voor een leven.”